A cégek háromnegyedét érinti idén a fluktuáció

Olvasási idő: 3 Perc
Kutatások
2023.11.22.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
A cégek háromnegyedét érinti idén a fluktuáció

A vállalatok visszafogott toborzással működtek az elmúlt időszakban a változékony gazdasági környezet miatt, a fluktuáció által érintett cégek aránya viszont nem csökkent tavalyhoz képest, sőt kis mértékben nőtt is. Ennek oka a csökkenő hirdetésszámmal párhuzamosan megnövekedett munkavállalói aktivitás: az elmúlt évben a vállalatoknak több mint háromnegyedét érintette a munkaerő-áramlás – derül ki a Profession.hu friss, HR Körkép 2023 kiadványából.

Tavalyhoz képest csak minimális a növekedés a munkaerő-vándorlás tekintetében a magyarországi cégeknél, munkavállalóknak kínált álláslehetőségek száma viszont jelentősen csökkent. A két tényező együttes hatása miatt pedig jelentősen megnövekedtek a hirdetésekre eső az átlagos jelentkezőszámok.  

Gyakori a növekvő elvándorlás

A fluktuáció a magyarországi vállalatok 78 százalékát érintette idén valamilyen mértékben, változatlan vagy közel azonos csapatról a cégeknek 22 százaléka számolt be. Az előző évhez képest magasabb munkaerő-áramlásról a válaszadó szervezetek 44 százaléka nyilatkozott, 34 százalékuk pedig nagyjából azonos mértékűről. A tavalyi évben nagyjából hasonló volt az arány, a cégeknek a háromnegyedét érintette valamilyen mértékben a fluktuáció, ami a gépgyártási, nehézipari szektorban az átlagosnál magasabb arányban jellemző.

Kik váltanak munkát a leggyakrabban?

Az állást váltó munkavállalók tekintetében jelentős változások mutatkoznak kor és végzettség tekintetében is. Továbbra is a 18-39 éves munkavállalók a legaktívabbak az álláspiacon, idén viszont nagyobb arányban kezdtek új munkát keresni az elmúlt évekhez képest. 2021-ben az említett korcsoportba tartozó munkavállalóknak egyharmada váltott munkát, míg 2023-ban már több mint fele.

Továbbra is a középfokú végzettségű munkavállalók cserélnek leggyakrabban állást: 53 százalékuk váltott munkahelyet az idei évben, 8 százalékkal többen, mint tavaly. Jelentősen nőtt viszont a felsőfokú végzettségűek körében az aktív munkakeresők aránya az elmúlt két évben: míg 2021-ben az említett munkavállalói csoport 23 százaléka váltott munkát, idén ez az arány 45 százalékra emelkedett. Fontos viszont kiemelni, hogy többek között a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt két éve még erős visszafogottság jellemezte a munkavállalókat a munkahelyváltás terén.  

Dencső Blanka

Dencső Blanka

a Profession.hu piackutatási szakértője

A vállalatok részéről jelenleg kivárás figyelhető meg a toborzás tekintetében, várhatóan egy lassú nyitás fogja váltani ezt az időszakot. A korlátozottabb munkalehetőségek ellenére is jelentős munkavállalói aktivitást az infláció, a remélt magasabb bér is jelentősen motiválja. Ilyen helyzetben különösen fontos a cégek számára a munkaerő megtartása és az új szakemberek minél hatékonyabb felvétele. Ahhoz azonban, hogy vonzó legyen a meglévő és potenciális új munkavállók számára a vállalat, nem csak a pénzbeli juttatás lehet meghatározó tényező: számos olyan lehetőség adott, ami nem igényel többletkiadást, például a gyors és hatékony felvételi folyamat a jó jelöltélmény elősegítésére, vagy a távmunkavégzés biztosítása – ahol persze ennek a lehetőségnek az elvi lehetősége adott – valamint a bértranszparencia is javíthatja a munkavállalók viszonyulását a céghez.

Jól reagáltak a cégek

A korábbiakhoz hasonlóan újra nagyobb arányban vágnak neki kész HR-stratégiával a cégek az évnek, 46 százalékuk készített ilyet, ebben 2018 óta egyedül 2021-ben volt látható jelentősebb visszaesés, ami a járványhelyzet okozta bizonytalansággal magyarázható. A korábbi éveket megelőzve idén tízből hat vállalat indította az évet kész létszámtervvel. Az adatokból látható, hogy bár a toborzás intenzitása visszafogott, annak hatékonyságára viszont egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyarországi munkaadók: 80 százalékuk legalább alkalmanként, tízből négy közülük pedig rendszeresen méri és elemzi az álláshirdetéseinek teljesítményét, eredményeit.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X