Számos más nyugat-európai ország mellett a március 19-i önkormányzati választásokra készülő Hollandiában is megjelent politikai kampánytémaként a keleti EU-tagállamokból érkező bevándorlók problémaköre.

Mint a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál beszámolójában olvasható, a kormánykoalíció mindkét pártja - a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), illetve a Szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) - felvetette a kérdést, a liberálisok a szociális jóléti juttatások, a szociáldemokraták a lakhatás szempontjából.

A VVD támadást intézett a PvdA-hoz tartozó Lodewijk Asscher foglalkoztatási és szociálisügyi miniszter ellen, azt állítva, hogy nem ösztönzi eléggé a munkanélküli kelet-európaiakat a hazatérésre. A jobboldali liberálisok ezért saját jogszabálytervezet előkészítését helyezték kilátásba.

A hollandok is korlátoznák a külföldi munkásokat?

A VVD szerint 2012-ben 6000-re nőtt a munkanélküliségi segélyre igényt tartó lengyelek, románok, magyarok, illetve bolgárok száma, ami az előző évihez képest 250 százalékos emelkedést jelent. Ezen túlmenően további 3400 kelet-európai igényel jóléti juttatásokat - állítják a jobboldali liberálisok.

Hollandia lakosainak száma 2012-ben 16 millió 770 ezer volt. A jelenlegi szabályok szerint a jóléti juttatások akkor igényelhetők, ha az illető az előző 36 hét alatt legkevesebb 26 héten át dolgozott. A munkanélküliségi segély 3 és 38 hónap közötti időtartamig járhat, az előzőleg ledolgozott időtartamtól függően.

"Szép dolog, ha idejössz, és munkával bepiszkítod a kezed, de pénzért a saját országodban kellene tartanod a markodat" - idézte a DutchNews.nl Malik Azmani VVD-s képviselő véleményét a NOS nevű közmédia-hírszolgáltató közlése alapján.

A szociáldemokraták ugyanakkor "Tisztességes lakhatást a dolgozó migránsoknak" jelszóval akciótervet ismertettek, amely a túlzsúfoltság elkerülésére helyezi a hangsúlyt. Erre hivatkozva azt javasolják, hogy személyenként legalább 12 négyzetméteres lakótér megkövetelése révén korlátozni kellene a kelet-európaiak lehetőségét saját honfitársaik befogadására.

A Profession.hu-n ilyen holland állásokat, illetve ilyen egyéb külföldi munkákat találhatunk.

A szociáldemokrata akciótervben az is szerepel, hogy a kelet-európaiaknak a városokban egyenletesebb eloszlásban kellene lakniuk, jobb, ha nem összpontosulnak egyetlen területen.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Nincs azzal semmi baj, ha az embernek van egy lengyel szomszédja, de az már nem jó, ha egy átlagos családi házban 15 lengyel lakik. Ez hangoskodáshoz, utcai szemeteléshez és kapualji veszekedésekhez vezet" - idézte a DutchNwews.nl Mariette Hamer szociáldemokrata képviselőt.

A PvdA azt is indítványozza, hogy egyértelműen válasszák ketté a munka- és a lakásszerződéseket, a munkaadó ne lehessen egyúttal háziúr is, mert az "visszaélésekhez és kizsákmányoláshoz vezet".

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Hollandia, bevándorló, EU, munkaerő szabad áramlása