Az idei második negyedévben az első negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az Európai Unióban és 0,2 százalékkal az eurózónában - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az Eurostat becslése szerint 2014. április-júniusában 224,9 millió foglalkoztatott volt az EU-ban, akik közül 146,5 millióan az eurózónában dolgoztak.

A tagállamok közül Észtországban (1,2 százalék), Portugáliában (0,9 százalék) és Spanyolországban (0,7 százalék) nőtt leginkább a foglalkoztatottság, miközben Litvániában (mínusz 1 százalék) és Cipruson (mínusz 0,1 százalék) csökkent a legnagyobb mértékben. Magyarország esetében 2014 második negyedévévben negyedéves alapon 0,6 százalékkal, éves alapon 3,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma.

Éves alapon, 2014 második negyedévét 2013 második negyedévével összehasonlítva az EU-ban 0,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, az eurózónában 0,4 százalékkal.

Magyarországon nőtt leginkább a foglalkoztatás

Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legjobban, 3,1 százalékkal a foglalkoztatás 2014 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Idézték Szalai Piroskát, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztost, aki kiemelte: ez a növekedés négy és félszer akkora, mint az uniós átlag. A rangsort az idei év mindkét negyedévében Magyarország vezeti e területen - tette hozzá.

Szalai Piroska emlékeztetett: Magyarország nemcsak a foglalkoztatás bővülési rangsorban a legjobb, hanem a munkanélküliség csökkenésében is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az egyes országok friss női adatait még nem hozták külön nyilvánosságra ugyan, de valószínű, hogy a nők is a legjobb értéket tudhatják maguknak, épp úgy, mint az első negyedévben.

A volt miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy a foglalkoztatás növekedésében jelentős szerepe van a munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményeinek, valamint a gyed extra programnak. Az idén már a gyed megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes nők - hívta fel a figyelmet.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: foglalkoztatás, munka, állás, EU, nők, statisztika