Az álláskeresők erősödő versennyel szembesülnek

Olvasási idő: 3 Perc
Kutatások
2023.01.19.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
Az álláskeresők erősödő versennyel szembesülnek

2022 végére tovább erősödött a harmadik negyedévben kezdődő munkavállalói aktivitás. Az ország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett pozíciókra leadott jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest 34 százalékos növekedés történt. Ezzel párhuzamosan a feladott álláshirdetések mennyisége 17 százalékot csökkent, a legintenzívebben Zala és Nógrád vármegyében, valamint a fővárosban – derült ki a Profession.hu friss, negyedéves jelentéséből.

Elkészítette legújabb, a hazai munkaerőpiac helyzetére vonatkozó negyedéves riportját a Profession.hu saját adatbázisa alapján. Magyarország leglátogatottabb állásportáljának 6,3 százalékkal nőtt a regisztrált állománya 2022 végére az előző év azonos időszakához képest, 13 százalékkal több munkakereső regisztrált az oldalon és töltötte fel önéletrajzát egy új állás reményében.

Varga Balázs

Varga Balázs

a Profession.hu marketing igazgatója

2022 első felében jelentős munkaerőhiány és intenzív toborzás jellemezte a magyar munkaerőpiacot, majd a második félévre ez a kiélezett helyzet enyhült. Ősszel mérséklődött a betöltésre váró pozíciók száma, miközben megélénkült a munkavállalók álláskeresési üteme. Bár bizonyos szakmáknál továbbra is fennáll a munkaerőhiány, alapvetően erősödik a verseny a nyitott pozíciókért.

Zala vármegyében több mint harmadával csökkent a munkalehetőség

Heves, Fejér, Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több állást hirdettek meg, mint 2021 utolsó negyedévében, az ország többi területén azonban csökkent a toborzás volumene, kiemelten Zala és Nógrád vármegyében (előbbi esetében 39, míg utóbbinál 34 százalékkal), valamint Budapesten (22%).

A különböző szakterületek közül a cégvezetés és menedzsment kategóriában feladott, valamint a mérnököket kereső álláshirdetések gyarapodtak, a többi esetben kevesebb embert keresnek a cégek, mint tavaly ilyenkor. A leglátványosabb csökkenés az IT programozás, fejlesztés (39%) és a vendéglátás (34%) kategóriáknál történt.

Nő a verseny a nyitott pozíciókért

2022 negyedik negyedében 34 százalékkal nőtt a Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2021 azonos időszakához képest. A legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg (87 százalékos emelkedés egy év alatt), Heves (71%), valamint Bács-Kiskun és Békés vármegyében (58-58%) aktivizálódtak a munkavállalók, szemben a legkisebb növekedést mutató Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyével – ahol szintén erősödött az álláskeresés intenzitása, de 10 százalék alatt maradt a növekedés az előző év számaihoz képest.

Jelentős emelkedés látszik az egy álláshirdetésre eső jelentkezésszámokban a közigazgatás (71%), a fizikai, segéd, betanított munka (61%), a szakmunka (53%), az IT programozás, fejlesztés (44%), az értékesítés, kiskereskedelem (42%) és a bank, biztosítás, bróker (42%) kategóriákban.

A vendéglátósok lehetőségei csökkentek leginkább

Az előző év azonos időszakához képest Borsod vármegyében 2022 utolsó három hónapjában a mérnök, az IT programozás, fejlesztés és a marketing, média, PR területen meghirdetett állások száma nőtt a legjobban, míg a bank, fizikai munka és a vendéglátás csökkent. Komárom-Esztergomban az IT szakemberek toborzása emelkedett a leglátványosabban (133%), a vendéglátósoké pedig több mint a felére csökkent. Győr-Moson-Sopron területén 60 százalékkal több embert keresnek ügyfélszolgálatra, mint 2021-ben év végén és 30 százalékkal több a mérnököknek szóló álláshirdetés. A vendéglátósok mellett a HR-esek keresése jelentősen lassult e térségben.

Fejér vármegyében látványos az IT szakemberek iránti kereslet csökkenése, pedig nyár végén és ősz elején még ez a szakma volt a legnagyobb növekvő. Emellett a vendéglátás és az építőipar kategóriában tapasztalható nagyobb mértékű csökkenés. A szakmunka, a fizikai, segéd és betanított munka, valamint az ügyfélszolgálat álláshirdetési számai emelkedtek, a többi területen mind elmaradt a toborzás intenzitása az előző év azonos időszakához képest. Veszprém vármegyében az egészségügyi, banki és pénzügyi területeken emelkedett elsődlegesen a munkaerő keresés volumene, a marketing, oktatás, vendéglátás és értékesítésé pedig alábbhagyott.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X