Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Talán meglepő lehet, pedig igaz: ha irodában dolgozunk, munkaidőnk 30-45%-át ötleteléseken, megbeszéléseken, riportokon ülve töltjük. Ha visszagondolunk, őszintén, mennyit tartottunk belőlük igazán hasznosnak? Nyugodtan bevallhatjuk magunknak, hogy nem sokat, és ezen nem is kell csodálkozni. A Tökéletes Meeting olyan ritka, mint a fehér holló. Általában vagy túl hosszúra nyúlnak, vagy túl rövidek, és pont a lényegre nem jut idő, de az is gyakran megesik, hogy olyan zavaros és kusza a munkatársunk mondandója, hogy a felét sem értjük az előadásának.

https://palyamodositas.hu/

Mindezek után, teljesen érthető, hogy nem jelentkezünk lelkesen a következő megbeszélés megtartására. Azonban előbb, vagy utóbb, elkerülhetetlen lesz, hogy ne mi kerüljünk a kereszttűzbe. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, hogy a mi meetingünk a lehető legjobban sikerüljön.

A meeting előtt

Felkészültek vagyunk?

A lényeg, hogy meglegyen minden olyan anyagunk, segédeszközünk, ami ahhoz kell, hogy gyorsan és hatékonyan megtartsuk a megbeszélést. A legjobb barátaink ilyen esetben a napirendi pontok.

Írjuk össze, hogy milyen témákat szeretnénk mindenképpen végigvenni és milyen célt szeretnénk elérni a meeting végén. Lehet ez egy apróság is, mint például tájékoztatni a csapatot egy folyamatban lévő projekt állásáról, de lehet egy negyedéves stratégia megalkotása is. A lényeg, hogy határozottan e felé a kitűzött cél felé haladjunk.

Mások is felkészültek?

Fontos, hogy minden résztvevő tisztában legyen vele előre, hogy miért is ül be a megbeszélésre, illetve, ha van bármilyen olyan anyag, amire szükségük van, kapják meg napokkal a meeting előtt!

Olyan apróságoknak tűnő dolgokba is gondoljunk bele, hogy mindenki ismer e mindenkit a találkozón, vagy szükség lesz bemutatásokra is? Vannak-e feszültségek esetleg munkatársak között, amiket jó lenne még a megbeszélés előtt tisztázni?

Milyen a munkatársak hozzáállása?

Nehéz lenne elvárni bárkitől is, hogy kitörő örömmel üljön be egy megbeszélésre, de jobb esetben azért inkább a semleges, vagy diszkréten várakozó hozzáállás dominál, semmint a morgolódás és szájhúzás. Ha mégis úgy érezzük, negatív a hangulat, igyekezzünk még a meeting előtt kideríteni, hogy ez pontosan minek is köszönhető, és próbáljuk meg mielőbb orvosolni a problémát!

Hogyan tegyünk hatékonnyá a megbeszéléseket?

A meeting közben

Minden fontos pontot érintünk?

A megbeszélés elején foglaljuk össze, hogy milyen témákat szeretnénk végigbeszélni, és milyen döntést szeretnénk elérni a végén. Minden 5-10 perc után pillantsunk rá a napirendi pontjainkra, hogy nem tértünk-e el nagyon tőlük. Ha véltelen másfelé kalandoztunk, igyekezzünk mihamarabb visszaterelni a mederbe a beszélgetés folyamát.

Legyünk lényegre törőek, és semmiképpen ne csússzunk túl a megadott időkereten, hacsak nem egyezik bele mindenki, hogy még tud egy kicsit maradni.

Mindenki ránk figyel?

Azt sajnos nem lehet elvárni, hogy 100%-ban minden szempár ránk szegeződjön, senki rá se pillantson a telefonjára, és néma csend legyen. De, jobb esetben, a jelenlévők többsége figyel ránk, és figyelemmel követi a beszélgetést, akár még interaktívan részt is vesz benne.

Ha rövidek, lényegretörőek, de közben szellemesen lazák vagyunk, a kivetített vizuális elemeket nem zsúfoljuk tele apróbetűs szöveggel, jó esélyünk van rá, hogy nem fognak elkalandozni a többiek gondolatai.

Szintén érdemes különös figyelmet fordítanunk a kérdésekre. Ha látjuk, hogy valaki nem feltétlenül érti, miről is van szó éppen, vagy elvesztette a fonalat, ne féljünk visszaugrani kicsit és megismételni az adott pontot. Érdemes a kérdésekre egyből válaszolni, de toljuk el őket a megbeszélés végére, hiszen egyrészt könnyen elfeledkezhetünk róluk, másrészt, lehet, hogy nem is jutna már rájuk idő.

A meeting után

Mindenki megértette az üzenetet?

Ha a megbeszélés után mindenki szó nélkül visszaül a helyére és az elkövetkező napokban mindent ugyanúgy csinál, ahogy a megbeszélés előtt, és ahogy kértük, hogy NE csinálja, akkor sajnos nem jártunk sikerrel.

Hogy ezt elkerüljük, a meeting legvégén még egyszer tisztázzuk le az alábbi kérdéseket:

- Milyen lépéseknek kell megtörténnie?

- Hogyan kell ezeknek megtörténnie?

- Mi a határidejük?

- Ki a felelős azért, hogy mindez megtörténjen?

- Kinek kell riportolni?

Változott-e a többiek hozzáállása?

Ha azt látjuk, hogy munkatársaink motiváltabbak lettek a megbeszélés után, illetve változtatnak a kért dolgokon, sikeresnek könyvelhetjük el a találkozót! Nyugodtan kérjük ki a véleményüket is, kérdezzük meg, hogy érezték magukat, maradt-e hiányérzetük, minden érthető volt-e számukra.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala