Döntött a kormány az úgynevezett gyed extra bevezetéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XII. ülésén elmondott beszédében a Parlamentben.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár később sajtótájékoztatón elmondta: négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében.

1. Nem vész el a gyes vagy a gyed, ha dolgozni kezd az anya

A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után.

2. Az összes gyerek után jár majd gyes vagy gyed

Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben.

3. Bevezetik a diplomás gyedet

A diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

Erre az alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulók lesznek jogosultak, ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

4. A kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményt kapnak

Ez a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. A lényege az, hogy kiterjesztik a Munkavédelmi akciótervben már meglévő 3 éves szociális hozzájárulási adókedvezményt további 2 évvel. Így a 4. és 5. évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit).

Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Soltész Miklós arról beszélt, az intézkedésekkel a kormány célja az volt, hogy megerősítse a gyermekes családokat, és további gyermekvállalásra ösztönözzön. Jelezte azt is, az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: kismama, női munka, gyes, gyed, adókedvezmény