Rémálommá vált a németországi munka

"Tavaly nyáron elvesztettem a munkámat, és hónapokig nem sikerült új állást találni. Egy közösségi oldalon találkoztam egy régi ismerősömmel, aki már évek óta kint dolgozott Németországban egy húsfeldolgozó üzemben. Az ő biztatására jelentkeztem minden tapasztalat és szakirányú végzettség nélkül, ugyanis soha semmi közöm nem volt a húsiparhoz. Egy magyar cég alkalmazottjaként mentem ki Németországba" - mesélte a 30 éves Kovács Attila.

A szociológus végzettségű fiatalembert betanított munkásként alkalmazták. Mint mondta, kecsegtető volt az ajánlat, ugyanis 1300 eurós havi fizetést ígértek és azt mondták neki, hogy a szállásért sem kell fizetnie.

12-16 óra munka

"A beígért napi 8 óra helyett sokszor 12-16 órát kellett dolgoznunk, és a bér is jóval alacsonyabb volt, mint amiben megalkudtunk. Volt olyan hónap, hogy csak 700-800 eurót kaptam. Az itthoni cégnél minimálbérrel jelentettek be, a többi pénzt feketén kaptuk. Elvileg vezettük a jelenléti ívet, de ezt nem vették figyelembe" - tette hozzá.

Attila elmondta, hogy a szállást valóban a cég fizette, de a rossz körülmények miatt elgondolkodott azon, hogy elköltözik. Ám havi 500-900 eurót nem tudott kifizetni albérletre. Közlekedésre nem kellett költeniük, ugyanis a munkahely és a szállás közel volt egymáshoz. Meglepetten tapasztalta, hogy az élelmiszerek csaknem ugyanannyiba kerülnek, mint Magyarországon, viszont a jobb minőségű, divatosabb ruházati cikkeket elég drágának találta.

Rémálommá vált a németországi munka

Hogy miért jöttem haza?

"Rendkívül rosszak voltak a munkakörülmények, de nem ez volt a fő oka annak, hogy hazajöttem. Nem értettük meg egymást a magyar kollégáimmal. Folyamatos volt a piszkálódás, és egyre inkább úgy éreztem, hogy olyan emberekkel voltam körülvéve, akik nem azért vannak kint, hogy jussanak valamire. Semmiféle összetartást nem tapasztaltam a magyarok között" - mondta.

A gyárban a magyarok mellett románok, lengyelek és németek is dolgoztak. Attila azt tapasztalta, hogy a többi náció képviselői nagyon utálják a magyarokat, és a ők általában a "legalja munkákat" kapták.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Mivel nem beszéltem a nyelvet és nem tudtam más kinti munkát találni, ahol nyelvtudás nélkül alkalmaznának, hazajöttem. Szerencsém volt, hogy volt annyi pénzem, hogy hazautazzak. Anyagilag nem jártam jól, de elég sok negatív tapasztalattal és ősz hajszállal gazdagabban tértem haza" - vonta le a következtetést a férfi.

Attila azóta talált itthon állást, egy könyvelőirodában dolgozik. Azt tanácsolja azoknak, akik most indulnának Németországba, hogy csak akkor vállaljanak külföldi munkát, ha beszélik a fogadó ország nyelvét. "A németek tartózkodóak, nem igazán segítőkészek az 'idegenekkel' szemben. Mindig legyen egy B-tervünk is!"

Hasznos tippek:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Erre ügyeljünk, hogy ne verjenek át külföldön

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Ezeket a dolgokat kell elintézni külföldi munkavállalás előtt

enlightened10 dolog, amihez joga van a külföldi munkásnak

enlightened Hamarosan bekeményít Németország

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen németországi állásokat találhatunk

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Németország, állás