Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A bérigény

Nagy a valószínűsége annak, hogy a kiválasztási folyamat egy pontján – akár már a jelentkezéskor – a  potenciális munkáltató megkérdezi tőlünk, hogy mi a fizetési igényünk. Ne hagyjuk, hogy ez a kérdés megzavarjon vagy megijesszen minket. A megfelelő kutatással magabiztosan válaszolhatunk erre a kérdésre.

Először is, mi az a fizetési- vagy bérigény? Leegyszerűsítve, a fizetési- vagy bérigény az a pénzösszeg, amelyet szükségesnek tartunk egy pozíció elfogadásához. Ez egy olyan összeg, amely számos különböző tényezőből tevődik össze, beleértve a korábbi fizetéseinket és munkatapasztalatunkat, a megélhetési költségeket a térségünkben, a képességeinket és képesítéseinket, valamint az adott pozíció és iparág átlagos fizetéseit.

Fontos megjegyezni, hogy bár a korábbi fizetéseinket érdemes figyelembe venni a fizetési igény meghatározásakor, ezek a számok nem kell, hogy megegyezzenek. A múltbéli/jelenlegi fizetésünk az, amit az előző/mostani pozícióinkban (kevesebb tapasztalat mellett) kaptunk – a fizetési igényünk pedig az, amire a szükségünk van ahhoz, hogy elfogadjunk egy másik állást vagy akár egy előléptetést.

Az első interjúk során valószínű megkérdezi a munkáltató tőlünk, hogy mi az elvárt fizetésünk, bérsávunk. Sok munkaadó vár egészen addig, amíg biztosak lesznek abban, hogy pozíciót ajánlanánk nekünk, de többen már a jelentkezéskor kérik a bérigény feltüntetését. Bár a fizetésünk és a fizetési igényünk személyes információ, annyit kérjünk, amennyit a tudásunk, tapasztalatunk megér, és amivel a megélhetésünket is biztosítani tudjuk.

Az ajánlott bérsáv

Álláskeresőként a fizetési igény tehát az az általunk becsült összeg, amelyet szeretnénk kapni a munkánkért. Azonban a munkáltató is megadhat egy általa kalkulált bérsávot az álláshirdetésben (vagy a kiválasztási folyamat során). Ha egy vállalat ajánlott bérsávot, fizetési keretet tüntet fel, akkor ezzel azt a legalacsonyabb és legmagasabb összeget adja meg, aminek kifizetését tudja vállalni az adott jelentkező foglalkoztatásakor.

Amikor a munkaadók a leendő alkalmazottaiknak felajánlandó fizetési tartományról döntenek, gyakran online tájékozódnak a pontos összeg meghatározásához. Kereshetnek olyan bérkalkulátorokat, amelyek összegyűjtik, mennyit keres átlagosan az adott területen egy dolgozó. Ezek az információk olyan piaci felméréseken alapulnak, amelyek a meghatározott munkakörök gyakori fizetési tartományait jelentik. Emellett természetesen olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a munkatapasztalat, az iskolai végzettség és az, hogy hányan jelentkeznek ezekre a pozíciókra.

A munkáltatók ezeket az információkat felhasználják, és becsléseket készítenek a cégük költségvetése és a jelöltek átlagos képesítései alapján. Ezt az összeget összeegyeztetik az alkalmazottaknak kínált juttatásokkal is. A HR vezetők figyelembe vehetik vállalatuk értékeit és kultúráját is, mielőtt döntenek a fizetés összegéről. Ha a vállalat büszke arra, hogy megbecsüli alkalmazottait, akkor átlagon felüli kompenzációt adhat, hogy megmutassa az dolgozóinak, mennyire értékeli a munkájukat.

Fontos megjegyezni, hogy az ajánlott bérsáv nem minden esetben jelent garanciát. Ahogy az a fentiekből kiderült, nagyban függ a megajánlott fizetés a jelentkezők számától, a szakmai tapasztalattól, képességektől, így lehet, hogy kevesebb tapasztalattal a tartomány alsó felében, míg vezetői múlttal a felső harmadban landolunk.

A bértárgyalás

A bértárgyalás az a folyamat, amelynek során a potenciális munkáltató és a munkavállaló igyekszik megegyezésre jutni a foglalkoztatás feltételeiről, legfőképpen a fizetésről. A bértárgyalások általában a munkáltató ajánlatával kezdődnek. Munkavállalóként elfogadhatjuk az ajánlatot, vagy dönthetünk úgy, hogy tovább tárgyaljuk az ajánlat részleteit, hogy ezáltal közelítsük azt az általunk meghatározott igényekhez és így kedvezőbb feltételekhez jussunk.

Az állásajánlattal kapcsolatban minden tárgyalható lehet. A fizetés összege, a juttatási csomag és a munkafeltételek, beleértve a munkanapokat és órákat, valamint a rugalmas munkavégzési lehetőségeket is. A bértárgyalások mozgástere általában a pozíció szintjével nő. Az ügyvezetők és a felsővezetők rendelkeznek a legnagyobb mozgástérrel a fizetésről, juttatásokról és jutalmakról szóló tárgyalások során, de pályakezdőként vagy mediorként sem kell megriadnunk a feladattól.

Miután mérlegeltük az ajánlat részleteit, egyeztessünk a munkáltatóval, mi az, amit elfogadhatónak találunk, mi az, amin szeretnénk módosítani. Fontos, hogy a fizetésbeli kéréseinket alá tudjuk támasztani például az elvárt vagy annál magasabb szakmai tapasztalat meglétével vagy épp plusz képesítéssel. Ezután már a munkáltatónak kell döntenie arról, mennyire szeretne minket a csapatában tudni, és hajlandó-e megfizetni az általunk elvárt összeget.  

A fizetés és egyéb juttatások

A fizetés az a rendszeresen kézhez kapott összeg, amelyet munkavállalóként a munkáltatótól kapunk a vállalatnál végzett munkánkért. A fix összeget havonta fizetik ki számunkra. Persze az alapbéren felül számos különböző pótlék, túlóradíj, mozgóbér is kifizetésre kerülhet. Eközben a munkavállalói juttatások olyan típusú kompenzációk, amelyeket munkavállalóként a kapott fizetésen felül kínál számunkra a szervezet. Ennek kifizetése/biztosítása lehet éves, negyedéves vagy havi rendszerességű. Gyakori munkavállalói juttatások közé tartozik az egészségbiztosítás, az életbiztosítás, utazási támogatás, szakmai továbbképzések fizetése.

Fontos, hogy már jelentkezéskor is figyelembe vegyük a fizetés mellett az egyéb juttatásokat, támogatásokat is, és ezek ismeretében alakítsuk ki az igényeinket. A bértárgyalásnál is pontosítsuk a fizetés összegét, valamint az egyéb bónuszokat, juttatásokat, hogy teljes képet kapjunk és így magabiztosan dönthessünk az állásról.

A Profession.hu Keress jobban kampánya nagy segítséget nyújthat, ha nem vagyunk biztosak a bérigényünk meghatározásában. A felületen regisztrálva és szakterületünket megadva pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy az elmúlt időszakban milyen bérigényekkel, hány év tapasztalattal jelentkeztek az álláskeresők a meghirdetett pozíciókra. Ezen felül 30 napon keresztül ingyenesen használhatjuk a Prémium Profil Plusz szolgáltatást is, aminek segítségével meg tudjuk nézni egy-egy hirdetésnél, többek között, a jelentkezők számát, végzettségét, valamint bérigényét is.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala