Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amit vásárlóként látunk: árutól roskadozó polcok, a pénztárnál beszélgető, vidám pénztárosok. A valóság: állandó pakolás a raktár, a kihelyezett áruk és a próbafülke között, a kupon napok és leárazások idején mindez hatványozottan.

Teljesítménytúra a pláza közepén

 Gergő több nemzetközi divatáruháznál is dolgozott már, most egyetem mellett egy plázában dolgozik: „Szokták az ismerőseim mondani, hogy de hát csak a pénztárnál álltok, miben fáradtok el? Hát elmesélem: hordok egy okosórát, szoktam nézni, hogy napi 13-14 kilométert gyalogolok az üzletben egy műszak alatt. Szóval jó kondiban kell lenni, egész nap megy a pörgés. A próbafülkéknél megy a kabinozás, össze kell szedni és vissza kell vinni a felpróbált ruhákat, a cipekedés része a munkának. Azt sem gondoltam korábban, hogy a vasalás és a hajtogatás ilyen fárasztó, konditerem helyett is megteszi.”

Néha az emberekkel sem egyszerű, legyen szó a kollégákról vagy a vásárlókról. Gabi egy fővárosi fast fashion üzletben eladó: „Nálunk nagyon jó a csapat, az előző munkahelyemen ment a klikkesedés, ott nem is bírtam sokáig. Volt egy régről összeszokott társaság, és ha egy partiba kerültem velük, állandóan azt éreztették, hogy zavarom őket a jelenlétemmel, semmi sem tetszett nekik, amit csináltam, a főnököket pedig egyáltalán nem érdekelte a dolog. Már gyomorgörcsöm volt, ha tudtam, hogy be kell mennem, úgyhogy vettem egy nagy levegőt és váltottam. A mostani helyemen mindenkivel jól kijövök, ami nagyon jó érzés! Itt inkább a vásárlókkal gyűlik meg a bajom, pedig azt gondolom elég türelmes és rugalmas vagyok. De a kereskedelem már csak ilyen: mindig van valaki, aki zárás után akar beesni, vagy képtelen megérteni, hogy nem tudok 90%-os kedvezményt adni neki csak azért, mert ő úgy gondolja, hogy az jár neki. Ha adhatok egy tippet: a dolgozói kedvezményt soha ne firtassátok vadidegen eladóknál, minden nap van jó pár haszonleső, aki rám kacsint és rákérdez. Nem fogjátok elhinni, de magamnak és a barátaimnak tartogatom.”

Kézműves átcímkézés

Gergő is megerősíti, hogy a vásárlók között vannak nehéz esetek: „Nagyon sokan aranyosak, természetesen nem velük van a gond, de tényleg minden napra jut egy-két horror sztori: amikor cigarettaszagú, foltos, szemmel láthatóan többször hordott ruhákat akar visszahozni valaki, mondván, hogy felpróbálta és mégsem tetszik, az már szinte fel sem tűnik. De amikor valaki kézzel átírja az árat az árcédulán vagy átragasztja egy másik, akciós termékről, és nekiáll vitatkozni, hogy akkor olcsóbban kell adnunk, ott már bennem is felmegy a pumpa. Szerencsére ilyenkor jöhet az üzletvezető!”

Az üzletvezetővel és a menedzserekkel nem árt jóban lenni, mesélik interjúalanyaink. Persze ez sosem árt, de a kereskedelemben visszatérő téma a cégeket értékelő oldalak szerint is, hogy a vezetők szeretnek „kedvenceket” gyűjteni maguk köré. Gergő szerint azért a kölcsönös odafigyelés lehet a kulcsa a jó viszonynak:

„Nekem az egyetem miatt fontos, hogy előre lássam a beosztást és lehessen beleszólásom. Jóban vagyok a felettesemmel, ezért eddig szinte mindig mindent meg tudtunk beszélni, de cserébe én is nagyon rugalmas vagyok, ha benn kell maradni vagy be kell ugrani valaki helyett.”

Dolgozói kedvezmények

Sok fiatalnak és diáknak a dolgozói kedvezmény az egyik legvonzóbb érv a kereskedelmi munka mellett. A legnagyobb üzletek ma már szinte automatikusan felkínálják a dolgozói kedvezményt: az aktuális álláshirdetésekből kiderül, hogy az Inditexnél dolgozók például 25% dolgozói kedvezményt kapnak a Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, és Zara Home márkáknál.

A H&M-nél állandó, 25%-os személyzeti kedvezményt kínálnak a dolgozóknak és egy családtagjuknak a H&M csoport üzleteiben és online, illetve náluk jár a bónusz új dolgozók ajánlásáért is.

Előfordulnak olyan esetek is, ahol havi vagy éves költési keretet biztosítanak a dolgozóknak az adott márka termékeiből: haza viszonylatok között havi 7500-15000 Ft körüli összegekről hallottunk.

Mennyit lehet keresni eladóként?

Nettó 150-350.000 Ft körül alakul a fizetés a Profession.hu-n jelenleg elérhető eladói állások között – de fontos kiemelnünk, hogy ezek azok az álláshirdetések, ahol a munkaadó nyilvánossá tette a fizetést. Azaz azoknál a munkahelyeknél, ahol nem publikus a bér, ehhez képest bármelyik irányba elképzelhető eltérés. Az sem ritka, hogy az alapbéren felül az üzlet forgalma alapján jutalékot kapnak a dolgozók, és vannak olyan üzletek is, ahol a saját értékesítési eredmény alapján további bónuszok is elérhetők. A legnagyobb üzletek esetén gyakori az esti és hétvégi munkavégzés is, ilyen esetekben műszakpótlékkal is számolhatunk.

Ha úgy érezzük, a kereskedelem lesz a mi terepünk, vagy már ott vagyunk, de szeretnénk váltani, frissítsük vagy egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy személyre szabottan válogathassunk a több ezer nyitott álláslehetőség között! Maradjunk továbbá naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala