Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a nyolcvanas évek kezdetén figyelt fel a munka világának lassú átalakulására. Az Európai Unió területén 2000-ben a foglalkoztatottaknak már 44 százaléka (15 évvel korábban még 36,5 százaléka) dolgozott a szokásostól eltérő formában. Az önfoglalkoztatók aránya viszont némileg csökkenő tendenciát mutat: 1995-ben a dolgozók 15 százaléka választotta ezt a munkaformát, öt évvel később viszont már egy százalékkal kevesebben. E státus fő jellemzőjének a szakértők azt tekintik, hogy a munka díjazása a profittól függ, és annak az eldöntése, hogy mennyi a keresete, az önfoglalkoztató kezében van. Ez a munkaforma azonban az alkalmazotti léttel szemben kevesebb biztonságot, szociális védelmet nyújt.

Sok országban, számos szakmában alacsony presztízsű az önfoglalkoztatás, s minél gazdagabb egy ország, annál inkább - olvashatjuk az ILO tanulmányában. Az önfoglalkoztatás szabályozását az EU országai azért is tartják fontosnak, hogy mérsékeljék a jövedelmüket e formában szerzők kiszolgáltatottságát, elemi biztonságot nyújtsanak számukra.

Az ILO felméréséből kiderült: az EU-ban jobbára csak meghatározott társadalmi csoportok választják az önállóságot, például a mezőgazdaság kis farmerei, a turizmushoz kötődő sokféle tevékenységet végzők, a szellemi szabadfoglalkozásúak - fotósok, az újságírók, színészek, művészek vagy épp a magánnyomozók, de például az utcai árusként tevékenykedő bevándorlók is így dolgoznak. Jellemzően csak ott magas az önfoglalkoztatók aránya, ahol jelentős súlyú a mezőgazdaság, azaz Görögországban, Portugáliában és Olaszországban, illetve ahol sokan élnek az idegenforgalomból.

Önfoglalkoztatás: amikor a magam ura vagyok

Itthon más a helyzet

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) támogatja az önfoglalkoztatóvá válást. 2009-ben a kötelező legkisebb munkabért kaphatta meg legfeljebb hat hónapig az a munkanélküli, aki saját magának teremtett állást. A támogatás annak jár, akit a munkaügyi kirendeltség legalább három hónapig álláskeresőként tart nyilván. Az elbírálásnál előnyt élvez a megváltozott munkaképességű, roma, 45 év feletti, illetve a tartósan álláskereső vagy pályakezdő személy.
Akkor is előnyben részesül a pályázó, ha országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településen kíván vállalkozni, vagy épp hiányszakmában dolgozna.

Magyarországon kissé más a helyzet, mint Európa többi országában. A mezőgazdasági tevékenység és a nem hiányszakmában tervezett vállalkozás támogatását kétszer is meggondolja az ÁFSZ. Az állam nem ad pénzt olyan önfoglalkoztatóknak, akik piaci, illetve mozgó árusítással, használtcikk kereskedelemmel foglalkoznának, se az ügynököket, taxisokat és a biztonsági őröket sem támogatják.

Hazánkban az önfoglalkoztatók aránya nagyjából megfelel az EU átlagának. A Magyar Vállalatgazdasági Kutatásokért Alapítvány 2004-es felmérése szerint az emberek kétharmada szívesebben dolgozna alkalmazottként, és 24 százalékuk lenne szívesebben önfoglalkoztató. A válaszadók tizede kombinálná a kettőt.

Kényszervállalkozók országa vagyunk

A magyar önfoglalkoztatók összetétele, az adott foglalkoztatási formát választók indítéka részben eltér az európai gyakorlattól. Az érintettek egy része természetesen valóban viszonylagos szabadsággal, maga osztja be idejét, szervezi munkáját, viseli érte a felelősséget. Nagy részük azonban csak formálisan tekinthető függetlennek.

A rendszerváltozás idején rendkívül sok kényszervállalkozás alakult, amelyek jó része jelenleg is önfoglalkoztató. Jelentősnek mondható (bár számszerűen nem becsülhető) az alkalmazotti viszony vállalkozóivá alakítása. Az e körbe tartozók ténylegesen ugyanolyan kötöttségekkel rendelkeznek, mint a hagyományos formában foglalkoztatottak, de nem élvezik az azzal járó védelmet, biztonságot. Munkáltatóik nem akarják, vagy nem képesek teljes mértékben megfizetni a méltányosnak tartott munkajövedelem után a közterheket, és ebbe a munkavállalók kényszerűségből beleegyeznek.

A KSH legfrissebb - 2009. harmadik negyedévi - adatai szerint Magyarországon 449 500 egyéni vállalkozó és 15 700 segítő családtag dolgozik.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!