Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha valaki, akkor egy olimpiai sportoló aztán pontosan tudja, milyen az, ha izgulunk a nyomás alatt. Emberek millióinak szeme láttára kell kihozniuk magukból a legtöbbet, úgy, hogy egész országuk lélegzetvisszafojtva várja, hogyan teljesítenek… Mi ez, ha nem kőkemény stressz? Mégis, minden egyes alkalommal kiállnak, és végigcsinálják, nem ritkán aranyérmet érdemlő nyugalommal. Nézzük meg az ő idegnyugtató módszereiket!

Jamie Anderson, snowboard versenyző - Keressünk egy rítust, szertartást, ami biztonságot ad!

Ha jobban belegondolunk, leginkább attól vagyunk idegesek, hogy van egy pont, ami után nincs befolyásunk az események kimenetelére. Természetesen fel tudunk készülni az interjúra, prezentációra, de mindig eljön a pillanat, amikor csak fejest kell ugranunk a kérdések tengerébe, és remélni a legjobbakat.

Ezért olyan fontos, hogy legyen egy rutin, amibe kapaszkodhatunk. Egy megszokott mozdulat, rituálé sokat segít az idegeknek, hogy megnyugodjanak, még akkor is, ha tudjuk, hogy a szertartásunknak nincs közvetlenül köze az interjú, vagy prezentáció sikeréhez.

Jamie például minden lesiklása előtt megölel egy fát. Furcsának tűnhet, de hát, ha neki egyszer beválik, akkor hajrá, nem igaz? Persze nem minden esetben akad egy fa a versenypálya csúcsán, ahogyan a 2014-es Sochi Olimpián sem, a sportoló lány mégis aranyéremmel távozott. Jamie ilyenkor a szokásos meditációs mantrájához fordul: „Minél többet gyakorlom, annál jobban érzem magam összességében.”

Usain Bolt, futó - Az alvás a legfontosabb!

Mitől lesz valaki a világ leggyorsabb embere? Bolt szerint a rengeteg edzés és a megfelelő táplálkozás mellett, az alvás az első számú prioritás! Éjszaka, nyugalomban piheni ki a testünk az előző nap fáradalmait és készül fel a következő nap megmérettetéseire.

Hajlamosak vagyunk a munkát előtérbe helyezni, különösen, ha tudjuk, másnap nagy nap áll előttünk. „Még egy kicsit fennmaradok, átnézem a jegyzeteket még egyszer.”, „Felhúzom az órát 2 órával korábbanra, hogy legyen időm még egyszer átgondolni a napot.” Igen ám, de lehet, hogy sokkal eredményesebbek lennénk, ha hagynánk az agyunknak, hogy rápihenjen a kihívásokra, ahelyett, hogy folyamatosan tovább terhelnénk. Az alvás legyen a to-do listánk legtetején!

Olimpiai sportolók tippjei a stresszes helyzetekre

Simone Biles, tornász - Ne vegyük magunkat túl komolyan!

Biles híres arról, hogy még a legfontosabb versenyek előtt is képes megőrizni a humorát és jókedvét. Ezzel nemcsak magának, de csapatársainak is rengeteget segít. A 2015-ös világbajnokság során például a legnagyobb nyugalommal kért a bíráktól egy kis szabadidőt magának és csapatának, hogy kikapcsolhassanak kicsit.

Tereljük el valamivel a figyelmünket, akár csak néhány percre is, keressünk valamit, ami megnevettet és lelazít minket! Legyen ez akár egy telefonbeszélgetés a legjobb barátunkkal, egy vicces Instagram videó, vagy éppen egy rövid séta a parkban. A lényeg, hogy az agyunk koncentrálhasson egy kicsit másra, ne a stresszes helyzetre.

Michael Phelps, úszó - Képzeljünk el minden lehetséges helyzetet!

Bár Phelpes szemmel láthatólag jól kezeli a versenystresszt, hiszen számtalan érem lóg már a nyakában, ez nem azt jelenti, hogy neki nem kell megküzdenie a nyomással és az elvárásokkal. Phelps és edzője, Bob Bowman kidolgoztak egy sajátos módszert arra, hogyan tudják a leghatékonyabban megnyugtatni a fiatal úszó idegeit.

A trükk: képzeljünk el minden lehetséges szituációt, és azt is, hogy hogyan kezelnénk azt a helyzetet.

„Mi lenne, ha elszakadna az úszónadrágom, vagy eltörne a szemüvegem? Mit tennék ilyen esetben?”

Azáltal, hogy minden eshetőségre felkészülünk, legyen az akármilyen elképzelhetetlen, az idegeink megnyugszanak, és immáron biztonságban érezve magunkat, nyugodtan tudunk nekiállni az előttünk lévő feladatnak.

Laura Kenny, biciklista - Figyeljünk a légzésünkre!

Ha kismilliószor nem hallottunk a különböző légzőgyakorlatokról, akkor egyszer sem. Laura Kenny szerint ez nem véletlen, hiszen az idegnyugtató, légzésre koncentráló gyakorlatok igenis működnek.

A 2016-os Olimpiára készülve, Kenny és csapata együtt dolgozott egy pszichológus csapattal, annak érdekében, hogy kidolgozzák a legjobb módszert, aminek köszönhetően nyugodtan és kiegyensúlyozottan tudnak nekimenni a versenynek. A leghatékonyabb feladatsornak az bizonyult, ha néhány izomlazító technikát végeznek légzőgyakorlatokkal felváltva.

„Ha minden idegszálunkkal a légzésünkre figyelünk, akkor minden másról elterelődik a figyelmünk.”

Ha minden egyes lélegzetvételnél arra koncentrálunk, hogy kitoljuk a hasunkat, ami ellentétes azzal, amit rutinszerűen csinálnánk, tehát, hogy a mellkasunkat tágítjuk ki, kizökkentjük az agyunkat a stresszes helyzetből.

Apolo Ohno, gyorskorcsolyázó - Ásítsunk!

Ohno nem retten meg egy kis izgalomtól, ahogy egy magazinnak nyilatkozta: „Természetes, hogy izgulok, ez minden verseny velejárója.” Ettől függetlenül, ő is igyekszik leküzdeni a stresszt, hogy az ne hátráltassa a teljesítményét. Ráadásul Ohnonak egy egészen egyedi módszere van minderre: megszállottan ásítozik.

Bár már több versenyen is megjegyezték furcsa szokását, a versenyzőt hidegen hagyják a piszkálódások.„Egyszerűen csak jobban érzem magam tőle, és ez a lényeg. Egy ásítás oxigénhez juttatja az agyat, és kiűzi a stresszt.”

Úgyis felfoghatjuk, mint egy légzőgyakorlatot, amitől ráadásul egy laza hozzáállást is elérhetünk.

 

A fenti tippeket állásinterjúnál, prezentációnál vagy akár egy stresszes napon bármikor kipróbálhatjuk, hogy csökkentsük a minket érő feszültséget!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala