Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pályakezdők, azaz a legfeljebb kétéves munkatapasztalattal rendelkezők átlagosan bruttó 284 ezer forintot szeretnének keresni, ezzel szemben a cégek átlagosan bruttó 252 600 forintot ajánlanak - derült ki a Figyelő és a Hewitt 2010-es közös kutatásából. A legtöbb válaszadó bruttó 138 és 220 ezer forintos fizetést vár. Az ország keleti részén négyszer annyian számítanak ennél alacsonyabb bérre, mint Közép-Magyarországon, ahol mindössze 3 százaléknyian gondolnak arra, hogy a bruttójuk kevesebb lesz, mint 138 ezer forint. Budapesten és Pest megyén kívül csak Nyugat-Dunántúlon él sok olyan pályakezdő, aki 1,27 millió forintnál is magasabb havi jövedelem megszerzésében bízik.

A fiatalok 30 százaléka vár bruttó 200 ezer forintnál kisebb alapbért, a felmérésben részt vevő munkaadók nagyobb része azonban ennél magasabb fizetést kínál. A leendő munkavállalók negyede 400 ezernél többet szeretne keresni, ám erre szemernyi esélye sincs. A cégek arról számoltak be, hogy kevés pályázó mond irreálisan magas összeget, ha eljut az állásinterjúig - áll a Figyelő-Hewitt felmérés adataiban.

Pályakezdő munkabérek

Leginkább a mérnökök árazzák túl magukat

A kezdő mérnökök hajlamosak a leginkább túlbecsülni piaci értéküket: a bruttó 325 ezer forintnál magasabb fizetést várók aránya az energetikai/villamossági, illetve a mérnöki/műszaki területen volt a legmagasabb - olvashatjuk a Figyelő-Hewitt kutatásában. A frissdiplomás jogászok közel ötöde bruttó 138 ezer forint alatti alapbérre számít.

A másik kutatás is hasonló eredményekre jutott: átlagosan a legalacsonyabb fizetést a pedagógusok, valamint a természet-, bölcsészet- és társadalomtudományos végzettségűek, illetve a kezdő orvosok kapják. Magasabb fizetésről a gazdaságtudományi, informatikai, jogi és műszaki diplomával rendelkezők számoltak be az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű kutatási program felmérésének résztvevői.

Számít, hogy hol diplomázott

Nemcsak a rátermettség fontos, kell a papír is: számít a végzettség, a képesítés, és az sem mindegy tehát, hogy milyen diplomát tud felmutatni a munkát kereső pályakezdő. A felsőoktatási intézményeket vizsgálva az IBS, a Műegyetem és a Corvinus egykori hallgatói várhatják a legmagasabb fizetést, míg a Semmelweis Egyetemen végzettek a pólus másik végén vannak, figyelembe véve a magyar egészségügy kereseti lehetőségeit - derült ki a Figyelő-Hewitt felméréséből.

A pedagógusok átlagosan 109 ezer forintot, a társadalom-, illetve természettudományi diplomát szerzők pedig 115 ezer forint körüli nettó fizetést kapnak. Nem sokkal keresnek többet az orvosok és az egészségügyi dolgozók, az ő bérük átlagosan 122 ezer forint körül mozog, nagyjából ugyanennyi a bölcsész és agrár diplomát szerzett pályakezdők bére is. A műszaki szakon végzettek kézhez kapott keresete meghaladja a 145 ezer forintot, az informatikusok és a jogászok 150 ezer körüli fizetést kapnak. A legmagasabb a gazdaságtudományi területen végzett fiatalok bére, csaknem 164 ezer forint a havi nettójuk - áll az Educatio kutatásában. Ám a felmérés készítői felhívták a figyelmet: ez utóbbi két területen - gazdaságtudomány és informatika - a legnagyobbak a bérkülönbségek, azaz ezeknél a legjelentősebbek a szakmán belüli eltérések.