A bejárónők, kertészek, takarítónők és szakácsok után tavaly már 26,3 millió forint regisztrációs díjat fizettek be a foglalkoztatók, csaknem ötször többet, mint a fizetési kötelezettség bevezetését követő első teljes évben, 2011-ben - írja a Világgazdaság.

Akkor még csak 5,3, egy évvel később 11,2, 2013-ben 23,4 millió forint "cselédadó" folyt be a költségvetésbe, míg 2010-ben, amikor augusztus közepén hatályba lépett a jogszabály, mindössze 800 ezer forint volt a bevétel. A költségvetésnek összességében csak szerény, összesen 67 millió forint bevétele származott az elmúlt öt évben ebből az adónemből.

Egyre több a háztartási alkalmazottA Profession.hu-n ilyen munkákat kínálnak bejárónőknek, házvezetőknek, takarítóknak!

Egyre több a háztartási alkalmazott

Aki háztartási alkalmazottat foglalkoztat, annak havonta, vagy több hónapra szóló foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt előre - az adóhatóság telefonos ügyfélszolgálatán vagy az ügyfélkapun keresztül - be kell azt jelentenie az adóhatóságnál, és havonta 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetnie.

Egyre több a háztartási alkalmazottSzakácsok, illetve kertészek ilyen munkákat találhatnak!

Az adó összege független attól, hogy az alkalmazott hány napot vasal, kertészkedik, főz, mos vagy takarít egy hónapban. Aki az alkalmazottját nem jelenti be, akár 100 ezer forint mulasztási bírsággal is sújtható.

A NAV a következő tevékenységeket ismeri el háztartási munkaként: lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Akik ilyen tevékenységből élnek, azoknak a jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek számít, így nem kell adót fizetniük.

Egyre több a háztartási alkalmazottIlyen állásokat találhatnak szociális gondozók, ápolók!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Eurostat becsült adatai szerint az EU-ban 2,6 millió főre tehető a háztartási alkalmazottak száma, 89 százalékuk nő, és mintegy felük bevándorló. A háztartási munka az elszigeteltség és a magányos munkavégzés miatt az egyik legvédtelenebb és legkisebb láthatósággal bíró foglalkoztatási forma.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: háztartási alkalmazott, takarítás, szakács, kertész, ápoló