Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Már csupán néhány hét maradt 2019-ből, feltartóztathatatlanul közelegnek az ünnepek, majd pedig az év vége, és vele együtt a számvetés belső igénye is egyre többünkben fogalmazódik meg. A visszatekintésre megannyi módot választhatunk, tehetjük szóban, írásban, egyedül vagy a szeretteinkkel, egy azonban biztos: ahhoz, hogy tisztán lássunk, elcsendesülésre van szükségünk, ahhoz pedig, hogy a mérlegünket pozitív irányba billentsük, tegyük fel a megfelelő szemüveget. Ehhez Gégöl Júlia karrier coach útmutatása következik.

Szóljanak rólunk is az ünnepek

A két szombaton ledolgozott munkanapoknak köszönhetően szinte egy összefüggő munkamentes hetünk is lehet karácsonykor, szerencsésebbeknek még ennél több is, vagyis a lehetőség a 2019-es év értékelésére szinte adja magát – persze csak ha ezt is betervezzük az általában feszített ünnepi menetrendbe. „A többség számára az év vége nagyon nehéz, hiszen mögöttük van már tizenegy dolgos hónap, ráadásul a munkahelyi teendők ilyenkor még meg is szaporodnak. Mindenki fáradt, sőt kimerült, és még a karácsonyi családi logisztikát, menüt, ajándékozást is meg kell szervezni” – vázolja az aktuális helyzetet Gégöl Júlia.

Bár pihenésre vágynánk, mégis az operatív feladataink állnak a fontossági listánk élénk, vagyis éppen a lényeg vész el.

A legnagyobb hiba ilyenkor, hogy sokkal inkább a családi elvárásoknak igyekszünk megfelelni, ahelyett, hogy a saját, valódi szükségleteinkre is figyelnénk: időt töltenénk magunkkal, és minőségi időt szánnánk a számunkra legfontosabbakra. Sokan valószínűleg úgy gondolják, a családi hagyományok ezt nem engedik, de miért is ne lehetne ezeket felülírni olyan módon, hogy ne a folyamatos megfelelésről, feszített időbeosztásról szóljanak ezek a napok. Például megtehetjük, hogy egy távol élő rokont nem pont december 26-án látogatunk meg, hanem az első januári hétvégén, így máris kevesebb időt kell úton töltenünk” – fogalmazza meg a szakember.

Visszatekintés, tudatosan

Amennyiben tehát előrelátóan tervezünk, és a pihenésre, elcsendesedésre is adunk magunknak néhány órát, lesz alkalmunk átgondolni, mi minden történt velünk ebben az évben. „A számvetés ilyenkor egyszerűen benne van a levegőben, erre késztet bennünket a naptár, ahogy befelé fordulásra hívnak minket a borús, hűvös esték is. Egy-egy nyugodtabb pillanatban szinte észrevétlenül is elkezdünk visszatekinteni, értékelni – érdemes ezt magasabb tudatossági szinten is megtennünk, hogy ténylegesen profitálhassunk belőle” – tanácsolja interjúalanyunk.

A szakember szerint az elmúlt év összegzése kapcsán leggyakrabban azt soroljuk fel magunkban, ami nem sikerült, ami rossz élmény, esetleg nehézség vagy csalódás volt, ahelyett, hogy a velünk történt számos jó dologra, és az eredményeinkre fókuszálnánk. „Ez a negatív nézőpont általában gyerekkorunk óta kísér minket, hiszen a bizonyítványosztáskor is leginkább azon volt a hangsúly, mely jegyeinken kellene javítanunk, ahogy teljesítményértékeléskor is központi téma, hogyan fejleszthetnénk a gyengeségeinken, pedig az energiánkat sokkal hasznosabb lenne arra fordítani, amiben tehetségesek vagyunk, hiszen így tudnánk igazán fejlődni, haladni.

Pályamódosítás

De mit tehetünk, amikor beindul a megszokott belső monológunk a visszatekintéskor? „Minden sikertelenségünk mellé tegyünk egy pozitívumot is, valamit, amire jó érzéssel gondolunk vissza, így egyensúlyban tarthatjuk a rendszert. Amennyiben pedig nem találunk kiemelhető pontot, érdemes átgondolnunk, vajon miért is alakult így életünk ezen területe, és hogy a vágyott, nem teljesült állapot valóban a saját belső igényünk volt, vagy sokkal inkább valamiféle külső nyomásnak akartunk engedelmeskedni” – fejti ki Júlia.

