Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sok-sok kérdést kaptam a pályakezdőktől az állásbörzéken. Összegyűjtöttem a leggyakoriabbakat.

Mit tehet egy frissen végzett fiú vagy lány? Mindenkinek kevés a munka, a pályakezdőknek különösen nehéz az utóbbi években álláshoz jutni.

Milyen végzettséggel a legkönnyebb elhelyezkedni?

Villamos- és gépészmérnökként, informatikusként, főleg ha aktív angol nyelvtudás is párosul hozzá. A jó, tehát folyékony, munkanyelvként is használható angol (és német, francia) nyelvtudás jelentősen növeli az állástalálás esélyeit.

Mely területek telítettek a leginkább, hová a legnehezebb bejutni?

Stabilan tartja magát a jogi terület, HR, PR és marketing - itt nagyon sok a végzős és kevés az álláslehetőség.

,,Menjek vissza az egyetemre és szerezzek egy Mester fokú diplomát, hátha azzal majd könnyebben el tudok helyezkedni?"

Ha visszamegy az egyetemre még 2 évet tanulni, akkor valóban már mesterfokozata lesz az adott szakterületen, de munkatapasztalata még mindig nem lesz és közben eltelt 2 év, és még nehezebben fog munkát találni. Kivéve, ha a tanulás mellett dolgozott egy cégnél, szakirányú munkaterületen.

,,Mire jók az állásbörzék?"

Az állásbörzék kiváló lehetőséget adnak arra, hogy akár több tucat cég képviselőjével is megismerkedjenek, leadják az önéletrajzukat, érdeklődjenek, hogy vannak-e gyakornoki programok, milyen végzettségű fiatalokat keresnek.

A börzére is érdemes felkészülni. Jól szerkesztett önéletrajzzal és átgondolt kérdésekkel érdemes közelíteni a cég képviselőihez.

Az egyetemeken/főiskolákon működő karrierirodákat is érdemes megkeresni, sok gyakorlati segítséget tudnak nyújtani.

     Pályakezdő dolgozna - a leggyakoribb dilemmák     

,,Miért nem kellenek a pályakezdők sehova?"

Sokkal kevesebb munkalehetőség van a munkaerőpiacon, mint amennyire szükség lenne. A cégek olyan helyzetben vannak, hogy válogathatnak; minden álláshirdetésre rengeteg önéletrajz érkezik, így nyilván azok közül válogatnak, akiknek már van 2-3 éves tapasztalata, már ismerik a munka világát és tudják, hogy mit jelent határidőre teljesíteni egy feladatot, kooperálni a kollégákkal, megoldani egy problémát, stb.

Az érem másik oldala, hogy akkor a pályakezdők hogyan juthatnak gyakorlathoz, ha csak nagyon kevés cég szeretne frissen végzettet alkalmazni.

,,Nehéz volt az iskola, nem tudtam mellette dolgozni."

Az első állás megszerzésénél mindenképpen előnyben van az a pályázó, akinek már van értékelhető munkatapasztalata. Legjobb az, ha a szakmájában szerezte ezeket a tapasztalatokat. Ezért érdemes megnézni, hogy mely cégek - a nagyobbak közül elég sokan - hirdetnek gyakornoki lehetőséget. Ez a diáknak is előnyös, mert belelát egy cég mindennapjaiba, a munkafolyamatokba, egyáltalán: ,,beleszagol" a munka világába és a cégnek is jó, mert ha egy ügyes gyakornokot választ ki, az akkor lehet, hogy nem kell toborzásra pénzt költenie.

Fontos, hogy a gyakornoki helyet nagyon meg kell becsülni, hiszen ha ott jól teljesít valaki, akkor ajánlhatnak neki munkaszerződést is, vagy jó szívvel fel lehet hívni az ottani ismerősöket, ha álláskeresésben vagyunk, hogy tudnak-e segíteni. A gyakornoki időt egyre kevésbé érdemes csak a szakdolgozat megírására fordítani, hanem fontos, hogy ha van egy jó mentor, akkor érdemi munkát - főleg, ha az kapcsolatban van a szakdolgozat tematikájával - is végezhetnek.

,,Nincsenek ismerőseim, akik segítenének."

Pályakezdőknek többször sikerül elhelyezkedniük ismerősök segítségével. Mindenképpen érdemes körbekérdezni a rokonságot, volt iskolatársakat, szülők munkahelyét, fodrászt, nyaraló szomszédot....hátha valahol szívesen fogadnak egy pályakezdőt.

Írjunk egy listát arról, hogy kiknek lehetne adni egy önéletrajzot. Ha valaki nagyobb cégnél dolgozik, ott talán van folyamatban új keresés.

,,Akkor most menjek külföldre?"

A frissdiplomás pályakezdőket valószínűleg külföldön sem fogják tárt karokkal fogadni, mert a pályakezdők munkanélküli aránya sok országban meghaladja a 20%-ot.

Ha külföld kerül szóba, akkor fizikai, vagy képesítést nem igénylő munkák, esetleg gyerekgondozó (nanny) jöhet leginkább szóba. Nyelvtanulásnak viszont kiváló lehetőség, és arra is jó, hogy az ember kipróbálja magát, hogyan tud önállóan boldogulni egy másik országban.

Mit mutassak magamból egy interjún?

A pályakezdőknek - mint minden pályázónak - érdemes utánanézni a cégnek, informálódni a feladatról, amennyire lehet. Fókuszáljanak arra, hogy valaminek még csak a legelején vannak, ezért mutassanak kellő szakmai alázatot és őszinte érdeklődést a feladatok iránt.

Fontos az is, hogy a diploma megszerzése nem a tanulás végét jelenti, mutatkozzanak nyitottnak új ismeretek befogadására.

,,Még csak vissza sem jeleznek..."

A cégek manapság csak úgy jeleznek vissza, hogy egy automatikus levelet küldenek, hogy az adott e-mail megérkezett, bár van, aki még ezt sem küldi. Telefonos megkeresést általában akkor kap valaki, ha behívják egy interjúra.