Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Természetesen a távmunkához nincs tökéletes recept, de ahhoz, hogy ne váljon teherré, néhány dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk.

Kisgyermekes szülőként az otthoni munkavégzés sokféle lehet: a teljes munkaidőre kiterjedő, irodán kívül végzett („off-site”) munkától kezdve azon keresztül, hogy előzetes megállapodás alapján havonta vagy hetente néhány napot otthonról dolgozunk, egészen addig, hogy egy-két órára esténként vagy hétvégén leülünk a számítógép elé.

Amikor gyermekek is vannak otthon, felmerül a kérdés: valóban fel vagyunk készülve arra, hogy otthonról végezzük el irodai teendőinket? A Leitz felmérése alapján az alábbi dolgokra érdemes figyelnünk:

1. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy pontosan milyen teendőink vannak!

Készítsünk magunknak listát azokról a feladatokról, amelyeket otthon kell elvégeznünk. A „to-do” lista segítségével nemcsak fel tudjuk sorolni teendőinket, de a fontossági sorrendet is meg tudjuk határozni. Így biztosak lehetünk abban, hogy mit kell még ma befejeznünk, és melyek azok a határidős munkák, amelyekre kifejezetten figyelmet kell fordítanunk.

2. Alakítsunk ki reggeli rituálét!

A legújabb tanulmányok szerint egy nyugodt környezetben elfogyasztott kiadós reggeli javítja a rövid távú memóriát és növeli a koncentrációs képességet. Szóval mostantól kezdve gondoljunk úgy a reggelire, mint az agy üzemanyagára.

3. Ne hagyjuk, hogy bármi elterelje a figyelmünket!

Otthonunkban alakítsunk ki saját „dolgozószobát” vagy egy kis munkasarkot, ahová elvonulva könnyedén kizárhatjuk a külső környezetünkből beszűrődő zajokat. Egy kényelmes karfás szék és egy jól megvilágított dolgozóasztal szintén segít a koncentráció fenntartásában.

A munkavégzés során pedig bármikor dönthetünk úgy, hogy lenémítjuk a mobiltelefonunkat, kilépünk a levelezésünkből, és kizárólag az előttünk álló feladatra összpontosítunk. Így sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, és egy-két „offline” óra miatt feltehetőleg nem maradunk le semmiről.

Távmunka kisgyermekes szülőként

4. Iktassunk be jól megérdemelt szüneteket!

Igenis szükség van néhány perc kikapcsolódásra, még akkor is, ha otthonunkból dolgozunk. Ha úgy érezzük, elfáradtunk vagy kevésbé tudunk koncentrálni, hallgassunk egy kis zenét, menjünk ki az erkélyre vagy az udvarra egy-két percre, és máris felfrissülve folytathatjuk a munkát. Emellett pár perces szempihentető gyakorlatot is tarthatunk.

Az úgynevezett 20-20-20 szabály csökkenteni tudja a szem erőltetését: minden huszadik perc után, amit a gép előtt töltünk, tekintsünk egy tőlünk körülbelül 20 méterre lévő tárgyra, majd tartsuk rajta a tekintetünket 20 másodpercen keresztül.

5. Az otthoni munka nem egyenlő a szabadsággal!

A rugalmas időbeosztás a többi között arról is szól, hogy több időt tölthetünk családtagjainkkal, illetve besegíthetünk a házimunkába is, de egy dolgot fontos megértetnünk velük. Ha otthonról dolgozunk, az nem azt jelenti, hogy szabadságon vagyunk, és ettől kezdve minden házimunkát ránk lehet bízni (például a bevásárlást, a hivatali ügyintézést vagy akár a fűnyírást). Érdemes családtagjainkkal előre tisztázni az új helyzetet, és kialakítani egy közös szabályrendszert, mondjuk, hogy munkaidőben nem intézünk privát ügyeket.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be mindennapjainkba őket, így harmonikusabb munka-magánélet egyensúlyt alakíthatunk ki. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala