Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szunomár Ágost, a Jaguar Land Rover Hungary regional purchasing managere mesélt nekünk a stratégiai beszerzők mindennapjairól.

„Sokaknak nem teljesen tiszta, főleg egy pályakezdőnek, hogy a beszerzés jóval többet is jelenthet annál, mint hogy egy katalógusból rendelünk irodaszereket.” – vág bele alanyunk. „Az autóiparban pedig kulcsfontosságú a beszerzés: a többezer alkatrészből felépülő autó darabjainak nagy része vásárolt alkatrész, emiatt stratégiai jelentősége van annak, hogy ezeket az alkatrészeket honnan, milyen költségszinten és határidőkkel szerezzük be.”

Stratégiai beszerző: aki már ma tárgyal a jövő autóinak alkatrészeiről

„Egy érdekesség, amit más munkakörben nem nagyon lehet megtapasztalni, hogy a hosszú fejlesztési ciklusoknak és termékéletciklusnak köszönhetően folyamatosan a jövőért dolgozunk. Tulajdonképpen azokhoz az autókhoz szerezzük be az alkatrészeket, amik majd néhány év múlva kerülnek a szalonokba. Nem rövid távú célokat és eredményeket kell hajszolni, hanem perspektívában lehet dolgozni.”

Ágost szerint azoknak is motiváló lehet ez a környezet, akik szeretik a változatosságot: „Folyamatosan több projekten, változó környezetben dolgozunk, új embereket, új területeket ismerünk meg. Aki üzleti oldalról érkezik, annak tetszeni fog, hogy itt az egész iparágban elismert, komoly beszállítói körrel lehet dolgozni, nagy volumenű üzletekről lehet tárgyalni. Aki a műszaki oldalról érkezik, annak a beszállítókkal való kapcsolattartás lehet izgalmas, hiszen itt lehetősége lesz a termékeken keresztül a legújabb gyártási technológiákat és innovációkat is megismerni.”

Hogyan kerül valaki az autóipari beszerzés területére?

„Gyermekkorom óta érdeklődöm az autók iránt, ezért egy erős személyes motivációm is volt amellett, hogy vállalatgazdaságtant és ellátási lánc menedzsmentet tanultam az egyetemen. Logikus lépés volt, hogy pályakezdőként egy autóipari gyártó vállalatnál szeretnék elhelyezkedni, a német tanulmányaim miatt pedig adta magát, hogy ez egy német vállalat legyen. Így kerültem Győrbe az Audi Hungáriához, ahol több mint 8 évet töltöttem: bejártam a stratégiai beszerzés minden lépcsőfokát, juniortól a csoportvezetőig. Jelenleg a Jaguar Land Rover Hungary regional purchasing managere vagyok, ahol azon dolgozom, hogy egy erős bővülési fázisban építsünk fel egy új részleget.”

Mielőtt belevágnánk…

Lássuk tehát, kiből lehet sikeres autóipari stratégiai beszerző? „Úgy gondolom, hogy vannak alapvető képzettségbeli tényezők és olyan kompetenciák, amik elengedhetetlenek. Kell egy stabil gazdasági vagy műszaki háttér, valamint a másik oldal iránti erős érdeklődés, szükséges a magabiztos, tárgyalóképes angol nyelvtudás, német autóipari vonalon pedig emellé a német nyelvtudás is. Ez a minimum kritérium, és nagyon fontos még a jó szemléletmód is.”

Ágost a szakmai tudás mellett 3 fontos kompetenciát emel ki: a jó projektmenedzsment készségeket, a vállalkozói szemléletmódot és a döntésképességet.

„Egyszerre tucatnyi projektet és feladatot kell párhuzamosan, strukturáltan kezelni és mozgásban tartani. Fontos, hogy ez önálló munkavégzést is jelent: ebben a munkakörben nem jellemző a vezetői mikromenedzselés, egy beszerzőnek képesnek kell lennie arra, hogy önállóan eredményekre jusson.”

A beszerzés hatékonyság és eredményesség szempontjából nagy jelentőségű terület: „Az autógyártók elképesztően nagy beszerzési volument kezelnek, egy nagyobb autógyártó volumene elérheti egy kisebb ország GDP-jét. Éppen ezért a második fontos kompetencia a vállalkozói szemlélet: minden üzletet úgy kell megkötni, mintha az ember a saját vállalkozása érdekében tevékenykedne. Mindent a lehető legjobb kondíciókkal kell elérni, ha az egyes beszerzők nem kezelik költségtudatosan, sajátjukként ezeket a feladatokat, akkor többezer alkatrészen összeadódva előfordulhat, hogy végül a projekt nem lesz rentábilis.”

A gyors és stabil reakció is fontos: „Folyamatosan változó körülmények, váratlan események es jelentős nyomás alatt dolgozunk. Sok az ad hoc feladat, amit meg kell oldani, előfordulnak a semmiből jövő helyzetek, mint például nemzetközi ellátási zavarok, sztrájkok, importkorlátozások vagy éppen a járványhelyzet. Mindre kell reagálni és olyan megoldást találni, ami biztosítja, hogy az autógyártás folyamatos legyen.”

Ilyen egy beszerző átlagos munkanapja

Bár a fentiekből kiderült, a beszerzésen nem nagyon fordul elő átlagos munkanap, azért vannak visszatérő feladatok: „Egy beszerző napja alapvetően abból áll, hogy külső partnerekkel (beszállítókkal) és belső partnerekkel (területekkel, akikkel dolgozunk) van folyamatos egyeztetésben, tárgyal, ajánlatokat értékel és elemez, döntéshozó testületek előtt prezentálja a javaslatát a legjobb megoldásokról. Ha szükséges és a körülmények megengedik, elvárás lehet, hogy a beszerző rövid időn belül elutazzon bármelyik partnerhez. A személyes kapcsolat szinte pótolhatatlan, és persze azt is hasznos látni, mi történik a beszállítói telephelyeken.” És mi van akkor, ha beüt a krach? „Olyankor mindent félre kell tenni, és csak azzal foglalkozni, hogy határidőre legyen alkatrész.”

Vezetői szinten pedig ezeknek a tevékenységeknek a támogatása a legfontosabb: „Beszerzési célokat bontunk egyéni beszerzői célokra, nyomon követjük ezek teljesülését, visszajelzéseket és támogatást adunk, ha pedig a beszerző elakad, vagy valamilyen ellenállásba ütközik, a vezető szintjén vagy feljebb keresünk közösen megoldást. Amikor saját csapatot építek, mindig arra törekszem, hogy a csapattagok kiegészítsék egymást: legyen valakinél nagyon erős a műszaki vonal, legyen aki képes nagy ellátási kríziseket kezelni, legyen olyan aki jó projektmenedzsment tapasztalatokkal bír. Ha sikerül így egy kiegyensúlyozott csapatot építeni, akkor a nehézségek felbukkanásakor nyugodt lehet az ember, hogy lesz kire rábízni a feladatot.”

A beszerzői pálya íve sokfelé kanyarodhat: „Szerintem nincs egy tipikus karrierút, sokféle lehetőség adódik. Van olyan, aki bekerül a stratégiai beszerzésbe és otthon érzi magát, aztán ott is marad örökre ezen a területen. Ők azok, akik főleg szervezeten belül építenek karriert. Van olyan, akinek egy-egy konkrét beszerzési feladat vagy az alkatrészekért vállalt felelősségi kör a vonzó és ezt szívesen csinálja évtizedekig. Megint mások élvezik a pörgést és a változatosságot, amit a beszerzés megad, sokat tanulnak, aztán később műszaki vagy gazdasági területen hasznosítják eredményesen az itt megszerzett kompetenciáikat.”

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

 

A Profession.hu Instagram oldala