A LIGA Szakszervezetek a bérből és fizetésből élők részére a jövő évi inflációs várakozás és a várható GDP-növekedés összegének megfelelő bruttó béremelését tartja szükségesnek. A kormány a legutóbbi módosítás szerint 2 százalékos gazdasági növekedésre és 2,4 százalékos inflációra számít jövőre.

Tehát ez 4,4 százalékos bruttó béremelést jelentene, a minimálbér esetében pedig 5,4 százalékosat. Ugyanis szükségesnek tartják a minimálbéren élők felzárkóztatását is, az ő esetükben a fent megfogalmazott általános béremeléshez képest +1 százalékos növekedést tartanának kívánatosnak. Ha megvalósulna a LIGA terve, 2014-re 103 292 forintra nőne a minimálbér.

Gaskó István, a LIGA elnöke a távirati irodának azt mondta: Magyarországon a minimálbér alacsony, nem felel meg annak az európai uniós álláspontnak, hogy a legalacsonyabb bér nettója érje el az átlagkereset nettó értékének 60 százalékát.

Visszamenőleg emelnék a bért a közszférában

Kiemelt figyelmet kell fordítani a közszféra azon területeire, így különösen a hon- és rendvédelemben dolgozókra, ahol a 2013-as béremelés elmaradt, és ezeket visszamenőleg korrigálni, vagy a 2014-es határozatokban kiemelten kell kezelni - áll a közleményben.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésein eredménytelenül kértek béremelést. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy a közszférát nem kezeli egységesen a kormány - írja az MTI. Legutóbb azt javasolták a kormánynak, hogy ha bért nem is tudnak egységesen emelni, akkor más módon kompenzálják a munkavállalókat, például 2013 januárig visszamenőleg havi 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal, ezt ugyanakkor az OKÉT munkaadói oldala nem támogatta.

A főtitkár jelezte, hogy a kormány 2014-ben sem tervez béremelést a közszolgálati ágazatban, ami szerintük  elfogadhatatlan. Pongó Géza hozzáfűzte: bár vannak olyan szektorok - oktatás, egészségügy - ahol volt bérrendezés, életpályamodell, de gondoskodni kellene  a többi ágazatról is; a rendőrség, a honvédség is ígéretet kapott korábban az életpályamodellre. Sok beosztásban, például egy közalkalmazotti besorolású álláshelyen olyan alacsonyak a bérek, hogy a mindennapi megélhetés is gondot okoz a munkavállalóknak - tette hozzá.

Czövek János, a honvédszakszervezet elnöke is jelezte: a honvédségnél az utóbbi 11 évben nem volt béremelés. 2014-ben elkerülhetetlen, hogy a honvédek is fizetés-, illetve illetményemelést kapjanak, hiszen az utóbbi több mint egy évtizedben körülbelül 44-45 százalékát veszítették el reálkeresetüknek - mondta.

5 pont, amelyről a LIGA tárgyalásokat kezdeményez:

1. Átalakítanák az új Munka törvénykönyvét

A LIGA szerint bebizonyosodott, hogy a szabályozás nem járult hozzá a foglalkoztatás növeléséhez, ellenben rontotta a munkavállalók jövedelmi helyzetét, növelte kiszolgáltatottságukat. Emiatt aktuális a törvény felülvizsgálata és a szükséges korrekciók elvégzése - írják.

2. Új sztrájktörvény

A sztrájk új szabályozásának tapasztalatai alapján a szakszervezeti szövetség megállapította, hogy a közszolgáltatást végző munkavállalók gyakorlatilag nem tudják jogszerűen gyakorolni ezt a jogukat. "A sztrájkjog a demokratikus jogállamiság egyik lényegi eleme, ezért szükséges a probléma áttekintése és a vonatkozó törvények módosítása" - áll a lapunknak eljuttatott dokumentumban.

3. Ágazati érdekegyeztetés

A társadalmi párbeszéd új rendszerének működési tapasztalatai alapján a LIGA úgy véli, hogy a jelenleg működő szektoriális érdekegyeztető fórumok (VKF, OKÉT) nem fedik le teljes mértékben a munka világát. Azt javasolják, hogy célszerű lenne létrehozni egy olyan fórumot is, amely a közszolgáltató szektor problémáival foglalkozik.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Adókedvezmény az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztáraknak

A munkavállalók jelentős része számára a társadalombiztosítás által nyújtható nyugdíj nem elegendő az időskori biztonság megteremtéséhez - érvel a munkavállalói szövetség. Korábban egy kormányhatározat már rögzítette, hogy fenntartják és erősítik az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárakat. A LIGA javasolja, hogy a kormány jelentős adókedvezményekkel segítse elő az öngondoskodás elterjedését.

5. Tárgyalás a korhatár előtti nyugdíjakról

A LIGA azt szeretné, hogy folytatódjanak a korhatár előtti ellátásokról - ezen belül a korengedményes, a korkedvezményes nyugdíjról - szóló tárgyalások.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, bértárgyalás, szakszervezet, LIGA