A magyar munkáltatók foglalkoztatási szándéka vegyes képet mutat, de 2013 első negyedévében valamivel többen terveznek elbocsátást, mint munkaerő felvételt - derül ki a Manpower kedden nyilvánosságra hozott Munkaerő-piaci Felméréséből. A megkérdezettek 9 százaléka növekedésére számít, 11 százalékuk viszont elbocsátást tervez. 77 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül.

Így a Manpower Munkaerő-piaci Mutatója -2 százalékon áll, ami az előző negyedévhez képest 2 százalékpontos csökkenést, az egy évvel korábban mérthez képest viszont 12 százalékpontos erősödést jelent. (A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek százalékos arányából kivonják azoknak a számát, akik leépítést akarnak végrehajtani. Az így kapott szám lesz a Manpower Munkaerő-piaci Mutató.)

Feleannyi cég tervez elbocsátást

Az első negyedéves várakozások általában mindig gyengébbek, mint az előző év utolsó negyedére vonatkozóak - hívta fel a figyelmet Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

A tavalyi év azonos időszakához képest a felére csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, akik elbocsátásokat terveznek (22-ről 11 százalékra). Eközben sajnos nem nőtt jelentősen azoknak az aránya, akik felvétellel számolnak. Vagyis a mutató erősödését az elbocsátások számának csökkenése okozza, ami jó hír ugyan, de a felvételi szándék élénkülése híján nem lehet valójában a munkaerő-piaci helyzet jelentős javulásáról beszélni- tette hozzá.

Ők vannak a legnagyobb veszélyben

A 9 ipari szektor közül háromban pozitívak a munkaadók várakozásai a következő három hónapra. A legnagyobb - bár szerény - növekedés (+4 százalék) az üzleti és pénzügyi szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén várható. Mindkét szektorban javultak a kilátások az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is. A szállítmányozás és raktározás területén +1 százalékon áll a mutató.

A legtöbb elbocsátást a mezőgazdaságban tervezik, itt a mutató értéke -13 százalék, igaz, ebben a szektorban hagyományosan mindig az első negyedév a leggyengébb.

  Elbocsátások a mezőgazdasági szektorban  

A munkahelyek számának jelentős csökkenésére számítanak a közüzemi szolgáltatások területén, ahol a kormány jelentős átalakításokat tervez. A mutató itt -9 százalék. Továbbra is negatívak a kilátások az építőiparban (-5 százalék), ugyanakkor a szektor kilátásai rendkívül nagy arányban, 22 százalékponttal javultak az egy évvel korábbi mélyponthoz képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva csupán két szektorban javultak a kilátások: egyaránt 3-3 százalékpontos a növekedés az üzleti és pénzügyi szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén. A legnagyobb arányban a mezőgazdaság és a közüzemi szolgáltatások területén gyengültek a várakozások (9-9 százalék). Ugyancsak jelentősen, 6 százalékponttal csökkent a mutató értéke a köz- és szociális szférában is.

Az előző évi adatokhoz képest viszont valamennyi vizsgált szektor jelentős erősödést mutat. A legjelentősebben, 22 százalékponttal az építőipari várakozások nőttek, 21 százalékpontot izmosodott a kereskedelem, 18 százalékpontot pedig a vendéglátóipar.

Hol rosszak az álláskeresők esélyei?

Nyolc régió közül kettőben a munkáltatók pozitív munkaerő-piaci várakozásokat jeleztek 2013 első negyedévére. Az Észak-Alföldön és Közép-Magyarországon egyaránt +2 százalékos növekedést várnak. A legrosszabbak a Dél-Alföldi (-8) és a Nyugat-Dunántúli (-6) álláskeresők esélyei. Az előző negyedévhez képest csupán Közép-Dunántúlon javultak kilátások (+3). Stagnálást mutat Közép-Magyarország és a Dél-Dunántúl.

Az előző évhez viszonyítva a Nyugat-Dunántúl kivételével (-4), valamennyi régióban jelentősen javultak a kilátások. A legnagyobb mértékben 23 százalékponttal a Dél-Dunántúlon, ezt követi Észak-Magyarország 19 százalékponttal, majd a Közép-Dunántúl, és az Észak-Alföld következik 18-18 százalékponttal. Budapesten és a Közép-Magyarországi régióban szerényebb mértékben, 5-5 százalékponttal erősödött a mutató értéke.

Lengyelország mutatója először negatív

A globális munkaerőpiacon a munkaadók többsége kisebb arányban tervez felvételt, mint az 2011. azonos időszakában, ami azt jelzi, hogy ismét nehéz időszak előtt állnak a munkát keresők. A Manpower Group felmérése 29 országban és területen jelez enyhébb várakozásokat, mint tavaly ilyenkor, a megelőző negyedévhez viszonyítva pedig 21 országban gyengültek a várakozások.

A gyengülő felvételi kedv Európában a legegyértelműbb, itt a 24-ből 13 ország munkaadói jelentettek negatív kilátásokat, miközben 3 hónapja még csupán 8 országban terveztek több leépítést, mint munkaerő-felvételt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Taiwan, India, Brazília, Mexikó, Columbia és Panama munkaadói számoltak be a legerősebb felvételi kedvről, míg Görögország, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Hollandia mutatója a leggyengébb.

A német munkaerőpiac rugalmasságot mutat, hiszen a munkaadók várakozásai nem változtak az előző negyedévihez képest. A keresleti bizonytalanságok megmutatkoznak a kínai munkaerőpiacon is, ahonnan a munkaadók az elmúlt három év leggyengébb felvételi szándékát jelezték. Eközben az Egyesült Államok munkaadói már fél éve ugyanazt az előrejelzést adják.

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a munkaerő-piaci várakozások Törökországban, Izraelben és Romániában a legerősebbek, míg Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban a leggyengébbek. A lengyel munkaadók, amióta részt vesznek a felmérésben, most először számoltak be negatív kilátásokról.

,,Azzal, hogy az eurózóna visszatért a recesszióba, a térség munkaadóinak nehéz megtartania az egyensúlyt az elkövetkezendő időszakban. A társaságoknak úgy kell újra kalibrálniuk a munkaerőt, hogy közben teljesen bizonytalan a termékeik, szolgáltatásaik iránti kereslet, ami nem könnyű feladat. Emellet Kelet-Európában gyengülő trend tapasztalható, a felvételi kedv csökkent" - mondta Jeffrey A. Joerres, ManpowerGroup elnöke.

Ötven éve ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár 50 éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő ,,mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: ,,Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál vagy nem tudom. Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. Csaknem 800 magyar, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót kérdeznek meg.