A kormányfő egyik kulcsfontossági kormányzati ígérete volt, hogy 10 év alatt egymillió új munkahelyet hoznak létre. Ha a 2010. júniusi állapotot vesszük figyelembe, ez azt jelenti, hogy 2020-ig 4,748 millióra kellene emelkednie a foglalkoztatottak számának - ha a 15 és 64 éves korosztályt nézzük.

Jelenleg 3,89 milliónál tartunk a legutóbbi, november hónapra vonatkozó statisztika szerint. Vagyis közel 2,5 év alatt 142 500-zal lett több munkalehetőség, ez a kitűzött cél 14,2 százalékát jelenti - mutat rá számítások alapján a Menedzsmentfórum írása.

A lap megállapításai szerint, mint látható, a foglalkoztatás az eltelt időszakban növekvő dinamikával bővül, ám ami ennek szerkezetét illeti, jelenleg nincs sok ok az örömre, hiszen az 5 főnél többet foglalkoztató vállalkozások esetében eddig még csak visszaesés történt. 2011 év végén 5200, tavaly novemberben pedig (ez a legfrissebb adat) előző évhez képest 45 800 fővel maradt el az alkalmazásban állók létszáma.

2011 júniusában a kormány készített egy Nemzeti Munka Terv (NMT) névvel publikált tanulmányt, mely lényegében az egymillió új munkahely felé vezető utat mutatta be. Abban 2011-re közel 16 ezer, 2012-ben pedig közel 16 400 új munkahellyel számoltak. Látható tehát, hogy nemcsak számbeli, de előjelbeli eltérések is vannak a terv és a valóság között - írja a lap. Mindehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a nemzetközi környezet sem kedvezett a kormánynak az ígéret lendületesebb megvalósításában.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A foglalkoztatás bővülése egyelőre a közfoglalkoztatásnak köszönhető, ami egyébként összhangban van a kormány elképzelésével is, hiszen az NMT-ben egyértelműen felvállalták, hogy az első években a közmunka lesz a döntő az új munkahelyek teremtésében, a versenyszféra pedig csak később fog igazán beindulni.
 

Szemlézte: Fogas Krisztina