A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által 2014-ben kezelt 60 befektetési projekt közül 11 a szolgáltatóiparhoz köthető. A projekteknek köszönhető11000 munkahely 1/3-ad részét a szolgáltató szektor adja - mondta Ésik Róbert, a szervezet elnöke egy rendezvényen. Az fDi magazin (a Financial Times egyik kiadványa) legutóbbi (2014-2015-ös) összehasonlítása szerint Budapest a legvonzóbb város a befektetések terén a kelet-európai térségben - tette hozzá.

Sok-sok állás a szolgáltató központoknálA szolgáltató központok ilyen állásokat kínálnak a Profession.hu-n!

A HIPA üdvözli az úgynevezett "center of excellence" típusú szolgáltató központok létrehozását. Ezt azt jelenti, hogy a Magyarországon működő szolgáltató központok egyre komplexebb, magasabb értéket közvetítő szolgáltatásokat és folyamatokat végezhetnek, amely természetesen kiváló karrierlehetőséget biztosít a nyelveket beszélő, diplomás szakemberek számára.

Vidék kontra Budapest

A szolgáltató központok (SSC-k) még mindig főként a fővárosra összpontosulnak, míg vidéken csak alig negyedük nyitott eddig irodát (Hajdú-Bihar megyében például több tucat állást kínálnak). Munkaerő lenne, ugyanis a Budapesten kívül található jó nevű egyetemek magas számban képeznek diplomás szakembereket, illetve sok fiatal már az egyetemi évek alatt gyakornoki pozíciót keres. Ám az SSC-k számára szükséges A és A+ kategóriás irodaházak száma egyelőre kevés a fővároson kívül.

Az SSC szektor számára szintén nehézséget jelent, és így a további befektetések szempontjából is kritikus kérdés a szakképzett munkaerő elérése. Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) elnöke kiemelte, hogy "jelenleg Magyarországon mintegy 85 SSC működik, összesen 35-40 ezer főt, túlnyomó részt több nyelvet beszélő, diplomás szakembereket foglalkoztatva", azonban ezeknek a szakembereknek az elérése egyre nagyobb problémát jelent a szolgáltató központoknak.

Sok-sok állás a szolgáltató központoknál

Kell a nyelvtudás

A nyelvtudás nagyon fontos a szektor számára, lévén, hogy többnyire multinacionális cégek szolgáltató központjairól beszélünk. A 2014-es HOA SSC Benchmark felmérés is azt támasztja alá, hogy a válaszadó SSC-k szerint az egyik leghangsúlyosabb problémát a megfelelő nyelvtudással rendelkező szakemberek hiánya jelenti a szektor számára.

A találkozó résztvevői arról is beszélgettek, hogy az egyes vállalatok számos specifikus tréninget kínálnak az új belépőik és kollégáik továbbképzésére, amelyeknek jelentős része könnyedén beemelhető lenne az egyetemi oktatásba, hiszen az SSC-k számára egységesen fontos szaktudás és folyamatok megismertetéséről van szó.

Sok-sok állás a szolgáltató központoknálA legkeresettebb nyelvek:

Angol
Német
Francia
Olasz
Spanyol
Holland
Svéd
Norvég
Lengyel
Portugál
Orosz
Cseh
Dán
Finn
Héber
Szlovák

Keresnek még arabul, bolgárul, észtül, flamandul, görögül, horvátul, kínaiul, lettül, románul, szerbül és törökül beszélő munkatársakat is. Csupán két állásnál közölték a munkaadók, hogy a pozíció nem igényel nyelvtudást.

Sok-sok állás a szolgáltató központoknálKülföldi SSC-állásokat is találhatunk!

A "HOA Menjek?" program

Bár ma már minden vállalat rendelkezik saját gyakornoki programmal, a szolgáltató szektor megismertetése és népszerűsítése a potenciális munkavállalók körében minden cég számára közös feladat. Suhajda Attila szerint azonban a szektor és a benne rejlő munkalehetőségek bemutatása már sokkal korábban el kell, hogy kezdődjön, ezért a szövetség a "HOA Menjek?" programján keresztül igyekszik elérni a középiskolás fiatalokat. A programban a HOA középiskolai diákcsoportokat visz el szolgáltató központokba, ahol a tanulók megismerkedhetnek az SSC szektorral, az adott vállalat felépítésével, folyamatokkal, hogy ilyen módon is segítsék a diákok pályaorientációját.

A munkaerő-utánpótlás problémáival kapcsolatban a HIPA kormányzati "egy ablakként" továbbítja a vállalati igényeket a megfelelő állami szervekhez, és igény esetén segítséget nyújt közvetlen párbeszéd kialakításához.

A HOA a középiskolai pályaorientációs programja mellett az egyetemeken tanulók képzésében is igyekszik jobban előtérbe helyezni a szolgáltató szektort. A Debreceni Egyetemmel már komolyabb egyeztetések folynak egy kötelezően választható, "International Shared Service Center Competencies" specializáció elindításáról.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) nemrég indította el új rendezvénysorozatát, a HOA Executive Clubot, amelynek kiemelt célja egy olyan platform megteremtése, ahol az üzleti szolgáltató szektor, azon belül pedig a szolgáltató központok első számú vezetői stratégiai szintű beszélgetést folytathatnak gazdasági és politikai vezetőkkel és magas szintű szakértőkkel. Az első rendezvény vendége volt Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, állásajánlat, szolgáltató központ, SSC