A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februárra vonatkozó statisztikájáról ezúttal nem adott ki gyorsjelentést, hanem rögtön a részletes adatokat tartalmazó dokumentumot jelentette meg a honlapján. A januárinál is több negatív rekord született a magyar munkaerőpiacon - írja az mfor.hu.

A nyilvántartott munkanélküliek száma februárban 676 500 főre emelkedett az előző havi 648 500 után, vagyis 4,3 százalékkal, 28 ezerrel bővült a létszám. Az ilyen megugrás ebben az időszakban egyébként természetes folyamatnak is tekinthető részben a szezonális munkalehetőségek elapadása, részben pedig a közmunkaprogramok kifutása miatt. (Lehetnek ugyanis olyan közmunkások, akik előző év októberében lettek ebben a formában foglalkoztatva, a szerződésük pedig három hónappal később, vagyis január végén jár le, így a februári álláskeresők számát gyarapítják). Ennél magasabbat legutóbb 2011 januárjában regisztráltak.

Csúcs csúcs hátán

A nyilvántartott álláskeresőkön belül az egyes kategóriáknál is elkeserítő adatokat tartalmaz a friss statisztika, hiszen több esetben is soha nem látott csúcsokkal kell szembesülni a számok vizsgálatakor. Soha nem volt ugyanis a 2013. februárinál több szakképzetlen álláskereső, a 344 500 fő 15 ezres emelkedés eredménye havi szinten, ugyanakkor soha nem volt még ennyi állástalan, aki legalább egy éve nem talált volna magának állást. Az NFSZ 183 400 főről adott számot, ami 5 ezer fővel több a januárinál.

Szintén történelmi csúcsra emelkedett azok száma is, akik szociális segélyben részesülnek: egy hónap alatt 23 ezerrel lettek többen. Ugyanakkor a pályakezdők és a 25 évnél fiatalabb regisztrált álláskeresők létszáma is eddig még nem látott magasságokba emelkedett. A pályakezdők januárhoz képest ezer fővel lettek többen (77,4 ezer), míg a 25 év alatti fiatalok száma 5000-rel 105,3 ezerre emelkedett.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ellátás nélküli állástalanok száma is újabb csúcsra, 351 200-ra növekedett februárban. Ez havi szinten 8000, előző év azonos időszakához képest pedig 43 ezer fős emelkedés eredménye. Mivel azonban a nyilvántartott álláskeresők száma ennél jobban nőtt, az ellátás nélküliek aránya egy százalékponttal 51,9 százalékra mérséklődött februárban, aminél kisebb részt legutóbb tavaly májusban képviseltek.

A munkahelyekkel nem volt nagy gond

Az NFSZ szerint 2013 februárjában összesen 22 693 új munkahely igényt jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken a foglalkoztatók, ez 2100-zal haladja meg a januári szintet és 72 ezerrel marad el az egy évvel korábbinál. Az éves bázisú jelentős elmaradás azzal magyarázható, hogy 2012-ben ilyenkor már gőzerővel beindult a közfoglalkoztatás, míg ez idén egyelőre elmaradt.

Az állami támogatással létrehozott munkahelyek száma ugyanis mindössze 11 509 volt februárban, 1500-zal kevesebb, mint amennyi januárban jött létre, és 86,7 százalékkal csökkent a számuk egy év alatt. Egyértelműen látszik, hogy egyelőre még nyoma sincs a másodlagos munkaerő-piaci munkalehetőségeknek. Tavaly februárban már 84 ezer munkahely létrehozását segítette az állam.

A támogatott és nem támogatott, tehát a piac önerejéből és az állami segítséggel létrejött munkahelyek aránya szinte megegyezett egymással (49-51 százalék).

A piac ugyanis februárban 11 184 új munkahelyet teremtett. Ha megnézzük visszamenőleg az adatokat, akkor mintha a fordulat jelei mutatkoznának ezen a téren, hiszen nemcsak, hogy az elmúlt hónapok csökkenő trendje fordult meg, de a most közölt adat a korábbi évek azonos időszakaival megegyező volumentől sem tér el jelentősen, szemben a megelőző hónapokkal.

Szemlézte: Durbák Ildikó