Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Interjúalanyunk, J. Rita (40) egy csoportos létszámleépítés miatt kénytelen új állást keresni. Ezekről a történésekről és tapasztalatokról kérdeztük őt, hogy hasonló cipőben járó olvasóinknak aktuális és hasznos információkat tudjunk átadni a története által. Nézzük!

Profession.hu: Milyen állásokra jelentkezik  és miért?

J. Rita: 15 éves tapasztalattal a hátam mögött ez nem volt kérdés: vezetői asszisztensi állásokat nézek elsősorban itt. Ez egy nagyon jó összefoglaló oldal, áttekinthető, jól kereshető minden, logikus, gyors, stb. De azt el kellett döntenem, hogy mondjuk továbbra is multinál akarok-e dolgozni, vagy a kisebb magyar cégekhez is szívesen mennék. Voltam mindenféle állásinterjún már, de rájöttem: multiból jöttem, ahol tiszták a folyamatok, ehhez szoktam hozzá, ez áll hozzám közelebb. A kisebb cégeknél mások a munkakörülmények, a feladatok, és ugyan családiasabb a légkör, de számomra nincs túl sok kihívás. Azt is láttam, hogy bizonyos cégeknél az ember még jobban ki vagy szolgáltatva a magyar tulaj kénye-kedvének.  Meg fontos volt nekem, hogy az angolt használjam. Az egy érték.

Profession.hu: És milyen tapasztalatai vannak az álláskeresésben – főleg így nyáron?

J. Rita: Az elmúlt két hónapban kb. 30 pályázatot küldtem el, és ha egy álláslehetőségnél a többedik alkalmakat is számolom, összesen kb. 20 állásinterjún voltam már eddig. Vegyes tapasztalataim vannak, szerintem többször behívtak olyan állásinterjúra is, ahol gyorsan kiderült, nem olvasták el alaposan az anyagomat. Például volt olyan állásinterjúm, ahol az első körben mondta a HR-es, hogy ők inkább egy junior asszisztenst keresnek – ez azt jelenti, hogy max. 1-2 éves tapasztalata van, vagy alapból pályakezdő. Hogy miért? Mert ezek az emberek szinte bármennyiért elvállalják a pozíciót. Tényleg. Sok fiatal elmegy kevesebb pénzért is dolgozni, és ezzel kilövik a tapasztaltabbakat.

állást keres
(A kép illusztráció.)

Profession.hu: Tehát Ön már nem megy bele mindenbe? Hogy látja ezt, elképzelhető, hogy eljön az az idő, hogy kompromisszumot köt, mondjuk a fizetés terén? Tényleg, mennyi a fizetési igénye?

J. Rita: Általában nem ajánlanak fel semmit, várják, hogy mit mondok a fizura. Ez bruttó 400-450 ezer körül van. Meg szoktam kérdezni, hogy ez mennyire áll közel a cég elképzeléseihez. Volt olyan, hogy nem mondtak semmit, de később e-mailben megírták, hogy túl sok. És igen, úgy látom, hogy van egy határ, ami alá nem adnám. Ennél kevesebb fizetést nem tudnék elképzelni, mert elég gyorsan be tudok állni az adott feladatba, engem nem kell betanítani annyi mindenre, mint egy juniort. Van kapcsolatrendszerem, tudom, kit kell hívni, jól beszélek angolul, empatikus vagyok, felelősségteljes, megbízható, tapasztalt. Nincs mellettem vesztesége a cégnek, nem úgy, mint egy kezdőnél. Aztán az én részemről fontos a megfelelő kémia is a leendő főnökömmel, az angol nyelvtudás használata, az, hogy határozatlan idejű legyen a munkaszerződés és jól megközelíthető az iroda. Nincs gondom a túlórával, rugalmas vagyok, és azzal is együtt tudok élni, hogy nincs helyettesem a szabi alatt.

Profession.hu: Érték Önt negatívumok az eddigi állásinterjúk során?

J. Rita: Igen, persze, már én is átestem ilyeneken. Voltam már úgy interjún, hogy láttam az utánam következő jelöltet. Aztán egy másik esetben a második interjúra kibővítették a feladatkört, a fizetés viszont nem változott volna - ez mondjuk egy magyar cég volt. Aztán már majdnem aláírtunk egy szerződést, amikor megláttam, hogy újra meghirdették ugyanazt a munkakört. Felhívtam őket, és letagadták.

Profession.hu: Mit tanácsol a hasonló helyzetben lévő olvasóinknak?

J. Rita: Szerintem hasznos tanács lehet, hogy körültekintően pályázzanak, az elején írjanak össze mindent, és az interjún kérdezzenek is rá. Például hogy pontosan milyen feladatok várhatók, mi a munkarend, kinek kell dolgozni – itt szokott kiderülni, hogy vezetői vagy vezetői és team asszisztenst keresnek-e egyben. Aztán hogy határozott vagy határozatlan idejű-e a munkaszerződés, a próbaidő tényleg 3 hónap, és hogy mennyi a várható fizetés. Vagy ha tőlünk várják ezt előre megmondani, érdemes egy tól-ig sávot említeni.

Ha Ritához hasonlóan mi is éppen állást keresünk, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: állásinetrjú, álláskeresés, leépítés, elbocsátás