Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Habár a cégek jellemzően nem nyárra időzítik a munkaerő-felvételt, mégis könnyen előfordulhat, hogy harmincöt fokban kell a legjobb formánkat hoznunk egy állásinterjún. Hogyan kerüljük el a csapdákat?

A vállalati kultúrának megvannak az íratlan, sőt sok esetben írott öltözködési szabályai és elvárásai, a nyári hőség természetesen sokat old ezeken. A könnyű viselet azonban soha nem szabad, hogy lenge, netán kihívó legyen, és jó, ha pontosan tudjuk, mennyit ildomos megmutatnunk magunkból, hogy ne váljunk cikivé, ízléstelenné.
A HR-esek persze, nem stílustanácsadók, ám elképzelni sem tudjuk, mi mindent láttak már pályafutásuk során, ezért megkérdeztünk egy profit, ő hogyan látja a nyári öltözködés kérdését. Hoffher Judit egy multinacionális vállalat személyzeti ügyekért felelős vezetője, ő is találkozott már tangapapucsban slattyogó aspiránssal.

Olvadunk, mint a vaj

Alapdarabok

Judit nem köntörfalaz, szerinte az etikettnek a legnagyobb hőségben is helye van. Felsővezetői, illetve menedzser-munkaköröknél ennek alapdarabjai nők esetében a harisnya, férfiaknál az öltöny. Egy állásinterjú nem egész napos elfoglaltság, és általában légkondicionált irodában zajlik, így a delikvensek kibírják az erre szükséges időt egy kicsit kényelmetlenebbül is.

A hölgyek esetében a kosztümöt nyáron felválthatja a szoknya és a blúz, ám előbbi mindig térd alá érjen. A férfiaknak sem kell a legnehezebb gyapjúzakóban feszíteniük, egy könnyebb, nyári, esetleg lenvászonból készült darab is megfelel. Ez alá vehetnek rövid ujjú inget – noha attól meg a divatszakértők másznak a falra –,  ám a nyakkendőt nem úszhatják meg semmiképpen.

Papucsban soha!

Természetesen nem minden munkakör és munkahely kívánja meg az ennyire formális öltözködést, azonban soha ne feledjük, hogy nem partira megyünk és nem is a strandra.

A nőknek mindenképpen illik elkerülni a nagyon finom, áttetsző anyagokból, például selyemből készült ruhadarabokat, egy vállpántos top pedig egyenesen kirívó, kihívó lehet. Esetükben megengedett az elől zárt, hátul nyitott cipő, de a férfiaknál már egyenesen skandalum, ha nem zárt cipőben jelennek meg. A férfiláb semelyik részének nincs helye informális eseményen, így természetesen a rövidnadrág is tiltólistán van. A hölgyeknél ellenszenvet válthatnak ki a harsány színekre lakkozott, netán édes kis matricákkal felcicomázott köröm, érdemesebb egy diszkrét gyönyházfényt választani.

Barátunk, a mosdó

Szakértőnk megerősít abban, hogy a HR-esek is tisztában vannak a nyári időjárás ismérveivel, ők is izzadnak, tehát felesleges azon görcsölni, hogy miképp tudnánk felitatni a stresszhelyzetben még inkább megerősödött verejtékünket.

Ahogy említettük, az állásinterjúk általában légkondicionált helyiségekben zajlanak, ezért mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk egy zakót vagy blézert, mert a végén egy jó kis megfázással várhatjuk a visszajelzést. Amennyiben mégis meleg van az irodában, kérdezzük meg bátran, hogy levehetjük-e a zakónkat, kardigánunkat, ez ellen semmilyen kifogást nem fognak emelni az interjúztatók. Nőknél régi trükk, hogy a kötelező harisnyát a helyszínen veszik fel a mosdóban, és a találkozó végén ugyanott meg is szabadulnak attól. A férfiak esetében ez a nyakkendőre igaz.


Összefoglalva tehát elmondható, hogy mindenki tisztában van a rekkenő nyári időjárás körülményeivel, mégis fontos a jó első benyomás, az ízléses, megfelelő viselet. Kerüljük a kirívó, lenge, sokat szabadon hagyó darabokat, és akkor már „csak” a szakmai felkészültségünk prezentálására kell koncentrálnunk.

Fontos tehát az öltözködés, de még fontosabb, hogy eljussunk az állásinterjúkra akár nyáron, akár télen. Ezért érdemes rendszeresen meglátogatni a Profession oldalát. A legjobb, ha elkészítjük személyre szabott beállításainkat, továbbá kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést!

 

Készítette: Papp Sándor

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala