Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Pravda szlovákiai kiadása rámutat: a fiatal munkanélküliek aránya 2008-ban kezdett nőni, Európa fejlett régióiban is. Mivel továbbra sincs kilátásban kedvező gazdasági fordulat, a szakértők figyelmeztetnek, hogy a kontinensen felnőtt egy újabb "elveszett generáció", melynek munkapotenciálja talán örökre kihasználatlan maradhat.

Az Európai Bizottság az év elején arra ösztönözte az EU-tagállamokat, hogy keressenek megoldást, ám komoly sikert nem értek el.

Zuzana Kusá szlovákiai szociológus "gazdaságilag logikusnak" tartja, hogy a cégek nem érdeklődnek a fiatalok iránt. "A rossz időkben, mikor betanult, ügyes és rátermett érdeklődök tucatjai közül válogathatnak, nincs okuk olyanokat alkalmazni, akiknek nincs gyakorlatuk, akikkel foglalkozni kell, és akiknek alacsonyabb a munkateljesítménye" - magyarázta.

Az is gond, hogy a vállalatok a válság alatt nem hoznak létre új, "nem bejáratott" munkapozíciókat, melyben a már betanult alkalmazottak is lényegében kezdők lennének, ezért a friss végzősök is érvényesülhetnének benne - tette hozzá Michal Páleník a szlovák Foglalkoztatási Intézet munkatársa. Szerinte normális körülmények között a cégek munkatársainak nincs ideje a fiatalokkal foglalkozni. "A cégek nem jótékonysági szervezetek, céljuk a nyereségképzés" - véli.

A fiatalok munkaesélyeit egyéb tényezők is csökkentik. "Családot alapítanak, jelzálogot fizetnek. Ezért is vannak gyakran eltúlzott bérigényeik. A fiatal nőkre is gyanakodva néznek a munkaadók. Ha gyermektelenek, akkor valószínűleg szülni szeretnének az elkövetkező időben. Ha van gyermekük, akkor gyakran fognak kiesni a munkából" - mondja Páleník az ördögi körről.