Ennyit kerestünk az idén

2015. január-márciusban 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 239 300 forint volt.

Ennyit kerestünk az idén

A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 3, a vállalkozásoknál 3,3, a költségvetés területén és a nonprofit szervezeteknél egyaránt 2,3 százalékkal nőttek a keresetek.

Nőtt a reálbér

A családi kedvezmény nélkül számított átlagos nettó kereset 156 700 forint volt, a bruttó keresetekével azonos mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett egy év alatt.

2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 163 600 forintra becsülhető.

Az év első 3 hónapjában a KSH adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában, emiatt a reálbér 2014 azonos időszakához képest 5,1 százalékkal emelkedett.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legmagasabb és a legalacsonyabb bérek

A pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (497 700 forint) a bruttó átlagkeresetek, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 500 forint).

Ennyit kerestünk az idénA Profession.hu-n kereshetünk állást a kínált fizetés alapján is!

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 189 ezer fő - az adó- és járulékváltozások miatt - kompenzációban részesült. Ennek összege átlagosan 10 200, illetve 9600 forint volt.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fizetés, bér, kereset, statisztika