És hozzáteszi: „A számvetéskor ne felejtsünk el hálát adni az elmúlt évünkért. Még akkor is, ha jelenleg épp nincs állásunk, vagy nem tökéletes az anyagi helyzetünk, találhatunk okot erre. Mindezekből táplálkozva tudjuk jól lezárni a múltat, és belekezdeni az új évbe, ugyanis éppen ezek a pozitívumok adnak majd irányt számunkra a folytatáshoz, míg a negatívumok fontos tanulságokkal szolgálhatnak a továbbiakhoz.

Értékeljük erőfeszítéseinket

Az évzárást akár közös programmá is tehetjük a családunkkal vagy barátainkkal, a megosztás élménye és a visszajelzések, megerősítések tovább fokozhatják a pozitív érzéseinket. „Akár új szokást is teremthetünk a visszatekintő beszélgetéssel, ami a karácsonyi közös ünneplés egy kiemelt, tartalmas pontja is lehet, abban az esetben, ha szakítunk a panaszáradattal, és az eredményeinket összegezzük” – emeli ki interjúalanyunk.

Persze a ’mire vagyunk büszkék’ kérdésre egyáltalán nem olyan könnyű válaszolni, mint azt elsőre hinnénk, ugyanis sokan tolakodónak érzik a sikereiket fejtegetni, és az sem ritka, hogy a hallgatóság becsüli alá a személyes érdemeket, és tulajdonítja az anyagi, szakmai vagy magánéleti fejlődést a szerencsének vagy a kapcsolatoknak.

Ha számunkra is idegen a büszkeség érzése, koncentráljunk az erőfeszítéseinkre: osszuk meg, mely eredményeink jelentik számunkra a legtöbbet, és azt is fejtsük ki, mi mindent tettünk azok elérése érdekében, vagy épp milyen lemondásokkal járt ez a sikerünk. Ösztönözzük erre a szeretteinket is, törekedve arra. hogy a mércét mindig mi jelentsük a magunk számára, vagyis ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, az ő életükbe, erőfeszítéseikbe ugyanis egyáltalán nem látunk bele” – hangsúlyozza a szakember.

Nézőpontváltás hosszútávra

A fentieket elsőre talán nem könnyű kiviteleznünk, mégis érdemes próbálgatnunk, ízlelgetnünk ezt az újfajta gondolkodásmódot. „Ahogy önmagunkról és az életünkről gondolkodunk, az olyan, mint amikor csak a megszokott útvonalainkon közlekedünk, de gyakorlással, éberséggel, apró lépésenként egészen új utakat is választhatunk, teremthetünk” – vallja a coach.

Ha jelenleg még nagyon távol áll tőlünk a pozitív fókusz és a magunkra figyelés, kezdjük el keresni a napjainkban az apró jó történéseket, ezzel is edzve magunkat a szemléletváltásra. „Tudatosítsuk magunkban a pozitív élményeket, így idővel ez a hozzáállás válik számunkra automatizmussá. A másik lehetőség, hogy kezdjük el keresni azt, ami a kötelességeink mellett örömöt okoz számunkra, és csempésszük be a napi, heti, havi időrendünkbe” – tudjuk meg zárásképp Júliától, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy minél fáradtabbak vagyunk, annál negatívabban látjuk a világot, annál könnyebb észrevennünk a rossz dolgokat, ezért a számvetést ajánlott egy kiadós alvás utánra időzítenünk.

Fogadjuk meg az útmutatást, és találjuk meg a 2019-es év legszebb pillanatait. Amennyiben pedig úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön, ideje változtatnunk: a megfelelő állás, a sikerélmények és a megbecsültség érzése életünk valamennyi területét pozitívan befolyásolja, ezért semmiképp se mondjunk le róla. Válogassunk a több ezer álláshirdetés között, vagy keressünk személyes prioritásaink szerintis. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, magánélet, december, számvetés, sikerek