Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Közeleg az ősz, amely sokunk számára a befelé fordulás, az összegzés és a rendrakás időszaka. Az előttünk álló negyedévet használhatjuk arra, hogy végiggondoljuk, hol tartunk, és hová szeretnénk eljutni a karrierünket illetően. Tanulhatunk az idei évből, kitűzhetünk új célokat, és terveket szőhetünk azok megvalósítására. Ahhoz viszont, hogy sikerrel járjunk, és elegendő energiánk legyen mindehhez, inspiráló környezetre van szükségünk. Mai cikkünkben Szalay Ádám tréner, egykori tévés riporter, Az itt a te időd című könyv szerzője ad tippeket a mentális és a fizikai nagytakarításhoz. 

Kezdjük kívül, fokozatosan

Ádám szerint legtöbbször észre sem vesszük, mennyi felesleges kacatot és terhet cipelünk magunkkal – konkrét és átvitt értelemben is. ”Amikor a ruhásszekrényünk annyira tele van, hogy már nem találunk helyet a frissen mosott vagy vásárolt ruháknak, akkor kénytelenek vagyunk szortírozni, és megválni azon daraboktól, amelyeket jó ideje nem hordunk. Pontosan ezt kell tennünk mentális síkon is, amikor elakadunk, és azt érezzük, hogy nem jutunk egyről a kettőre: rendet rakni és megszabadulni mindattól, ami nem szolgálja az előrehaladásunkat” – kezdi a szakember, aki szerint a belsőnkre és a gondolatainkra való fókuszálás helyett érdemes a fizikai környezetünk megváltoztatásával kezdenünk. Ugyanis nemcsak a belső káosz képes kivetülni a környezetre – a képlet visszafelé is működik.

„Amint az a helyiség vagy sarok, ahol dolgozunk, megtisztul és inspirálóvá válik, lesz szabad kapacitásunk arra, hogy az igazán fontos dolgokról, például a céljainkról gondolkodjunk, és lépjünk, kreatívak legyünk, valamint kihozzuk magunkból a legtöbbet. Amíg viszont ugyanabban a nyomasztó közegben próbálunk önmegvalósítani, ahol percekkel korábban számlakupacok felett őrlődtünk, vagy idegesen keresgéltünk valamit, nem fogunk sikerrel járni” – mondja interjúalanyunk, majd a fokozatosság fontosságára hívja fel a figyelmet: 

„Ne vállaljuk túl magunkat! Ha most annyira rendetlen a munkaállomásunk környéke, hogy az is nehezünkre esik, hogy odaüljünk az asztalunkhoz, akkor ahelyett, hogy péntek délután két óra alatt szeretnénk letudni a pakolást, szánjunk inkább naponta mindössze 10 percet a takarításra. Jelöljünk ki csak egy egységnyi területet, és amint azzal végeztünk, térjünk vissza a teendőinkhez. Ha napról-napra képesek vagyunk megtenni ezt az apró lépést, akkor nem veszítjük el a lendületünket az irreális célkitűzés miatt.”

Fókuszáljunk a jövőre

A legtöbben nagyon nehezen válunk meg az ingóságainktól – van legalább egy „majd belefogyok” ruhánk, valamint jó pár olyan apró dísztárgyunk, plüssállatunk, amelyek használat híján csak a helyet foglalják. A szakértő elárulja, hogyan tehetjük könnyebbé a búcsút: „Amit nincs erőnk kidobni vagy elajándékozni, rakjuk el egy dobozba. A dobozra írjuk rá a tartalmát és a csomagolás dátumát, majd tegyük el egy tárolóhelyiségbe. Ha 1 év múlva odamegyünk, és ráébredünk, hogy a doboz odakinn porosodik, mert nem történt vele semmi, kevésbé fog nehezünkre esni a kiselejtezése.” 

Érdekes felismerésre juthatunk azáltal is, hogy körülnézünk nemcsak a munkaállomásunkon, de a lakásunkban vagy házunkban is, és feltesszük magunknak a következő kérdést: „Csak olyan dolgok vannak körülöttünk, amelyek arról szólnak, hogy honnan jöttünk, vagy olyanok is, amelyek arról árulkodnak, hogy merre tartunk, hová megyünk?”

Ha hajlamosak vagyunk a túlzott gyűjtögetésre, és arra, hogy a jelen pillanat megélése, valamint a jövőnkön való aktív munkálkodás helyett a múltunkban ragadjunk, akkor itt az ideje annak, hogy elhelyezzünk néhány olyan tárgyat magunk körül, amelyek a vágyott jövőt szimbolizálják. „Ez lehet egy álomnyaralás helyszínéről készült fotó, egy szép iroda vagy egy olyan főnök, esetleg inspiráló személyiség képe, akinek szívesen dolgoznánk” – ad ötleteket interjúalanyunk.

Elmetakarítás a karrierünk javára

Ha épp munkát keresünk vagy a karrierünk előrelendítésén fáradozunk, a fizikai rendrakás után koncentráljunk a belső rendrakásra. „Tisztázzuk az értékeinket, és azt, hogy mi az, ami fontos a számunkra a munkánk kapcsán. Kérdezzük meg magunktól, milyen sikerélményeket akarunk elérni, mi tesz minket büszkévé, vagy épp mi okoz nekünk örömet. Hosszú távon nem működőképes az, hogy csak a megélhetésért dolgozunk, ahhoz ugyanis, hogy jól érezzük magunkat és elkerüljük a kiégést, a munkánknak összhangban kell lennie mind az értékrendünkkel, mind a jövőképünkkel” – világít rá a szakember.   

Ha megvagyunk a fentiekkel, a következő lépés a szakértő szerint az, hogy megnézzük, mit tudunk mi ajánlani, adni a minket foglalkoztató cégnek. ”Építsünk hidat az interjúztató, vagy a munkáltató és köztünk azáltal, hogy nemcsak tisztán látjuk, de meg is fogalmazzuk, hogyan következik a múltunkból a megpályázott pozícióban betöltendő jövőnk. Lássuk világosan, mely tapasztalataink, illetve képességeink tesznek minket szakmailag vonzóvá, esetleg nélkülözhetetlenné” – javasolja a szakértő, majd hozzáteszi, hogy a hatékony és alapos nagytakarítás nem ér véget itt.  

Információk, amelyek hatnak ránk

Információs környezetünk kitakarítása is elengedhetetlen ahhoz, hogy jó vágányra tereljük a gondolatainkat, és ezáltal a karrierünket. Mit is jelent ez? „Nem mindegy, hogy mit engedünk be a fejünkbe – van, amivel fel- és van, amivel leépítjük magunkat. Vegyük például sorra, milyen szalagcímeket és híreket olvasunk, vagy milyen sorozatot kísérünk figyelemmel. Ha rendszeresen bűnügyi helyszínelést nézünk a tévében és vészjósló hírekről elmélkedünk, esetleg órákhosszat görgetjük céltalanul a különböző közösségi médiafelületeket, nem várhatjuk el az agyunktól, hogy csúcsteljesítményre kapcsoljon és vidám, megerősítő gondolatokkal segítsen minket” – mondja Ádám.   

Ahogyan fentebb is írtuk, a változások apró lépésekkel kezdődnek. 

„Válasszunk egy pozitív felhangú, motiváló vagy szakmai könyvet, és – most jön a neheze! – ne akarjuk kiolvasni! Egyszerűen határozzuk el, hogy mostantól kezdve minden nap elolvasunk 10 oldalt, ezzel töltve az inspirációs raktárainkat” – tanácsolja a tréner.

A kapcsolati környezet

Talán nem gondolnánk, de bizonyított tény, hogy emberi kapcsolataink szintén jelentős hatással bírnak szakmai előmenetelünkre. „Nem véletlenül rojtosra koptatott az idézet, miszerint annak az 5 embernek az átlaga vagyunk, akikkel a legtöbb időnket töltjük. Őket hívjuk referenciacsoportnak. Tanulmányok szerint minden sikerünk 95 százalékban ezen csoport minőségén áll vagy bukik. Mivel ezeknek a személyeknek átvesszük nemcsak a szóhasználatát, de a munkával és pénzzel kapcsolatos gondolatait is, érdemes átgondolnunk, hogyan hatnak ránk, és ha szükséges, új barátságokat, ismeretségeket kötnünk – keressük olyanok társaságát, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak az életről, és akik közelében mi is energikusnak és motiváltnak érezzük magunkat” – javasolja a szakértő.

Kapcsolati hálónk felfrissítése szólhat továbbá arról is, hogy mentort keresünk magunknak. Ez lehet akár egy jelentős szaktekintély, de akár egy nálunk tapasztaltabb kollégánk is, akire felnézünk. „Ismerkedjünk össze, és szervezzünk kéthetente egy kávézást vagy egy közös ebédet. A tartalmas mentor-mentorált kapcsolat érdekében pedig készüljünk fel a folyamatra, és fogalmazzunk meg öt konkrét kérdést, amely kapcsán az illető a segítségünkre lehet” – hangzik a gyakorlott mentor tanácsa.

Végezetül ismét kiemeli, hogy a fenti tippek csakis akkor vezetnek eredményre, ha minden területen még ma, egy apró lépéssel kezdjük el a cselekvést – ne várjuk a hétvégét, a következő hétfőt, esetleg a decembert, amikor amúgy is takarítási lázban égünk. Amint készen állunk és tisztáztuk személyes prioritásainkat, keressünk újult erővel az álláslehetőségek között. Amennyiben a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, vegyük igénybe a kifejezetten nekünk szánt segítséget is, és frissítsük fel az önéletrajzunkat, valamint töltsük fel ide, hogy tovább növeljük elhelyezkedési esélyeinket. Ne felejtsük el a hírlevelet és a Facebook értesítést sem, hogy mielőbb munkába állhassunk.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, rendrakás, önismeret, fejlődés