Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pályaválasztás előtt állók, vagy a pályamódosításban gondolkodók számára az egyik első kihívás az új hivatás megismerése, majd a szükséges szaktudás elsajátítása. Ez sok időt és nem egyszer anyagi kiadást is igényel, legyen szó bármilyen munkakörről, a programozástól a hegesztésig.

Sokan nem találnak a mindennapokban időt és a pénzt a továbbtanulásra, pedig ha megvan az érdeklődés, majd az elköteleződés, akár az internet is elég lehet ahhoz, hogy megismerjünk egy új szakmát, aztán belevágjunk a kitanulásába.

Az internetes tanulásra ne úgy gondoljunk, mint egyfajta modern tankönyvre, ahol sok-sok olvasással lehet lexikális tudást begyűjteni. Ahogy az sem igazán digitális oktatás, ha az interneten ismerjük meg egy felnőttképzést biztosító intézmény vagy egy nyelvtanár szolgáltatásait. Bár természetesen ezek is fontos eszközök, az online oktatás egyik legnagyobb előnye az önállóság, és sok esetben az ingyenesség is. Nagyon széles körben válogathatunk az önképzési lehetőségek közül: a digitális könyvtáraktól a videós segédanyagokon át az önképző, segítő szakmai csoportokig és a komplex online tanulási portálokig számtalan módja van annak, hogy az interneten keresztül szerezzünk elméleti és gyakorlati ismereteket egy szakmáról.

A 21. század könyvtárai

Az egyik legtöbbet használt online tanulási forma a különböző oktatóvideók megtekintése. A legnagyobb videós portálokon végeláthatatlan számban találunk „hogyan-csináljam” videókat. A Google és a and2 2017-es felmérése alapján a Youtube-on több videós oktatóanyag található, mint ahány könyv van az amerikai kongresszusi könyvtárban, és az amerikai lakosság 86 %-a használja rendszeresen új dolgok tanulására a videós portált – legyen szó egy kisebb ácsmunkáról a kertben vagy éppen horgolásról. A videók nagy előnye, hogy sokszor a nyelvet sem kell érteni hozzá, de az összetettebb lépések megértéshez persze az angol nyelv ismerete is szükséges lehet; ugyanakkor a magyar nyelvű videós oktatóanyagok száma is folyamatosan növekszik a platformon.

Digitális szakmák online kurzusokon

A hobbinkhoz kapcsolódó tanulással töltött idő azért is hasznos lehet, mert akár egy új szakmához is kedvet kaphatunk így: felmérhetjük azt, hogy vajon tényleg nekünk való-e az adott terület. Ha elhatároztuk magunkat, akkor formálisabb módját is választhatjuk a tanulásnak. Különösen a számítógéppel végezhető munkák esetén igaz, hogy akár csak online eszközökkel – és persze rengeteg gyakorlással – is mesteri szintre juthatunk, például programozással kapcsolatos, grafikai vagy designer feladatok terén.

E technológiák folyamatosan változnak, fejlődnek, így hagyományos, formális képzésként néha nem is érhetők el, online azonban megtalálhatjuk a legfrissebb információkat, trendeket. Emellett számos online képzési, ún. e-learning platform közül is választhatunk (Udemy, Coursera, Skillshare), melyek elsősorban angol nyelven kínálnak kurzusokat, de kifejezetten magyar portálok (Skoll, Webuni) is léteznek.

A naprakész tudás és a megfelelő képesítés megszerzésében a Profession is segít Profession Prémium rendelkező előfizetőinek – most kedvezményes áron vehetünk részt a Sämling szakmai képzésein, amelyek segítenek abban, hogy előrelépjünk a karrierünkben vagy sikeresen váltsunk pályát.

Mesterséges intelligencia (AI) használata a marketing munkában
 
Eredeti ár: 68.580 Ft
Profession Prémiummal: 56.580 Ft
 

A formális képzést nem mindig lehet helyettesíti

Az olyan szakmák esetén, ahol gyakorlati készségekre is szükség van, esetleg komolyabb berendezéseket, gépeket kell tudni kezelni, nem hagyható ki a formális, személyes megjelenésen alapuló képzés sem. Ugyanígy szükséges a formális képesítés az olyan szakmák esetében is, ahol az elhelyezkedés valamilyen végzettség vagy képesítés megszerzéséhez kötött. Az ilyen munkakörök esetén sok esetben az alkalmasság vizsgálata és a munkavédelemmel kapcsolatos ismeretek is elengedhetetlenek.

A legnagyobb kihívások egyike: önfegyelem

Az online tanulás legnagyobb előnye egyben az egyik komoly kihívást is jelenti: a hagyományos, intézményes képzésekkel szemben itt autodidakta módon kell haladnunk a tananyaggal. Vagyis sok esetben nincs senki, aki – például egy rendszeres tanrend megszabásával, vagy éppen feladatok adásával és ellenőrzésével – nyomást helyezne ránk a haladás érdekében. Magunknak kell tehát önfegyelmet gyakorolni és rendszeresen biztosítani a szükséges időt és energiát a továbblépésre.

Ebben sokat segíthet, ha világos célokat, mérföldköveket és határidőket tűzünk ki magunk elé, ha saját projektmunkába kezdünk és rendszeresen gyakoroljuk a megtanultakat. Emellett ha megpróbálunk olyan online közösségeket, csoportokat keresni, ahol hasonló érdeklődésű emberek osztják meg a tapasztalataikat, kérdéseiket, akkor egymást is motiválhatjuk a továbblépésre.

Új szakma az internetről: Így kezdjünk hozzá a tanuláshoz

Online állásbörze az év minden napján

Ha még nem határoztuk el, hogy milyen irányba szeretnénk továbblépni karrierünkkel, az internet arra is lehetőséget biztosít, hogy minél több új munkakört és szakmát megismerjünk. Itt nem csak a munkaadók által közzétett bemutatkozó anyagok, hanem az ott dolgozók nyilvános közösségi média profiljai is izgalmas inspirációt kínálhatnak. Egy ökogazdaság, egy futár vagy éppen egy coach közösségi média profiljának követésével megismerhetjük a napi feladatokat, kihívásokat, beleképzelhetjük magunkat a mindennapokba, és így egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy eldöntsük: vajon igazán nekünk való ez a hivatás?

Ha mi is érezzük a vágyat és az eltökéltséget magunkban egy új szakma kitanulására, bátran vágjunk bele ! Ha pedig már megszereztük az új képesítésünket, frissítsük vagy egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy személyre szabottan válogathassunk az álláslehetőségek között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala