Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásközvetítők az Európai Unió egyetlen tagállamában sem kérhetnek pénzt a szolgáltatásukért. Tehát soha nem szabad regisztrációs díjat fizetni. A komoly céget arról ismerhetjük fel, hogy soha nem kér egy fillért sem. Amelyik azonban mégis erre vetemedik, az a legtöbbször nem állást, hanem csak szállást kínál külföldön.

Hazánkból a nagyon sokan Nagy-Britanniában, Németországban és Ausztriában próbálnak munkát keresni, hiszen angolul és németül beszélünk a legtöbben. Ezekben az országokban a legmagasabb a bajba jutott magyar munkavállalók aránya is. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a pórul jártak a londoni magyar konzulátuson részben tanácsot, részben pedig azt kérik, hogy juttassák haza őket, mert a pénzük elfogyott. A gazdasági válság miatt megszűnt az a helyzet, ami jellemezte a szigetországot: néhány évvel ezelőtt nagyon könnyű volt munkát találni. Ez mára megszűnt: nemcsak Magyarországon, hanem Európa más államaiban is nehezebb elhelyezkedni.

Egyre nő azoknak az eddig külhonban dolgozóknak a száma is, akik hazatelepülnek. A válság miatt a cégek egy ideje szívesebben alkalmazzák a vendégmunkások helyett az állástalan hazai dolgozókat. Persze még mindig vannak olyan munkák, amelyek "derogálnak" az őslakosoknak, vagy épp nincs annyi az adott szakképzettséggel rendelkezőkből, mint amennyire szükség lenne. Nagy-Britanniában például a krízis felszínre hozta az esélyegyenlőség kérdését: több brit politikus és szervezet szerint az a szigetország állampolgárait kellene előnyben részesíteni az álláskeresésnél. Pedig a ködös Albion az elsők között nyitotta meg a munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok polgárai előtt.

Veszélyes lehet a külföldi munka!?

A németek szeretik a magyar dolgozót

Németországban és Ausztriában a munkaerőpiac nem teljesen nyitott, kétoldalú államközi szerződéssel dolgozhatunk náluk. Mostanában egyre több munkaadó kísérli meg becsapni a dolgozókat: nem a beígért bért vagy munkafeltételeket biztosítva. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a külképviseletek nem járhatnak el döntőbíróként, és jogi képviseletet sem tudnak adni, hanem az adott ország munkaügyi bírósága elé kell vinni az ügyeket.

Az Európai Unió egyik alapelve a személyek, ezen belül a munkaerő szabad áramlása. Ennek jegyében több nagy sikerű nemzetközi állásbörzét szervezett már a magyarországi EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) az elmúlt években, legutóbb például német nyelvterületre toboroztak egészségügyi, építő- és vendéglátó-ipari szakembereket. Azért Németország, Ausztria és Svájc kapott most kitüntetett figyelmet, mert a legutóbbi állásbörze felmérése szerint a 1500 válaszadó harmada ezeket az országokat jelölte meg tervezett külföldi munkavállalása helyszíneként. Ezeken a toborzásokon konkrét állásokat nem szoktak ajánlani, összegyűjtik a magyar munkavállalók pályázatait, és a munkaadók válogathatnak közülük.

Emellett olyan egyedi keresések is érkeznek az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz, ahol egyes szakmákra vagy konkrét állásokra keresnek embereket a külföldi munkáltatók. Most épp németországi szállodák Baden-Württemberg, Rajna-Pfalz tartományokba várnak felszolgálókat, szakácsokat. Feltétel a jó német nyelvtudás, a szakmai gyakorlat, és a mobilitás: már áprilisban betölthetők az állások. A fizetés nem kevesebb, mint bruttó 1353 euró havonta, a munka azonban csak a nyári időszakra, hat hónapra szól.

Veszélyes lehet a külföldi munka!?

Szakma és nyelvtudás kötelező

A munkavállalók sokszor úgy utaznak ki, hogy itthonról előzetesen nem keresgélnek állást, nem szereznek információkat. Csupán a helyszínen derül ki a számukra, hogy véget ért a korábbi előnyös helyzet, amikor az "utcáról" is el lehetett helyezkedni. A másik probléma az szokott lenni, hogy jogvitába keverednek a munkaadóval, mert az nem tartja be a korábban kialkudott feltételeket. Sajnos a csaló munkaközvetítők is egyre aktívabbak, az elhelyezkedés és a magas fizetés reményében könnyen megtévesztik az ügyfeleket. Most Nagy-Britanniában 487 570 állást kínálnak az EURES honlapján, másfél évvel ezelőtt ennek közel a kétszeresét.

A külügyi tárca szerint tanácsos már Magyarországról alaposan előkészíteni a munkavállalást, nehogy utólag érje kellemetlen meglepetés a kiutazókat. Nem szabad elindulni felelőtlenül, szaktudás és nyelvtudás nélkül, illetve addig, amíg nincs valamilyen munkaszerződés a kezünkben. Érdemes kideríteni, hogy milyenek a tényleges munkakörülmények és a bérezés, ugyanis néha "kosztra és kvártélyra" elég csak az az összeg, amit kézhez kapnak. Külföldi munkavállalás esetén számolni kell azzal is, hogy a lakhatás, megélhetés költségei magasabbak lehetnek, mint itthon.

A külföldi munkavállalás tízparancsolata

1. Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!

2. Elutazás előtt mindig tájékozódjon a fogadó ország viszonyairól - például a lakhatási lehetőségekről, a helyi szokásokról, sajátosságokról! Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál (ÁFSZ) az EURES-tanácsadók segíthetnek ebben.

3. Ha magánközvetítő segítségével szeretne állásajánlathoz jutni, mindig győződjön meg arról, hogy a közvetítő regisztrálva van-e, erről az ÁFSZ honlapján győződhet meg! Ha nem, akkor a szolgáltatásait soha ne vegye igénybe!

4. Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

5. Ha állásajánlatot kap, még a szerződés megkötése előtt próbálja a leendő munkahelyét "leinformálni"!

6. Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással ne vállalkozzon külföldi munkavégzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem!

7. Vigyen magával legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheti, ha mégis bajba kerülne! Az is megoldás lehet, ha eleve retúrjegyet vesznek.

8. Útlevelét, lakcímkártyáját, személyi igazolványát soha ne adja át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válik!
9. Ha becsapta a munkaadója, segítségért a helyi, külföldi munkaügyi központhoz fordulhat! Itthonról gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy megoldja a problémáját.

10. Még itthon váltsa ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hogy betegség, baleset esetén jogosult legyen egészségügyi ellátásra!

10 + 1. Fordíttassa le az okleveleit, okmányait! Derítse ki, hogy honosítani kell-e a végzettségét, elfogadják-e a célországban!