Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Felgyorsult légzés, megemelkedett pulzus, feszes izmok és fejfájás. Ezek a tipikus tünetei annak, ha tartósan a munka okozta stressz szorításában élünk. A tüneteket testünk fiziológiai változásai váltják ki, amikor egy számunkra nyomasztó helyzetben aktivizálódik az ősi, „harcolj, vagy menekülj” válaszreakciónk. Ez az állapot olyan hormonokat szabadít fel, mint például az adrenalin és a kortizol, ha pedig ezek szintje emelkedett a szervezetünkben, az bizony életünk minden területére kihat. Mit tehetünk ilyenkor?

A stresszt sok esetben nem tudjuk kiiktatni az életünkből, mindennapjaink velejárója, hiszen jórészt kívülről érkezik, többek közt a főnökünktől kapott feladatok, határidők, elintéznivalók formájában, az viszont a saját döntésünk, hogy hogyan reagálunk ezekre a stresszhelyzetekre. Van is rögtön tíz jó tippünk erre!

10 rituálé a mindennapi stressz enyhítésére

1. Erősítő reggeli rutin

Keljünk minden nap ugyanakkor és legyen egy olyan szokásunk, amivel minden napot indítunk. Állhatunk mezítláb a fűben, miközben nézzük a napfelkeltét, vagy ücsöröghetünk néma csendben egy csésze gőzölgő kávé, vagy tea felett. Ha rendszeresen így kezdjük a napunkat, sokkal koncentráltabbak és nyugodtak leszünk.

2. Mini rituálék a nap során

A visszatérő tevékenységek rendszert visznek a napjainkba, biztonságot és megnyugvást adnak a mindennapi stressz közepette.

Hallgassunk zenét, amely pihentető hatással van a testünkre, vagy néhány óránként dörzsöljünk egy kis frissítő mentaolajat a csuklónkra! Jó megoldás egy 2-3 perces homokóra is, ami mindig szem előtt van, így óránként fel tudunk állni az íróasztal mellől, és amíg leperegnek a homokszemek, egy kicsit lelazíthatjuk a testünket és elvégezhetünk egy nyugtató légző-gyakorlatot. 

3. Kapcsolódás önmagunkkal

Ha stresszes állapotba kerültünk, hallgassunk a testünkre! Mit üzen, mire van szükségünk az adott pillanatban? Masszírozzuk meg az ujjainkat, ízületeinket és mindig álljunk, üljünk úgy, hogy mindkét talpunk a földön legyen. Ez a stabilitás érzetét adja a testünknek.

4. Rázzuk le magunkról a stresszt

Engedjük ki a gőzt, feszítsük meg izmainkat és úgy, ahogy a kutyák megrázkódnak, ha valami nem komfortos nekik, rázzuk le mi is magunkról a stresszt! A reggeli rutinba is beépíthető gyakorlat, zenei aláfestéssel, táncnak álcázva remek napindító gyakorlat. 

5.  A hang ereje

Bizonyos frekvenciák lazító hatásúak, és szerencsére remek stressz- és szorongáscsökkentő meditációs zenéket találhatunk, az interneten is. Aknázzuk ki hát az alfahullámok áldásos voltát – fejhallgatóval még hatékonyabb.

6. A megfelelő légzés

Egyszerűnek hangzik, hogy csak lélegezzünk, de figyeljünk oda a módjára is!

Lélegezzünk hasból, tegyük a kezünket a hasunk alsó részére, így érezhetjük, amikor az megemelkedik. Orron keresztül végezzük a belégzést, kilégzéskor pedig a szánkon át távozzon a levegő. Ha sóhajtunk is hozzá, még jobb. 

7. Az vagy, amit megeszel

Ne essünk abba a hibába, hogy a fáradtságunk enyhítésére bedobunk még egy kávét, vagy energiapótlás címén egy kis édességet! A cukor és a koffein ugyanis tovább növeli a stresszszintünket. Cseréljük ezeket koffeinmentes kávéra, vagy egy csésze kamillateára.

8. Idegerősítő táplálékok

Válasszunk olyan rágcsálnivalókat, amelyek erősítik az idegeinket. Lehet ez például egy maroknyi dió, avokádó, joghurt, banán, vagy egy kis darab, magas kakaótartalmú csokoládé. A testünk hálás lesz a jó választásokért.

9. Összpontosítás - valami másra

Álljunk kis terpeszbe és koncentráljunk a környezetünkből érkező ingerekre: mit látunk, hallunk, érzünk? Ez az egyszerű technika másodperceken belül hat a stresszszintünkre és fejleszti a figyelmünket is.

10. A leírt szavak hatása

A szabadírás igazán felszabadító tevékenység. Adjunk magunknak 5 percet és csak írjuk, ami épp az eszünkbe jut. Ha nem jut eszünkbe semmi, akkor azt. A lényeg, hogy ne stresszeljünk rá a feladatra, csak engedjük szabadon áramolni a gondolatainkat a papírra! 

Fokozott stresszhelyzet az is, amikor épp állásinterjúra készülődünk. Ha úgy érezzük, eluralkodik rajtunk az izgalom, próbáljuk ki valamelyik gyakorlatot! Ha még csak most böngészünk az állások közt, vagy keressük a hozzánk legjobban illőt, akkor a személyes bemutatkozásig még van lehetőségünk egy stresszmentesebb életvitel kialakítására is ezekkel a módszerekkel. Azon sem kell aggódnunk, hogy lemaradunk valamiről, hiszen hírlevélre is regisztrálhatunk, vagy feltölthetjük önéletrajzunkat is az adatbázisba, ezzel is növelve esélyeinket. És ha további jó tanácsokra lenne szükségünk az álláskeresés során, kövessük a Professiont a Facebookon és az Instagramon is.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, stressz, stresszkezelés, nyugalom