A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Olvasási idő: 4 Perc
Kutatások
2024.04.18.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.

A munkáltatók év elején mért optimista várakozásai egyelőre nem jelentek meg a munkaerőpiaci adatokban – továbbra is kevesebb az aktivált álláshirdetés, mint tavaly ilyenkor. 2024 első negyedévében összesen 11,3%-kal csökkent a betöltésre váró pozíciók száma az előző év azonos időszakához képest Magyarország leglátogatottabb tematikus állásportálján.

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel

Négy vármegye kivételével az ország többi területén mindenhol alacsonyabb a betöltésre váró állások száma, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb csökkenés Nógrád (-36,2%), Veszprém (-25,2%) és Komárom-Esztergom (-22,4%) vármegye esetében mérhető.

Országos átlag tekintetében a legnagyobb visszaesés a HR, munkaügy területén történt, ahol 26,3%-kal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg az egy évvel korábbihoz képest. Mérsékeltebb a lassulás a gyártás, termelés (-19,6%), a fizikai, segéd és betanított munka (-18,3%) szállítás, beszerzés, logisztika (-17%), valamint a mérnök (-17%) területeken zajló toborzásban. Ezzel szemben gyarapodtak a meghirdetett pozíciók a marketing, média, PR (+2,6%) és a közigazgatás (+10,8%) területén.

Ahol élénkült a toborzás

Az aktivált hirdetések száma a legnagyobb mértékben Hajdú-Bihar vármegyében nőtt, amelyhez elsősorban a vendéglátás (+110%), a szállítás, beszerzés, logisztika (+87,2%) és az SSC (+83,3%) járultak hozzá. Tolna vármegyében az építőipar, ingatlan (+140%), a szakmunka (+63,4%) és a mérnök szakmákhoz (+17,7%) kerestek a leginkább munkaerőt az előző év azonos időszakához képest.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (+100%), a pénzügy és könyvelés (+90%) és az IT üzemeltetés, telekommunikáció (+66,7%) hirdetésszámai, Békés vármegyében pedig az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka (+70%), a bank, biztosítás és bróker (+57%), valamint a szállítás, beszerzés, logisztika (+50%) kategóriáké emelkedtek a leginkább.

Budapesten a legtöbb szakmában csökkent az álláshirdetések száma, leginkább a HR, munkaügy (-30,3%), a bank, biztosítás, bróker (-23,2%) és a mérnök (-19,6%) kategóriákban.

Kedvez a munkaerőpiaci környezet a növekedéssel tervező cégeknek

Tüzes Imre

Tüzes Imre

a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója

Állásportálunkon a regisztrált felhasználók száma 2024 első negyede alatt az előző év azonos időszakához képest 8%-kal nőtt, a feltöltött önéletrajzok száma 10%-os emelkedést mutat. Az álláskeresők ebben az időszakban kevesebb lehetőség közül választhattak ugyan, de a valamelyest beszűkült keretek között többet pályáztak: országosan 19,6%-kal nőtt a jelentkezések száma 2024 első negyedében az előző év azonos időszakához mérten. Ennek egyik mozgatórugója a bér, ugyanis a jelenlegi inflációs környezetben a leértékelődött bérek reálértéke az embereket új lehetőség keresésére kényszeríti, ha aktuális munkahelyén nem reagálnak a megváltozott helyzetre.


A legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok (+35,5%), Borsod-Abaúj-Zemplén (+34,9%) és Baranya (+34,2%) vármegyékben nőtt a munkavállalói aktivitás egy év alatt. Csökkenés csak Nógrád (-35,9%) és Bács-Kiskun (-0,3%) vármegyékben volt tapasztalható, akárcsak tavaly ilyenkor.

Az álláskeresők érdeklődése leginkább a mezőgazdaság és környezet kategóriában feladott hirdetések iránt nőtt, ezekre 36,5%-kal többen pályáztak, mint tavaly; ezt követi a cégvezetés, menedzsment (+33%), az IT üzemeltetés, telekommunikáció (+31%), a marketing, média, PR (+31%) és az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (+30%).

„Januári felmérésünk eredménye rámutatott, hogy a cégek jelentős többsége (+82%) az idei évben nem számít létszámcsökkentésre: 37% stagnálással kalkulál, 45% azonban bővüléssel. Ehhez jelenleg kedvező munkaerőpiaci környezet kínálkozik, és az első három hónapban tapasztalt fokozott munkavállalói aktivitás várhatóan kitart még az év során is” – magyarázza a 2024-re vonatkozó kilátásokat Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X