Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tegyük a szívünkre a kezünket: akár tetszik, akár nem, hajlamosak vagyunk arra, hogy a jól megszokott, és bevált sémáink mentén gondolkodjunk, és mindig ugyanúgy oldjunk meg egy-egy elénk kerülő problémát. Biztonságosnak tűnhet ugyan folyamatosan csak úszni az árral és a megszokott megoldásainkat alkalmazni, de a kérdés az: biztosan jó ez így?

A megszokottól eltérni és attól eltéríteni nehéz

Szakmai előmenetelünk alappillére az innováció képessége, hogy mindig képesek legyünk valami újjal előrukkolni és nem a rutinunkra hagyatkozni. Ha egy probléma megoldására alkalmazott módszer indoklása csak annyi, hogy ez be szokott válni, akkor valódi gondolkodóként nem a bólogatás, hanem a felhúzott szemöldökkel együtt járó kérdő tekintet a megfelelő válasz részünkről.

Ugyanakkor számos akadályba ütközhetünk, ha új megoldásokat keresünk és sokszor nehéz keresztülvinni az elképzeléseinket, meggyőzni a vezetőinket, kollégáinkat arról, hogy érdemes lelépni a járt útról. De miért?

A vállalatok gyakran azt várják el, hogy kockázatkerülő módon gondolkodjunk és dolgozzunk, még akkor is, ha számtalan sikertörténet bizonyítja, hogy igenis kifizetődő lehet a rizikóvállalás. Gondoljunk csak Steve Jobs szappanoperába illő történetére, akit az általa alapított társaság igazgatósága felmentett a posztjáról. Később aztán, mikor az Apple megvásárolta a Jobs által alapított NeXT-et, Steve hamarosan visszaülhetett az Apple vezérigazgatói székébe. Másként gondolkodása és újításai hatására az Apple részvényeinek értéke hamarosan 9000 százalékkal emelkedett.

Hogyan gondolkodjunk innovatívan?

Sokszor és sokan mondják nekünk, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból és gondolkodjunk másképp. Arra azonban nagyon kevés alkalommal kapunk tippeket, hogy mindezt hogyan tegyük. Itt van tíz ötlet, amelyek segíthetnek elindulni az új úton, a rendhagyó megoldások felé.

1. Kérdezzük meg a gyerekeket

Bizony! A gyerekek, élénk képzeletük által született újítók. Kérdezzünk tőlük bátran, biztosan lesznek olyan ötleteik, amik nekünk eszünkbe sem jutnának.

2. Egyszerűsítsünk

Túl bonyolult a problémánk ahhoz, hogy egy gyerek megértse? Szánjunk rá időt, hogy kitaláljuk, hogyan magyarázhatnánk el egyszerűbben! Egy összetettnek tűnő probléma egyszerű megfogalmazása, tökéletes pályára tehet minket a megoldás megtalálásához.

3. Mit tennénk másként, ha nem lenne vesztenivalónk?

A rutin az újító gondolkodás ellensége, de példaként is szolgálhat. Időnként elfog minket a vágy, hogy valamit teljesen másként csináljunk, mint eddig. Ha elképzeljük, hogy tiszta lappal indulunk, nagyban segíthet a perspektívaváltásban és az újszerű gondolatok megszületésében.

4. Tegyük fel a kérdést: Miért?

Ha már van egy innovatív elképzelésünk, de a kollégáinktól, feletteseinktől visszautasítás a reakció az ötletünkre és úgy látjuk, az ellenállásuk oka mindössze a rutinhoz való ragaszkodásuk, akkor az adu ászunk a „Miért?” kérdés lehet. Ha megkérdezzük, miért mindig egyféleképpen oldjuk meg a hasonló helyzeteket, a kialakuló párbeszéd utat nyithat a kreatív gondolkodáshoz és az új megoldások kereséséhez.

5. Tornáztassuk az agyunkat

A szellemi gimnasztika bizonyítottan jó hatással van az agyműködésre, különösen, ha olyan feladatokat adunk magunknak, amelyek szokatlanok a mindennapjainkban. Ilyen lehet például, hogy állítsuk ábécésorrendbe egy-egy szó betűit. Kezdhetjük rövidebb szavakkal, mint az alma, aztán némi gyakorlás után növelhetjük a szavak hosszát. Heti három alkalommal, alkalmanként öt perc agytorna és könnyebben tudunk majd új irányokban gondolkodni.

6. Tanuljunk valami újat!

Ennek indoklása talán nem szorul különösebb magyarázatra. Ha új ismereteket sajátítunk el, az mindig segít más nézőpontból szemlélni az addig meglévő tudásunkat.

7. Írjunk szabadon!

Adjunk magunknak 2-3 percet arra, hogy tollal és papírral a kezünkben csak írjunk. Bármit, ami eszünkbe jut, az sem fontos, hogy a mondatok kapcsolódjanak egymáshoz. A szabd írás remek gyakorlat stresszoldásra, és a kreatív gondolkodás felébresztésére egyaránt.

8. Rajzoljunk!

Mindegy mit és hogyan, csak szabadítsuk fel a gondolatainkat azáltal, hogy agyunk egy teljesen más részét aktivizáljuk!

9. Készítsünk elmetérképet

Csak rajzoljunk egy kört benne a megoldandó feladattal. Rajzoljunk hozzá ágakat, majd azoknak a végén lévő körökbe írjunk kapcsolódó szavakat, és így tovább. A mind map, vagyis elmetérkép segítségével könnyebben elmélyedhetünk egy problémában, hozzásegít annak megértéséhez, megoldásához.

10.  Mozogjunk!

Egy könnyű és kellemes séta, vagy bármilyen testmozgás felszabadítja a kreativitást. Akár mozgás közben, akár azt követően is számíthatunk új és jobbnál jobb ötletek felbukkanására.

Amennyiben még keressük az elvárásainknak megfelelő munkát, ahol kibontakoztathatjuk innovatív gondolkodásunkat, válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük, és töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen olyan állásajánlatról sem, amely prioritásaink alapján szóba jöhet számunkra.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, kreativitás, innováció, ötletek