Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindenki számára ismerős érzés lehet, amikor egy hosszabb vakáció után vissza kell menni dolgozni, de a mindennapok pörgése és a felhalmozódott feladatok csak egyre nagyobb letargiába taszítják. A könnyedségnek, a szabadságnak vége szakad, és el sem tudjuk képzelni, hogy bírjuk majd ki a következő szabadnapokig – pedig muszáj újra visszarázódnunk a rendes kerékvágásba. Ezt a levertséget nyaralás utáni jet lagnek hívják, de tudatos lépésekkel könnyen átlendülhetünk rajta.

Legyünk türelemmel, adjunk magunknak időt

Ahogy a nyaralás első napjaiban is időre van szükségünk, hogy megszokjuk az új környezetet és a megszokottól eltérő életvitelt, a visszaérkezéskor is érdemes erre időt szakítani. Nem reális elvárás magunkkal szemben, ha a vakáció utáni első nap már a teljesítőképességünk csúcspontján akarunk pörögni, ahogy az sem, hogy az ezidő alatt összegyűlt megválaszolatlan e-maileknek, félbemaradt projekteknek azonnal a végére érjünk. Szervezzük meg úgy a szabadságunkat, hogy még adjunk magunknak egy-két napot otthon is, amikor elintézhetjük a személyes teendőinket és fejben is hazaérkezhetünk! Vegyük figyelembe a bioritmusunkat, és azokra az időszakokra időzítsük a fontos teendőinket, amikor a leghatékonyabbak vagyunk!

Priorizáljuk a teendőinket

A felhalmozódott e-maileket látva könnyen görcsbe rándulhat a gyomrunk, de valószínűleg nem olyan extrém a feladatmennyiség, mint amilyennek első látásra tűnik. Ne időrendben, hanem fontossági sorrendben haladjunk velük – valószínűleg sok kérés/kérdés már megoldódott időközben, nem vonatkozik ránk vagy a projekt már nem is aktuális. Miközben olvassuk az üzeneteket, írjunk egy listát magunknak, ahol priorizáljuk a teendőinket! A munkatársaink tisztában vannak vele, hogy szabadságon voltunk, így valószínűleg ők is türelmesek lesznek velünk ebben az átmeneti időszakban, de ne féljünk tőlük tájékoztatást kérni, hogy mi történt a távollétünk alatt, mivel érdemes kezdenünk a munkát!

Tudatosítsunk magunkban egy rutint

Bizonyára a nyaralás előtt is volt egy hétköznapi rutinunk a reggeli és az esti órákban; érdemes ezt újra tudatosítanunk magunkban és megpróbálnunk eszerint tervezni a napjainkat. A vakáció alatt valószínűleg hozzászoktunk, hogy sokkal többet pihenünk, később fekszünk le és tovább alszunk, ami nem fog működni a hétköznapokban, ezért ha kicsit nehezebben is megy, próbáljunk meg minél hamarabb a régi kerékvágás szerint lefeküdni és felkelni, később annál könnyebb lesz. Ha az első munkanapok után extrém fáradtság lesz úrrá rajtunk, ne lepődjünk meg, ez teljesen természetes, és ilyenkor ha tehetjük, nyugodtan feküdjünk le hamarabb!

Mondjunk nemet a felesleges meetingekre

Egy hosszabb kimaradás után biztosan mindenkinek lesz egy-két kérdése hozzánk, de nem biztos, hogy az a leghatékonyabb módszer, ha mindenkivel leülünk meetingelni. Mielőtt igent mondunk ezekre, tisztázzuk, hogy pontosan mi a megbeszélés célja és miért fontos a mi jelenlétünk! A csupán időrabló meetingeket próbáljuk meg elkerülni és helyettük kérjünk inkább e-mailes tájékoztatást a feladatokról!

Éljünk a jelenben

Végül pedig akkor se keseredjünk el, ha egyáltalán nem sikerült zökkenőmentesen a nyaralás utáni első időszak! A nyaralás utáni depresszió nem egy ritka jelenség, sokan élik meg kilátástalannak a mókuskerékbe való visszatérést és álmodoznak arról, hogy csapot-papot maguk mögött hagyva felmondanak és visszautaznak a szabadságuk helyszínére. Ezek az álmok sajnos legtöbbször csak fellángolások és nincs mögöttük valódi elszántság, így a legtöbb, amit tehetünk, hogy nem engedjük át magunkat ezeknek a negatív érzéseknek és megpróbáljuk meglátni a szépet a jelenben.

Ha még egy-két hónap után is rosszul érezzük magunkat és úgy érezzük, muszáj váltanunk, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között, esetleg böngésszünk a külföldi állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala