Gyakori hibák az önéletrajzban

2008. szeptember 19. Forrás: Profession - Nagy Mónika, Fotó: profimedia.hu

Hasznos: - + Nyomtat
Az önéletrajz megszerkesztése a megpályázott állás elnyerésének az első mozzanata. A személyes anyagunk, ami tartalmazza a munkahelyi tapasztalatainkat, iskolai végzettségünket, fotónkat és a motivációs levelünket, formai megjelenésében is meghatározó hatással bír arra vonatkozólag, hogy szimpátiát keltsünk leendő munkaadónkban. A gyakorlott HR szakember, aki számtalan önéletrajzzal találkozik naponta, azonnal kiszúrja a gyakran előforduló durva hibákat, s mivel első körben ez alapján kell döntenie, kíméletlenül kiszelektálja. Ha már az elemi, végzetes tévedéseket elkerüljük, jóval nagyobb eséllyel haladhatunk tovább a rostán.

Önnek ajánlott állások

Alapvető bakik - helyesírási hibák

Mivel a jelentkezési anyag jelentős része írott formában kerül közlésre, nagyon fontos, hogy mellőzzük belőle a nyelvtani hibákat. Ebbe a hibacsoportba tartoznak az elütésből származó bakik is, amik ugyanolyan ellenérzéseket ébreszthetnek leendő munkaadóinkban, mint az, ha egy szót, egy ékezetet, vagy egy vesszőt rosszul teszünk ki.

Lukács Péter a GAP Consulting vezető tanácsadója szerint gyakran előfordul, hogy ha ilyen hibákra bukkannak a cégek HR-esei, nem is olvassák tovább az önéletrajzot. "Az önéletrajzban előforduló hanyagság és precizitás nélkülözése arról árulkodik a szakembernek, hogy a delikvens a munkájához is hasonló attitűdökkel áll hozzá. Hanyag, nemtörődöm emberről árulkodó önéletrajzzal első körben ki lehet esni a rostán. Előfordult olyan eset is - mondja a fejvadász - hogy egy kiváló képességű, jó cégeknél, vezető pozícióban dolgozó embert csak azért tettek mellékvágányra, mert a "tanító" szót rövid i-vel jegyezte le."

Érdemes tehát energiát fordítani arra, hogy ha végeztünk a jelentkezési anyag megírásával, ne bízzuk vakon magunkat a számítógép automata nyelvhelyesség ellenőrzőjére, hanem olvastassuk el legalább még egy emberrel, mert az ilyen hibák ezzel a módszerrel könnyen kiküszöbölhetők.

Az önéletrajzhoz csatolt fotón fessük úgy, mintha éppen az interjúra készen állnánk.


Lyukak az önéletrajzban - kronológia

Hiányzó időszakok nem mutatnak jól a CV-ben, viszont eltitkolásuk negatív fényben tüntethetik fel a jelentkezőt. Amennyiben vannak hónapok, amire nem vagyunk büszkék, amivel nehezen tudunk "elszámolni", próbáljuk meg úgy szerkeszteni, hogy elhagyjuk a hónapokat, elég lesz az évek megjelölése, így például egy rosszul sikeredett próbaidő nem tűnik fel.

Mivel az önéletrajzban szereplő információkból elsősorban a legfrissebbekre kíváncsiak az anyag elbírálói, fordított kronológiával kell a felsorolásokat megtenni. Ebben ott hibázhatunk, ha túl terjengősre sikerednek a tapasztalatok, beosztások felsorolása, elegendő, ha a legfrissebb vagy a pályázott állás szempontjából releváns tapasztalatainkat emeljük ki. Ez vonatkozik az iskolai végzettségekre is. Ne soroljunk fel olyan képesítéseket részletezve, - hiába is rendelkezünk velük - amelyek teljesen lényegtelenek az elnyerendő munka szempontjából.

A frissességre is fordítsunk figyelmet, ha egy régebben készült önéletrajzunkat használjuk, egészítsük ki a legújabb elemekkel, mint munkahely vagy családi állapot változás. Mindenképp kínos, ha az életrajzban nem szereplő, de mégis fontos információk az interjún derülnek csak ki.


Megjelenés - fogalmazás

Koncentráljunk a fogalmazás minőségére is. Lukács Péter szerint: "Ez is komoly fegyvertény, hiszen néhány pongyola mondat agyoncsaphatja az egész önéletrajzot, egy jól eltalált hangvétel komoly plusz pontokat hozhat a konyhára." Ne legyünk terjengősek, ne részletezzük hosszasan, és ne minősítsük az önéletrajzban az iskoláinkat. A hosszabb, azonban nem terjengős mondatokat hagyjuk a motivációs levélre, ahol mellőzzük a sablonos, közhelyes megjegyzéseket, mint: "sportolok, mert ép testben ép lélek".

Kerüljük a komolytalan email címeket, mint édibédi@mail.hu vagy cuncimokus@mail.hu, szexandrogandrockandroll@mail.hu. Helyette készítsünk egyet a teljes vagy vezeték nevünket tartalmazó címet, amelyet nem csak feltüntetünk elérhetőségként, hanem a manapság gyakran alkalmazott emailen keresztül történő jelentkezéshez használunk. Pl. minta.janos@mail.hu, minta.j@mail.hu.

A formai követelmények figyelembevételével formázzuk meg az anyagot úgy, hogy elkerüljük a túldíszített külsőt, csicsás megjelenést, ami csak elvonja a figyelmet a lényegről. Viszont ömlesztett, tagolatlan szöveget se küldjünk, alkalmazzunk néhány kiemelést a hangsúlyosabb részekre, vastagon szedett betűvel.

Az önéletrajzhoz csatolt fotón fessük úgy, mintha éppen az interjúra készen állnánk.


A fotó

Ha csak előnytelen képet tudnánk küldeni magunkról, jobban tesszük, ha mellőzzük azt.

Alaposságról árulkodik, ha a csatolt képen látszik, hogy kifejezetten erre az alkalomra készíttettük, lehetőleg profi fotóssal. Még véletlenül se csatoljunk grimaszos, csapzott, bulin készült felvételeket, nem megfelelő ruhában és környezetben - fessük úgy, mintha éppen az interjúra készen állnánk.

- Profession.hu

További cikkek az önéletrajzírással kapcsolatban
További cikkek az önéletrajzírással kapcsolatban
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

5 tipikus baki az önéletrajzban

2018. március 28.
A kiválasztási szakemberek egyik legfőbb feladata, hogy már az önéletrajzban kiszúrják az intő jeleket. Mutatjuk, milyen hibákat kell elkerülnünk! Bővebben

-

Ezeket a szavakat ne használjuk az önéletrajzban

2018. március 06.
Vannak bizonyos kifejezések, melyek használata nem ajánlott az önéletrajzban, mert az évek során semmitmondóvá, elcsépeltté váltak. Bővebben