Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A visszaszámlálás elkezdődött: csupán néhány óra, és kitör a hétvége. Ennek tudatában igyekszünk még minél több feladatot kipipálni, hogy aztán egy repülőrajtot véve hagyjuk magunk mögött kötelességünk helyszínét. Ugye ismerős a helyzet, ahogy a szombat délután a semmiből felbukkanó kérdések is, vajon a pénteki véghajrában kiküldtük-e azt a fontos levelet, postára adtuk-e az amúgy is késésben lévő számlát, és visszaigazoltuk-e a hétfő reggeli megbeszélést? A kétséget és az esetleges pánikot megelőzendő, zárjuk tiszta lappal a hét utolsó munkanapját, ami nem csupán a következő hét hatékony indítását segíti, de a zavartalan pihenéshez is nagyban hozzájárul.

1. Takarítsunk

Az olvasatlan levelek vagy halogatott teendők az egész hétvégére rányomhatják a bélyegüket, ezért ajánlott megelőznünk az ezzel járó kellemetlen érzéseket. Péntek délután válaszoljuk meg valamennyi függőben lévő e-mailünket, és járjunk a végére azoknak a riportoknak, összefoglalóknak, táblázatoknak, amelyek a nemszeretem kategóriánkba tartoznak. Amennyiben nem tudjuk egy szuszra lenullázni a postafiókunkat, dolgozzunk rajta tudatosan, a végeredmény ugyanis garantáltan felszabadító lesz! Ha online sikerült rendet raknunk, nézzünk szét az íróasztalunkon és környékén is: amire már nincs szükségünk, azt pakoljuk el, fűzzük le, dobjuk ki, hogy a hétfői lendületnek fizikailag is megfelelő kereteket biztosítsunk.

Zárjuk jól a hetet!

2. Ellenőrizzünk

A munkahét vége tökéletes arra is, hogy felgöngyölítsük, hol is tartanak a folyamatban lévő ügyeink. Amennyiben rendszeresen delegálunk feladatokat, kérdezzünk rá, hogyan is állnak azokkal az érintett kollégák, nehogy hétfőn érjen bennünket egy kellemetlen meglepetés. Ha információkat várunk munkatársainktól bizonyos futó projektekhez, érdeklődjünk udvariasan náluk, mikor számolhatunk a válasszal, nehogy kifussunk a határidőből, mert akkor már hiába próbálunk tüzet oltani.

3. Frissítsünk

A hét akár utolsó feladataként nézzük végig az elmúlt napokra szóló teendőlistánkat, majd a fentieket is tekintetbe véve frissítsük azt. Lehetséges, hogy egyes pontokra nem jutott időnk, vagy bizonyos elintézendők feledésbe merültek, amelyeket jövő héten kiemelt prioritással kell kezelnünk, miközben valószínűleg lesznek olyan feladatok is, amelyek már jelentőségüket vesztették, és remélhetőleg a legtöbb mellett már pipa szerepel. Legyen kéznél a naptárunk is, vezessük fel bele a még hiányzó fix programokat, megbeszéléseket, így biztosak lehetünk majd benne, hogy nem a vasárnapi ebédnél kell majd azon gondolkodnunk, a főnökünkkel vagy a legnagyobb ügyfelünkkel nyitjuk-e majd a hetet. 

Zárjuk jól a hetet - péntek, hétzárás, hétvége

4. Reflektáljunk

Amennyiben marad rá időnk, érdemes átgondolnunk a hét eseményeit némi személyes fókusszal, levonva a legfőbb tanulságokat és tudatosítva a fontos eredményeket. Akár kiemelkedően jó hetet zártunk, akár kudarcosnak, vagy más okból nehéznek ítéljük a mögöttünk lévő napokat, gondoljuk át a történéseket, lássuk meg az összefüggéseket, miérteket. A sikereink kézzel fogható útjelzők, hogy jó irányba haladunk, és motivációt adnak a folytatáshoz is, miközben az esetleges csalódottság vagy konfliktusok is jelzés értékűek lehetnek számunkra, különösen akkor, ha ezek visszatérőek a munkánkban. Elképzelhető, hogy néhány nap pihenőre lenne szükségünk, vagy egy beszélgetésre a felettesünkkel, de akár az is előfordulhat, hogy a feladatink nem jelentenek már igazi kihívást, és valami újra vágyunk.

5. Kapcsoljunk át

Amikor végre kikapcsoljuk a számítógépünket, repülőgép üzemmódba állítjuk a céges telefonunkat, és nekiindulunk a hétvégének, biztosítsunk magunknak kényelmes átmenetet a pörgésből a lazításba: találjuk meg azt az akár egészen apró szokást, rituálét, ami segít bennünket áthangolódni, teljesen kikapcsolni. Ez lehet egy rövid munka után séta, aktívabb edzés, egy kis önmagunkkal vagy épp az aktuális könyvünkkel töltött óra, vagy a tudatosan péntek estére időzített találkozó egy kedves ismerősünkkel.

Próbáljuk ki a fentieket, és találjuk meg azokat a módszereket, amelyek a leginkább segítenek pontot tennünk a munkahét végére, hogy aztán a pihenés napjai ténylegesen a feltöltődésről szóljanak. Amennyiben pedig úgy érezzük, hogy eljött számunkra a váltás ideje, ne habozzunk, válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, péntek, hétzárás, hétvége