Behívtak interjúra, hogyan tovább? - Álláskeresési Térkép

Behívtak interjúra, hogyan tovább?

Ha a megfelelő önéletrajzzal túljutott az első szűrőn, következik egy talán még nagyobb kihívás: az állásinterjú.

Fontos!
Az állásinterjú legtöbbször stresszes helyzet, de sokat segít, ha felkészülten érkezik. Ebben segítünk most!

Mi az az interjú, mi a célja?

Az állást hirdető cég munkatársa az állásinterjún méri fel, hogy szakmailag megfelelő-e az adott munkakör betöltésére, valamint a személyisége illeszkedik-e a vállalati kultúrába.

Ez remek lehetőség a felmerülő kérdéseket átbeszélni és megismerni mélyebben a munkakört, csapatot és magát a munkáltatót is.

Az interjúk jellemzően két vagy több körből tevődnek össze, amelyek során találkozhat a felvételivel foglalkozó szakemberekkel és szakmai vezetőkkel egyaránt. Az időpontegyeztetés során tájékoztatást kap az interjúfolyamatról, arról, hogy kikkel találkozik és miről lesz szó a beszélgetéseken. Amennyiben nem kap elegendő információt, nyugodtan kérdezzen rá.

Hogyan készüljön rá?

Az interjúkra mindenképpen érdemes alaposan felkészülni, ezt akár már pár nappal előtte is elkezdheti.

Gondolja végig, milyen feladatai voltak eddig, milyen eredményeket ért el, valamint hogy mik lehetnek azok a szempontok, amik előkerülhetnek az interjún az adott munkáltatónál, munkakörnél.

Ha van olyan ismerőse, akin keresztül bővebb háttérinformációkat tud szerezni, tegye meg. Minél több információval rendelkezik, annál biztosabban választja ki a legmegfelelőbb állást.De nem elég ismerni a leendő munkáltatónkat, és utánanézni a lehetséges interjúkérdéseknek, érdemes átgondolni azt is, hogy mit viseljen ezen a fontos alkalmon. Kényelmesen öltözzünk vagy csinosan? Viselhetünk lazább öltözéket? Milyen a túl merész smink? Férfiaknál kötelező a nyakkendő? Minden kérdésre választ adunk stílustanácsadói segítséggel.

Ha megvan az ideális állásinterjús szett, készüljünk fel fejben is! Gondoljuk át, milyen témák merülhetnek fel: bár egyre kevesebb a tabu téma az állásinterjúkon, és a szigorú illemszabályok is lazulnak, ez a 10 dolog még mindig abszolút kerülendő.

Ez az időszak kicsit más, mint a többi: az idei év egyik fő tanulsága, hogy ha rugalmasan kezeljük a változásokat, nagyobb az esélyünk a sikerre! Ugyanez igaz az álláskeresésre is. Lehet, hogy idén több videós és online interjún vesz majd részt a személyes találkozások helyett. Ez elsőre szokatlan lehet, de ugyanúgy fel lehet rá készülni! Mire készüljön, ha személyes interjúra megy és mire, ha online interjún vesz részt: tippek, hogy ellenállhatatlanok legyünk az állásinterjún, 2020-ban is.

Mi történik ott? Mire számítsak?

A klasszikus interjún kívül, amelyen egyedül vesz részt, sok vállalat az első körös találkozót csoportos interjúval váltja ki. Itt egy időben több pályázó is jelen van, és különböző szituációs feladatokkal mérik fel szakmai tudást, és azt, hogy ki hogyan boldogulna az adott munkakörben.

Amennyiben az álláshoz elvárás a magasabb szintű nyelvtudás, számítson arra, hogy ezt letesztelhetik.

Mikor állásinterjúra készülünk, legtöbbször csak a szavainkat gyakoroljuk be, a testbeszédünk viszont könnyen sugallhat bizonytalanságot. Igyekezzünk testbeszéddel is alátámasztani az elmondottakat: testtartásunk és gesztusaink tudat alatt is üzeneteket küldenek az interjúztató felé. 

Nemcsak szakmai kérdések várhatók: állásinterjún gyakran elhangzik a kérdés, hogyan látja magát 1, 2 vagy akár 5 év múlva? Segítünk a válaszadásban.

Ha az improvizáció nem a legerősebb oldala, készüljön fel az alábbi cseles kérdésekre is!

Ha az interjú végén úgy érzi, hogy nem kapott elég információt – feladatokról, felelősségi körökről, munkaidőről, csapatról, fejlődési lehetőségekről, mikor számíthat visszajelzésre – nyugodtan kérdezzen rá ezekre.

Ami mindenkit érdekel: bértárgyalás

A kiválasztási folyamat egyik legfontosabb kérdésköre a bértárgyalás.

Bérigényére többször is rákérdezhetnek, így alapszabály, hogy tudatosan gondolja át ezt a kérdéskört. Mindig emelje ki, hogy nettó vagy bruttó bérről beszél, és az igényét ne konkrét összegben, hanem inkább egy sávban (-tól -ig) határozza meg.

Vegye számításba a lehetséges béren kívüli juttatásokat is, mint a cafeteria vagy teljesítménybónusz. Ha rendelkezik erről információval, tervezze bele ezeket is az igényébe vagy a bértárgyalás során tisztázza.

Az interjú után

A személyes beszélgetés után pozitív benyomást kelt, ha e-mailben a toborzónak megköszöni a lehetőséget és jelzi, hogy várja a visszajelzését az interjú eredményével kapcsolatban. A válasz akár átlagosan egy-két hetet is igénybe vehet, mert az adott munkakörre többen is jelentkezhetnek és a személyes beszélgetések hosszabb időt vesznek igénybe.

A profession.hu oldalon leadott jelentkezéseket a Pályázataim menüpont alatt tudja ellenőrizni, valamint figyelemmel kísérni, hogy a folyamat éppen milyen szakaszában tart. Ha úgy érzi, már túl régóta nem kap visszajelzést, érdemes felvenni az interjúztatóval a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon.

Ha a folyamat végén nem kapta meg a kiszemelt állást, akkor sincs minden veszve. Ha szimpatikus volt a munkáltató és tetszett a csapat jelezheti, hogy további testhezálló állások felé is nyitott és megkeresheti a cég a későbbiekben.

A visszautasítás -bár nem kellemes-, része az életünknek, bármelyik végén is legyünk a helyzetnek. Tanuljuk meg jól csinálni! Egy állásinterjú utáni visszautasítás szinte sosem jó érzés: megtépázhatja az önbizalmunkat, érezhetjük magunkat megbántódva, csalódottan. De a lényeg mégis az, hogy a visszautasítás időnként szinte elkerülhetetlen, és nem biztos, hogy minden esetben személyes kudarcról van szó.

Elküldte az önéletrajzát, elment az állásinterjúra és úgy érezte, nyert ügye van. Valami miatt azonban mégis elutasító levelet kapott. Miért?

Olyan is előfordulhat, hogy rengeteg helyre beadja a jelentkezését, mégsem keresik sehonnan. Mi lehet a háttérben? További cikkek a témában:
  • Állásinterjú kisokos - Sokszor nem is gondolnánk, milyen apróságok is számítanak, hogy sikeres legyen egy állásinterjú. Összegyűjtöttünk pár szabályt, hogy megkönnyítsük a felkészülést.
  • Így készüljünk fel a telefonos interjúra - Nagyobb cégeknél bevett gyakorlat, hogy az állásinterjú első köre telefonon történik. Mire figyeljünk oda és mit kerüljünk ilyenkor?
  • Állásinterjú mizériák, ahogy a pszichológus látja - A jelenlétünk az állásinterjún rendkívül sok tényezőtől függ, és bár kevesen gondolnak bele, mégis elsősorban önismereti és önbizalmi kérdés, hogyan tudjuk képviselni magunkat ebben a gyakorta stresszes, és nem mindig kellemes helyzetben.