Rekordokat dönt a külföldi munkát tervezők száma

1997-ig alacsony volt a külföldre költözést, külföldi munkát tervezők aránya, majd gyorsan nőtt 2005-ig - elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt. Ezután a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt a migráció valamelyest mérséklődött 2010-re, 2012-ig nőtt, utána 2014-ig valamelyest csökkent.

Tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket. A kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja - derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből.

Rekordokat dönt a külföldi munkát tervezők száma
Célországok a tervezett migráció időtávja szerint, 2010 és 2015 (%). Forrás: TÁRKI.

A leggyakoribb célországok 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

Rekordokat dönt a külföldi munkát tervezők számaA Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat találhatunk!

A három domináns célország összsúlya csökkent az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a potenciális migránsok mentális térképén a világ más részei is mindinkább megjelennek. Az is látható, hogy az Egyesült Királyság súlya - különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa - az osztrák-német duóhoz képest kisebb lett.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben játszadoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a cigány/roma származásúak - elemezte az adatokat Sík Endre, a TÁRKI munkatársa.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, migráció, kivándorlás