Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha ültünk már valaha céges tréningen úgy, hogy közben üveges szemmel magunk elé meredve épp a hétvégi kirándulást terveztük, megeshet, hogy nem rajongunk kifejezetten a munkahelyi képzésekért. Pedig, ha hajlandóak vagyunk kilépni egy kicsit a komfortzónánkból, és felvenni egy új szemüveget, rájöhetünk, mennyi áldásos hatása van annak, hogy időről-időre trenírozzuk az agyunkat, és új ismereteket sajátítunk el. Mai cikkünkben Csontos Timi trénerrel beszélgetünk arról, miért és hogyan érdemes kiaknázni a munkahelyünk adta tanulási lehetőségeket.   

A tehetségben vagy a fejlődésben hiszünk?

Ahhoz, hogy megértsük, miért nem felétlenül lelkesedünk az új ismeretek iránt, érdemes közelebbről megismernünk a gondolkodásmódunkat. „A Carol Dweck nevéhez fűződő pszichológiai koncepció szerint az emberek gondolkodásmódjuk alapján két alapvető csoportba oszthatók. A rögzült, vagy fix gondolkodásmódú személyeknek meggyőződése, hogy bizonyos dolgokhoz van tehetségük, míg más dolgokhoz nincs – ezáltal pedig korlátozottak a lehetőségeik a fejlődésre, a sikerre. A fejlődő szemléletűek ezzel szemben abban hisznek, hogy gyakorlással és tanulással bármilyen területen jobbá válhatnak” – kezdi Timi, aki előrevetíti, hogy modern, folyton változó világunkban az utóbbi, növekvő szemléletmód egyre fontosabb készség lesz – érdemes tehát elsajátítanunk.

„Az én életembe rengeteg jót hozott ez a fajta szemléletmód: kudarcok, apróbb és nagyobb elakadások esetén egyaránt arra fókuszálok, mit tanulhatok az elkövetett hibákból, és mit tudok a leckék tükrében legközelebb másképp csinálni” – osztja meg személyes tapasztalatát, majd hozzáteszi, hogy a tanulás – bár sokszor magától értetődőnek tekintjük – valójában kiváltság.

„Úgy gondolom, az, hogy ekkora mennyiségű és ilyen minőségű tanulási lehetőséghez van hozzáférésünk, jelentős versenyelőnyhöz juttat minket, ezt pedig nem lenne szabad elfelejtenünk. A világ népességének nagyobb hányada ugyanis nem részesül a tanulás kiváltságában – érezzük hát át a jelentőségét, és tekintsünk rá luxusként, amellyel alkalomadtán igenis érdemes élnünk” – tanácsolja a tréner. 

Miértek és felelősség

Persze nehezünkre eshet lelkesen és motiváltan végigülni egy tréninget, ha fogalmunk sincs, mi hasznunk lesz belőle. 

„Ahhoz, hogy el tudjunk köteleződni egy, a munkahelyünkön elérhető online vagy élő képzés mellett, legyen az egyszeri vagy akár ismétlődő, elengedhetetlen tisztában lennünk azzal, hogy milyen elvárások kapcsolódnak hozzá, vagyis: miért vagyunk ott? Mi a tréning célja?” – veti fel a szakértő, aki szerint a kötelező tréningeket mindaddig hasztalannak érezzük majd, amíg nem felelnek meg érdeklődésünknek, vagy nem szolgálják közvetve vagy közvetlenül egy-egy karriercélunkat.

„Lehet, hogy a felettesünk azért küld minket az adott tematikájú képzésre, mert valamilyen új feladatot bízna ránk, vagy azért, mert elő szeretne léptetni minket.” Akárhogy is, érdemes tisztáznunk a célokat és az elvárásokat. De mi a helyzet akkor, amikor mi magunk motiváltak vagyunk, és szívesen tanulnánk, ám a munkahelyünkön – látszólag – nincs erre lehetőségünk?

„Mindig jelezzük az ilyen jellegű szándékainkat, mert sok esetben kiderül, hogy van mód egy-egy képzés megszervezésére – csak épp érdeklődés híján senki nem verte nagydobra azt. Amennyiben nem tudunk a cégen belül képzésekre jelentkezni, beszéljünk a felettesünkkel arról, hogy részt vennénk egy munkaidőben tartott, külső helyszínen lebonyolított képzésen. Kérjük meg őt, hogy járuljon hozzá a fejlődésünkhöz azáltal, hogy beleegyezik a munkaidőben való távollétbe – ezt a részéről befektetésként is felfoghatjuk, hiszen az időnk pénzbe kerül a számára. Ha egyértelművé tesszük, hogy hogyan lesz a képzésen megszerzett ismeretanyag hasznosítható a munkánk során, akkor a munkáltatónknak is érdekében áll majd, hogy támogasson minket – világít rá interjúalanyunk.  

Tanuljuk boldoggá magunkat

Azért is ajánlott elköteleződnünk ismereteink bővítése mellett, mert számos tanulmány igazolja, hogy a tanulás rendkívül jó hatással bír a mentális egészségünkre. „A szociális kapcsolódás másokkal pozitívan befolyásolja a hangulatunkat – különösen most, amikor sokunk mindennapjait nehezíti meg az elszigeteltség érzése. Azok, akik felnőttként is rendszeresen képzik magukat, bizonyítottan magabiztosabbak, és a kezükben tartják életük irányítását. Ezen felül jellemzően kreatívabbak, és a problémamegoldó képességük is kiemelkedőbb, mint a tanulást hanyagoló kollégáiké” – árulja el a tréner. 

És még egy jó hír azoknak, akik folyamatosan tornáztatják az agyukat: ha újabb és újabb ismeretekkel bővítjük a tudásunkat, azzal megőrizhetjük a szellemi frissességünket és jó eséllyel az emlékeinket is! „Az emberi agy életünk végéig képes tanulás révén formálódni, azaz újrastrukturálni magát, és intenzívebbé valamint komplexebbé tenni az agysejtek közötti kapcsolódást – ezt nevezzük neuroplaszticitásnak. Aki élete hosszán át tanul, azt kevésbé fenyegeti például az idősköri demencia, vagy az általános feledékenység” – magyarázza Timi. 

A tanulás jótékony hatása tehát vitathatatlan, ám önbecsapás azt gondolni, hogy a folyamat mindig örömteli és könnyed lesz.

„A tanulás mindig valamilyen változással jár, és jellemzően idő, illetve energiabefektetést is kíván tőlünk – normális, hogy emiatt a komfortzónánkon kívül, kicsit akár kényelmetlenül is érezzük magunkat. Ha azonban szem előtt tartjuk, hogy hosszú távon csakis nyerhetünk vele, könnyebb lesz kitartanunk a kihívások idején is”– véli a szakértő.

Tartósítsuk a tudást

Annak érdekében, hogy az újonnan szerzett ismereteink beépüljenek a hosszú távú memóriánkba, és ne párologjanak el nyomtalanul, mint a középiskolai matekdolgozatra bemagolt egyenletek többsége, a tréner szerint érdemes konzerválnunk a tudást. „Ha vannak olyan kollégáink, akik hozzánk hasonlóan szeretnének a lehető legtöbbet profitálni a céges tanulási lehetőségekből, tartsuk a kapcsolatot, alkossunk tanulócsoportot és támogassuk egymást az új ismeretek gyakorlati alkalmazásában, akár a karrierépítést is szem előtt tartva. A társas tanulás nagyon motiváló jelenség, a csoportnak tett ígéretek pedig garanciák rá, hogy nagyobb kedvvel és lelkesedéssel vetjük bele magunkat a további tanulásba” – véli Timi. „A tanítás pedig az egyik legjobb módszer: adjuk át a megszerzett tudást ismerőseinknek, kollégáinknak, mert a magyarázással egybekötött ismétlés által mi is hatékonyabban tanulunk” – tanácsolja végezetül.

Most, hogy megismerkedtünk a munkahelyi tanulás előnyeivel, éljünk a lehetőségekkel és állítsuk a céges képzéseket karriercéljaink szolgálatába! A fejlődés iránti elkötelezettség az álláskeresés során is a javunkra válik majd! Egy-egy új ismeretanyag elsajátítása után frissítsük, egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy magabiztosan, személyre szabottan válogathassunk az álláslehetőségek között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, tanulás, képzés, fejlődés