Milyen a jó önéletrajz és motivációs levél? - Álláskeresési Térkép

Milyen a jó önéletrajz és motivációs levél?

Az önéletrajz, más néven CV az álláskeresés legfontosabb eszköze, ezzel kell első lépésben meggyőzni a munkaadót, hogy érdemes ránk mint jövőbéli munkatársa gondolnia. Fontos, hogy ne csapja össze, szánjon rá időt és energiát, mert sokszor ez dönt arról, hogy esélye nyílik-e a személyes interjúra.

Fontos!
A szakemberek kezében egy-egy népszerűbb pozíció esetében akár több száz önéletrajz is megfordul, és átlagosan egy-másfél percet töltenek egy önéletrajz áttekintésével. Ezért különösen lényeges, hogy ez a dokumentum a lehető legnagyobb meggyőző erővel bírjon.

Mi is az a szakmai önéletrajz?

Ebben a dokumentumban foglalhatja össze korábbi szakmai tapasztalatait és eddig megszerzett tudását. Az önéletrajzot érdemes a konkrét állásajánlattal összehangolni: nem kell mindig új önéletrajzot írni, de jó, ha a megpályázott állásnak megfelelően alakítja a CV-t. Gondoljon arra, hogy az új munkatársat kiválasztó szakember talán csak gyorsan átfutja, és azokat a kifejezéseket keresi, amely számára a munkakör betöltéséhez a legfontosabb és amit az álláshirdetésben is kiemelt. Fogalmazzon tömören, legyen átlátható – és jó, ha a külalak is illeszkedik a személyiségéhez és a pozícióhoz. Figyeljen a helyesírásra is, ne ilyesmin csússzon el!

Régen írtunk már önéletrajzot? Ezt a pár dolgot mindenképpen nézzük át!

A fizikai és szakmunkás álláskeresés első lépése is a megfelelő önéletrajz elkészítése. Íme, néhány hasznos tanács, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot.

Hogyan nézzen ki?

Az önéletrajz megjelenésében nyugodtan legyen kreatív. Az elkészítéshez jó alapokat talál a profession.hu oldalon. Színeket is nyugodtan használhat egyes részek kiemelésére, de figyeljen az összhatásra.

Fontos: egy-két oldalnál hosszabb önéletrajzot nem érdemes írni, mert csak eltereli az olvasó figyelmét az állás megnyeréséhez szükséges legfontosabb információkról.

Hogyan tűnjön ki a tömegből?

Ha álláskeresésről van szó, az önéletrajz szerepe még mindig kulcsfontosságú – napjainkban pedig jelentősebb, mint valaha. Cikkünkben szakértői tippekkel segítünk megalkotni az igazán emlékezetes, egyedi önéletrajzot.

Ha szeretné kiemelni képességeit és elért sikereit, itt hasznos tippeket talál a szerkesztéshez!

Amennyiben csatol képet az önéletrajzához ügyeljen arra, hogy az jó minőségű legyen, letisztult háttérrel. Nem minden esetben kérnek fotót, érdemes elolvasni a HR-esek gondolatait is a témáról, mielőtt fényképet választunk.

Készítse el önéletrajzát pillanatok alatt!

Kell motivációs levelet írni?

Ma már motivációs, más néven kísérőlevelet egyre kevesebben kérnek, de egyes cégeknél vagy munkakörök esetén továbbra is szükséges.

A kísérőlevélben van lehetősége kifejteni, hogy miért jelentkezik az adott állásra.

Ha kifejezetten szerepel az álláshirdetésben akkor, semmiképp se felejtse el, de ha nem elvárás, akkor is csatolhatja, hogy kitűnjön a többi hasonló pályázat közül – azonban csak akkor tegyen így, ha valóban informatív, az egyéniségét tükröző levelet tud csatolni az önéletrajz mellé.

  További hasznos cikkek a témában: