Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Napjainkban szinte minden szoftver alapon működik, legyen szó Szakmák világa: mivel foglalkozika  tesztelő? - Domokos Attilaa mikrohullámú sütőnkről, a telefonunkról vagy az autónkról – nem véletlen, hogy az IT szakemberek a legkeresettebbek közé tartoznak a munkaerőpiacon. Ahogy a technológia egyre nagyobb teret hódít magának, úgy alakult át a szoftverfejlesztő- és tesztelő munkakör is: míg a nyolcvanas években a tesztelés a végső szoftverellenőrzést jelentette, ma már a szoftverfejlesztés teljes folyamata alatt kiemelkedő szerep jut az IT ezen szegmensének. Interjúalanyunk, Domokos Attila, a Morgan Stanley budapesti technológia központjának minőségbiztosítási igazgatója szerint a jó tesztelő olyan, mint a fehér holló; kreativitásra, szenvedélyre és bátorságra is szüksége van ahhoz, hogy sikeres legyen a szakmájában.

P: Kezdjük az IT tesztelő feladataival. Mi minden tartozik egy, a területen dolgozó szakember munkakörébe?

D. Attila: Ma a tesztelés messze túlmutat egy-egy szoftver vagy program funkcióinak jóváhagyásán, ellenőrzésén, és jóval mélyebb szinteken kezdődik a munka. Kiváltképpen igaz ez a pénzügyi világban, ahol a digitalizáció, a fintech irányzat térnyerése rendkívül gyorsan és alapjaiban változtatta meg a szektor működését. Ebből az is következik, hogy ma már tesztelni nem csupán egy kész vagy készülő terméket szokás, de magát az ötletet is, vagyis már a szoftver írása előtt megkezdődik a széles szempontrendszert lekövető tesztelés előkészítése. Ma a legkülönfélébb szabályoknak, standardoknak, törvényeknek kell megfelelnie egy-egy piacra kerülő szoftvernek, amelyeket a tesztelés során mind figyelembe kell venni, ahogy azt is, hogy ésszerű, karbantartható-e az adott termék, de ezek mellett a felhasználói élmény, a gyorsaság és a biztonság is mindinkább a tesztelés fókuszába kerül.

P: Egy rendkívül komplex és szerteágazó feladatkörről van tehát szó, ami a jövőben vélhetően mindinkább bővülni fog.

D. Attila: Igen, kétségtelenül ez a várható irány, elég csak az egyre gyakrabban emlegetett automatizálásra gondolnunk. Maga a tesztelés is sok ponton automatizált, hiszen ma már nagyon bonyolultak a szoftvereink, a zsebünkben is számítógépeket hordozunk, nem is beszélve egy globális bank vagy a pénzügyi szegmens működéséről. Ráadásul ezek a rendszerek folyamatosan bővülnek is, vagyis másképp nem is tudnánk tesztelni őket, mint automatizált módokon. De a folyamat végén, a legfontosabb döntéseknél, mindig ott az ember, ez számunkra egy fontos szabály.

Szakmák világa: mivel foglalkozik a tesztelő? - munka, IT, tesztelés

P: Kiből válhat igazán jó tesztelő?

D. Attila: A tesztelőknek a szakmai tudás mellett erős soft skillekkel kell rendelkeznie. Elengedhetetlen, hogy az illető képes legyen madártávlatból szemlélni teljes rendszereket, folyamatokat, és kiszúrni azok gyenge pontjait – ez stratégiai gondolkodást kíván. Hasonlóan lényeges adottság a kreativitás, és a csapatban való együttműködés képessége. A tesztelő több szakmával, jellemzően a fejlesztővel és a dizájnerrel kooperációban dolgozik, mégpedig erős ügyfélfókuszt képviselve, vagyis a közös munkára való képesség lényeges a siker érdekében, mint ahogyan az eredményorientáltság is. Bár ez szinte minden foglalkozásra igaz, de az IT-ra talán kiváltképp, hogy a szakma legjobbjai kíváncsian, apadhatatlan tudásvággyal, és szenvedélyesen végzik a munkájukat. A digitális világ hihetetlenül gyorsan fejlődik, nekünk mindig a legjobb és legegyszerűbb megoldásokat kell keresni, amihez bizony egy jó adag tanulásra is szükség van, miközben kell egyfajta bátorság, önbizalom is, hogy a tesztelő merjen rámutatni, felhívni a figyelmet a lehetséges problémákra.

P: A programozás, a szoftverfejlesztés ma igazán kedvelt a pályaváltók körében. Mi a helyzet a teszteléssel e tekintetben?

D. Attila: Az IT említett szegmenseihez hasonlóan a tesztelés is előzetes informatikai tudást feltételez, főiskolai vagy egyetemi végzettséget, de a szakma szinte bárki számára megtanulható. Sokan vannak, akik egészen más szakmai háttér után kerülnek hozzánk tesztelő munkakörbe egy-egy tanfolyam elvégzése után. A tapasztaltabb szakemberek már rendelkezhetnek nemzetközileg is elismert minősítéssel, amit az ISTQ B nonprofit szervezet bocsát ki sikeres vizsgázás után, de a juniorként való belépés már egy rövid képzés elvégzése után is lehetséges. Érdekesség, hogy az informatikával és így a teszteléssel kapcsolatban is él egy téveszme, miszerint ez férfias szakma, pedig a tesztelés a nők számára is ugyanolyan remek lehetőséget kínál az érvényesüléshez, mint a férfiaknak. Váltásokat egészen távoli területekről is láttam már: egy tesztelő munkatársam például korábban építőmérnökként tevékenykedett, egy kolléganőm pedig a HR-es feladatait hagyta a háta mögött, és ma már szoftvermérnökként építi tovább a karrierjét.

Pályamódosítás

P: Az IT szegmensben általában rugalmas munkaidőről hallunk, illetve a távmunka is bevett gyakorlat. Igaz ez a tesztelésre is?

D. Attila: A kereteket illetően nincs lényeges különbség a fejlesztők és a tesztelők munkavégzése között, azonban a ma domináló agilis fejlesztési módszertan, különösen bizonyos fázisokban igényli a fejlesztők és tesztelők fizikailag is együtt végzett munkáját. Emellett természetesen van lehetőség az otthoni munkavégzésre is, például a manuális tesztelés vagy az eredmények kiértékelése távolról is kivitelezhető – a Morgan Stanley ezt nagyon rugalmasan kezeli, és biztosítja is az ehhez szükséges technikai hátteret. Nálunk a tesztelők a világ egyik legnagyobb bankjának informatikai projektjein dolgozhatnak, ez pedig folyamatosan újszerű feladatokat és nagyon modern, valóban a világ élvonalához tartozó technológiai környezetet kínál.

P: Milyen jövőképpel számolhatnak a szakmában gondolkodók?

D. Attila: Mind a fejlesztés, mind a tesztelés egyenrangú, és hasonló karrierlehetőségeket is tartogat. A tesztelésben is léteznek különböző szenioritási szintek. Például a domain-tudással rendelkező tapasztalt tesztelők különösen keresettek a szakmában, de nyitott az út a tesztelők számára is a menedzsment, akár az ágazatvezetői pozíciók irányába, illetve a szakértővé válás felé is. Aki tehát érdeklődik az IT világa iránt, bátran vágjon bele, a jelenlegi piac ugyanis minden tekintetben kedvez a szakmába lépőknek.

Az IT tesztelés területén szeretnénk elhelyezkedni? Ezek az állások nekünk szólnak! Amennyiben pályaváltáson gondolkodunk, itt találhatunk hasznos információkat a témában. Ha már tudjuk, merre tovább, tartsuk szemünket a több ezer friss álláshirdetésen, sőt, ha hírlevelet és Facebook értesítést is kérünk, garantáltan nem maradunk le egyetlen hozzánk illő munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, IT, tesztelő