Milyen szakmát válasszunk? A kérdés sokszor felmerül és nem is feltétlenül kell egyetlen szakma mellett elköteleződnünk, de fontos, hogy ne a véletleneknek köszönhetően, hanem jól átgondolt stratégia keretében hozzuk meg a döntést. 

Pintér Zsolt fejvadászt és karrierszakértőt kérdeztük arról, hogy hogyan válasszunk hozzánk illő karriert. Kiderült, hogy már a karrierválasztásnál érdemes az álláshirdetéseket böngészni!

Íme, 5 alapelv, amire érdemes figyelnünk, mielőtt elindulunk:

1. Mi az érdeklődési körünk?

Lehet, hogy igen egyértelműnek tűnik, hogy az alapján válasszunk területet, ami érdekel minket, de a kérdéskör ennél jóval összetettebb. Végezzünk önelemzést és gondoljuk át, hogy érdeklődésünk milyen szereplőkkel való együttműködést kíván meg és ez egyezik-e azzal, ahogyan mindennapjainkat elképzeljük. Például: Kikkel szeretnénk együtt dolgozni? Kikkel szeretnénk kapcsolatban állni munkánk során? Kisgyerekekkel? Idősekkel? Férfiakkal? Nőkkel? Vagy vegyesen?

2. Milyen képességekkel rendelkezünk?

Ha valaki például kiemelkedő kézügyességgel rendelkezik és szépen varr, akkor érdemes ezt az irányt fejleszteni, hasonlóképpen afelett sem lehet elsiklani, ha valakinek mondjuk abszolút hallása van és olyan közegben tud kiteljesedni, amelyben lehetősége van hangszerek használatára. 

3. Milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk?

Vegyük észre, ha jó a monotónia tűrésünk, mert alkalmasak lehetünk olyan munkakörökre, amelyek kevésbé változatosak vagy kreatívak, például a gyártás területén. Az is egy személyiségjegy például, ha valaki rögtön szót ért idegenekkel, természetesen jön számára a kapcsolatépítés. Ilyen esetekben a rendezvényszervezés, marketingkommunikációs vagy PR-szakma, vagy akár az ügyfélszolgálat ideális választás lehet. 

Pályaválasztási tippek, ha tanácstalanok vagyunk!

4. Hogyan látnak bennünket mások?

Mielőtt egy olyan fontos döntést meghozunk, mint a karrierválasztás, kérjük ki ismerőseink, illetve egy kívülálló szakértő véleményét is. Kérdezzük meg, hogy ők hogyan látnak minket, milyen tulajdonságainkat látják kiemelkedőnek.

Előfordulhat, hogy mi magunk nem is fogalmaztuk meg, de a hozzánk közel állók számára egyértelmű, hogy nagyon erős az empátiánk, a mások számára való segítségnyújtás igénye. Ilyen esetekben a segítő szakmák, mint például az óvónő, ápoló vagy szociális munkás ideális lehet. 

5. Mire van igény a munkaerőpiacon? 

Amellett, hogy önelemzést végzünk, piacelemzést is végeznünk kell, vagyis meg kell néznünk, hogy arra, ami minket érdekel, van-e kereslet a munkaerőpiacon. Ennek egyik módja, hogy végigböngésszük az aktuális álláshirdetéseket. Nézzük őket úgy, mint egy készség listát, amin megtaláljuk, hogy ahhoz, hogy az adott pozíciót betölthessük, milyen képesítésekkel, tapasztalatokkal kell rendelkeznünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az is jó ötlet, ha képzeletbeli "munkaszerződést" készítünk. Írjuk le, kikkel fogunk együtt dolgozni, milyen lenne a munkavégzés helye, mennyi lenne a reális fizetés és milyen feladatkörökből állna a munka. Ezt a listát átnézve egy olyan áttekintést kapunk, amiből például kiderülhet számunkra, hogy csapatban vagy egyedül szeretnénk dolgozni, illetve egy kisebb helyen vagy multicégnél képzeljük el a jövőnket.

Pintér Zsolt szerint azoknak sem kell elkeserednie, akik adott esetben már megszereztek egy diplomát vagy szakmát, de olyan területen, amelyet viszonylag nehéz állásra váltani.

"Egy egyiptológus diplomával sem feltétlenül lehetetlen a szakmában elhelyezkedni, a lényeg itt is az, hogy az illető kiváló legyen a maga területén és legyen egy olyan dolog, amire specializálódik, és amelyben a legjobbak között van. Az idegen nyelvek tudása és egy-egy szegmens teljes körű ismerete kiemelheti a jelöltet a mezőnyből, legyen szó jogászról vagy régészről" - tette hozzá a szakember.

Amarilla, gyógytornász

"A karrierdöntésemet több dolog is befolyásolta. A gyerekkorom meghatározó élménye volt, hogy az egyik testvérem mozgássérült, és teljesen természetes volt számomra, hogy ahol csak lehet, segítek neki. Akkoriban tanultam meg azt, hogy milyen fontos a mozgás-mozgatás és hogy ez nem minden ember számára adottság. Szerettem segíteni másokon, ezért először az orvosira jelentkeztem, de iszonyú hamar rájöttem, hogy számomra túl sok az elmélet és én egy sokkal gyakorlatiasabb, közvetlenebb módon szeretném gyakorolni az orvoslást. Másodév után kiléptem és elvégeztem egy gyógytornász és masszőr képzést, azóta ez a hivatásom."

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, pályaválasztás, karrier, tippek