Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy aktuális, tizenkét európai országra kiterjedő felmérés szerint Nők versenybennégyszer több férfi dolgozik az informatika területén, mintnő. Kevesebb lány választja a természettudományos, technológiai, mérnöki, és matematikai irányokat ezért már az egyetemekről is csak kevés hölgy kerül ki ilyen végzettséggel. Érdekes tény, hogy a 70-80-as évekig a tengerentúlon az IT még abszolút női szakmának számított, az első modern programnyelvet is egy hölgy alkotta meg, aztán a számítógépes játékok térnyerésével fordult a kocka. Az egyáltalán nem gyengébbik nemben jelentős a potenciál, megszólításuk, ösztönzésük munkaadói felelősség is. A miértekre és hogyanokra Fogarasi Norberttel, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetőjével és Polgár Judit, nemzetközi sakk nagymesterrel kerestük a válaszokat.

A számok, és ami mögöttük van

Bár a munkaerőhiány okán hazánkban mintha élénkülni látszana az érdeklődés a karrierváltó nők részéről az IT felé, jelenlétük a szektorban még így sem számottevő, amit Fogarasi Norbert is megerősít: „A kvantitatív és elemző munkakörökben folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre több legyen a női kolléga és számos sikeres kezdeményezésünk van, amellyel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy az IT nagyszerű karrierlehetőséget biztosít a nők és a férfiak számára egyaránt.”

A tapasztalatok szerint a hölgyek nem azért maradnak távol az említett szegmensektől, mert a munka-magánélet egyensúlyát féltik, hiszen általában jóval a családalapítás előtt, már a pályaválasztáskor eldől számukra, merre tovább. „Több oka is van, amiért a lányok így döntenek. Egyrészt az oktatási rendszer egyáltalán nem láttatja, miért is lehet érdekes számukra az informatika vagy a természettudományos vonal, annak ellenére sem, hogy mind a hazai, mind a külföldi trendek azt mutatják, hogy az ilyen irányokban továbbtanuló fiatalok tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A statisztikák szerint a következő három-öt évben hihetetlenül sok új IT állás is létrejön majd szerte Európában, sajnos azonban az a tévhit él a köztudatban, hogy a technológiai ágazatok inkább férfias szakmák, és ezzel a társadalmi berögződéssel nehéz leszámolni” – osztja meg a vezető.    

Nők versenyben - munka, szakma, karrier

A fentieken túl még egy gátló tényező érvényesül, ez pedig az önbizalomhiány, amit otthon és az iskolában is lehet, sőt kell fejleszteni. „A lányokkal sokszor elhitetik, hogy nem érdemes ilyen pályákban gondolkodniuk, és ha nem kapják meg a kezdő lökést, megerősítést, többnyire el sem indulnak az úton, és esélyük sem lesz sikereket, elismeréseket bezsebelni. Nagyon fontos tehát a megfelelő célkitűzés, az önismeret gyakorlása, és a támogatás már fiatal korban” – vallja Polgár Judit, amivel Fogarasi Norbert is egyetért: „az ifjú hölgyek a megfelelő visszajelzések hiányában általában erősen kételkednek a képességeikben, ráadásul nem is szívesen jelentkeznek olyan szakokra, ahol a kevés lány egyikeként kellene helytállniuk, ami még több súlyt helyez a vállukra.” 

Sportszerűen

A nők intellektuális képességei gyakran kimagaslóak, amire Polgár Judit sikertörténete kiváló példa. A legismertebb magyar sakkozónő elárulta, hogy számára is furcsa volt eleinte a férfiak világában sakkozni, de mivel mindig megkapta a számára szükséges bíztatást, és ezáltal hitt is magában, példaértékű eredményeket tudott elérni, arról nem is beszélve, mi mindent nyert még a sakk által. Ezt az értékes tudást 2013 óta az alapítványa által gondozott oktatási program keretében igyekszik továbbadni.

 „A sakk számos, a karrierben is hasznosítható készséget tanít, éppen ezért gondolom úgy, hogy a fiatalok megismertetése a sakkal nem csupán a sport, hanem a karrierépítés miatt is fontos. Tulajdonképpen nem is sakkot, hanem a sakkal tanítunk. A rendszerben gondolkodásról, a döntés képességről, a döntések következményéről, kitartásról, türelemről, vagy éppen a felelősségvállalásról és persze a másik elismeréséről, sportszerűségről is szól mindez. A sakk logikai gondolkodása pedig később akkor is segíthet, ha matematikus, mérnöki vagy IT területen tanul tovább valaki.

Úton a megoldás felé

Az IT és a technológiai szegmensek a nők és a férfiak számára egyaránt vonzó karrierutat biztosíthatnak, a sokszínűségből pedig a munkaadók is profitálhatnak. „Számos kutatás, és a saját tapasztalataink is bizonyítják, hogy a nemek arányában kiegyensúlyozott csapatok sikeresebben működnek. Jobb légkör, több ötlet, élénkebb kommunikáció jellemzi őket, ami a teljesítményben is megmutatkozik” – emel ki egy lényeges pontot a vezető, aki szerint a rugalmas munkaidő és a home office lehetőségének biztosítása jó alapot jelent afelé, hogy a nők számára is vonzóvá tegyék ezeket a szakmákat, de a célzott, ösztönző kezdeményezések is elengedhetetlenek.

Az idei évben indítottuk el Smartiz programunkat, amelynek célja, hogy középiskolás lányok tanulhassanak a matematika gyakorlati oldaláról és megismerkedhessenek az informatika alapjaival is játékos, könnyed módon, ezzel is látótérbe húzva számukra ezeket a lehetséges irányokat is, ha majd pályaválasztásra kerül a sor. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a munkaerőpiacra visszatérők reintegrálására is, beleértve az édesanyákat, akik gyermekvállalás miatt voltak távol a munkától. A tizenkét hetes „Return to Work – Lendülj újra munkába” programunkat immár harmadszor indítjuk útjára, amellyel azoknak kívánunk segíteni, akik szeretnének visszatérni hivatásukhoz. Az önbizalom megerősítése kulcskérdés azok számára, akik több évre szüneteltették karrierjüket, ennek érdekében széleskörű támogatást és különböző tréningeket biztosítunk számukra- avat be a részletekbe Fogarasi Norbert.

Felkeltette az érdeklődésünket az IT? Ne zárkózzunk el a karrierváltás lehetőségétől sem, amit akár egyetlen év alatt megvalósíthatunk. Nézzünk szét már most az állások között, ide kattintva pedig tájékozódjunk a bérekről is. Amennyiben más munkák érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy szemezgessünk a legfrissebb hirdetésekközött. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: oktatás, munka, szakma, IT, karrier