Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kérdés azért is fontos, mert nem mindegy, hogy vezetőüléses vagy vezetőállásos, esetleg gyalogkíséretű targonca-kezelői képzést választ valaki. Ebben volt segítségünkre Kurucsó Zsolt, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője.

Gépkezelői képzések

Aki már elgondolkodott azon, hogy valamilyen gépkezelői, targoncavezetői képzést végezzen, az hamar találkozik az első nagy kérdéssel is: vajon melyiket válassza? Természetesen, ha tudja, milyen gépet kell majd kezelnie, akkor ahhoz mérten kell dönteni is, azonban sok esetben ezt előre nem ismert, például mert a frissen megszerzett jogosítványával szeretne majd elhelyezkedni.
Egy-egy képzéssel foglalkozó szolgáltató kínálatában elérhető gépkezelői képzései jellemzően a következők lehetnek:

  • Földmunkagép kezelői szaktanfolyamok, 
  • Alapozás, közmű- és fenntartási gép kezelői szaktanfolyamok,
  • Targonca és szállítógép kezelői szaktanfolyamok, 
  • Emelő- és rakodógép kezelői szaktanfolyamok, 
  • Útépítő- és karbantartógép kezelői szaktanfolyamok

Érdemes lehet megnézni azt is, a fenti képzésektől függetlenül melyek a legnépszerűbbek a munkavállalók körében.

Jelenleg a legnépszerűbb gépkezelői képzéseink közé tartozik a vezetőállásos targonca-kezelői képzés, a vezetőüléses targonca-kezelői képzés, a gyalogkíséretű targonca-kezelői képzés, a hidraulikus rakodó (homlokrakodó, forgórakodó, teleszkópos rakodó) kezelői képzés, továbbá a traktoralapú univerzális földmunkagép-kezelői, illetve a mobil szerelő kosár-kezelői képzés.” – mondta el hozzá Zsolt.

Ami az árakat illeti, a gépkezelő képzések költségei átlagosan 75.000 forinttól 100.000 forintig terjednek.

A képzés hossza

Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, összesen 24 óra elméleti, illetve gépcsoporttól függően 2-8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg a jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek – könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel –, ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, a 2-8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.” – mondja Zsolt.

Ha tehát  sürgősen szükségünk van a jogosítványra, az a fentebb leírt képzési idővel számolhatunk átlagosan, attól függően persze, hogy a megadott óraszámot milyen ütemben szeretnénk vagy tudjuk teljesíteni.

Mit érdemes átgondolni?

Ha valaki még csak fontolgatja, hogy valamilyen gépkezelői képzésre jelentkezik vagy szeretne ilyen területen elhelyezkedni, de nem tudja melyik képzés lenne a legideálisabb a számára, annak azt érdemes átgondolnia, hogy milyen ágazatban szeretne később dolgozni ezzel a végzettséggel, hiszen nem csak egy raktári dolgozó használ targoncát.

Az építőipar, a kereskedelem, valamint a mezőgazdaság munkaerő-piaci igényeinek növekedésével az elmúlt években megnőtt a kereslet az olyan munkavállalók iránt, akik különféle gépek kezeléséhez szükséges tudással és bizonyítvánnyal rendelkeznek. A gépkezelők oktatása ezért kiemelt helyet foglal el képzési palettán, hiszen nem nagyon találunk már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Különösen az építőipar fellendülésével növekedett egyenes arányban a gépkezelő képzésekre tapasztalt igény.

A képzések megkezdésének feltétele a betöltött 18. életév és egy előzetes orvosi, valamint időszaki érvényes orvosi alkalmassági igazolás.

Lehetőségek a képzés után

A különböző gépkezelői képesítésekkel több iparágban is el lehet helyezkedni, mint például a fentebb említett építőipar vagy éppen a mezőgazdaság. A képzés után a munkavállalók naponta rengeteg állásajánlat közül választhatnak országosan, amit Zsolt is alátámaszt, ám kiemeli, hogy az egyes országrészek között jelentős eltérések is lehetnek a bérezést illetően.

Építőiparban és mezőgazdaságban is tudják használni ezt a végzettséget, hiszen keresett szakmáról beszélünk, a gépek veszélyességi szintjének megfelelően különböző bérezések vannak különböző ágazatokban. Természetesen jelentős eltérést mutat a földrajzi eloszlás is, a pesti, illetve az észak-nyugati területeken nem ritka a nettó 300.000 forintos javadalmazás sem.

A Profession.hu kínálatában gépkezelői állásokat ide kattintva, raktáros és targoncavezető munkákat ide kattintva, daru és földmunka-gép kezelői álláslehetőségeket pedig ide kattintva találunk. Egyes hirdetésekben a hirdető a képzés költségeit is magára vállalhatja.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala