Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A lámpaláz a nyilvános szerepléstől való félelem megnyilvánulása, ami mindkét nem képviselőit egyaránt érinti. Bizonyos mértékű szorongás ugyan bizonyíthatóan teljesítménynövelő hatású, ha azonban a lámpaláz elhatalmasodik rajtunk, az rendkívül sokat ront magabiztosságunkon. Szájkiszáradás, szapora pulzus, verítékezés, tenyérizzadás, remegő hang, égő arc, nyugtalan alvás, rossz közérzet, görcsölő gyomor, hányinger, hasmenés, összeszedetlen beszéd – csak néhány a jellemző tünetek közül, amelyeket általában az erős megfelelési vágy és az önbizalomhiány idéz elő. Barkó Judit, kommunikációs mentor által kidolgozott gyakorlatsor már számtalan embernek segített leküzdenie lámpalázát – az ő iránymutatása következik.

Együnk jól

A legfontosabb alapszabály, hogy a megmérettetés előtti estén 19 óra után már ne együnk, és tartózkodjunk az alkohol-, illetve koffeintartalmú valamint a szénsavas italoktól. Az állásinterjúra semmiképp se induljunk el üres hassal, de kerüljük a nehéz ételeket, és lehetőleg csak szénsavmentes vizet igyunk. Jó, ha a bemutatkozó beszélgetés alatt is van előttünk egy pohár víz, és időnként belekortyolunk. És még egy jól bevált trükk: ha az interjú előtt negyed órával egy-két percig intenzíven rágózunk, erőteljes állkapocsmozgásunkkal fokozhatjuk az agy irányába történő véráramlást, serkenthetjük memóriánkat, csökkenthetjük a stresszt, sőt még némi boldogsághormonnal is gazdagodhatunk, ami garantáltan magabiztossá teszi majd mosolyunkat.

Ne izguljuk túl! - állásinterjú, lámpaláz, felkészülés

Üljünk magabiztosan

Bár nem tűnik fontosnak, mégsem mindegy, milyen testtartást veszünk fel az állásinterjú alatt – ezt érdemes még otthon gyakorolnunk. Üljünk le nagyon egyenes háttal egy székre, talpunk legyen a talajon, húzzuk ki magunkat annyira, hogy deréktájon feszítő érzést érezzünk. Ezután a hátunk maradjon egyenes, de a derekunkat lazítsuk el: billentsük meg a medencénk, így a gerincünk teljesen kiegyenesedik, figyeljünk a talpainkra, azok végig maradjanak a talajon. Ha csak néhány másodpercig megtartjuk ezt a pózt a beszélgetés alatt, azt senki nem fogja észrevenni, a hatását viszont igen: határozottabbnak tűnünk általa, és úgy is fogjuk érezni magunkat!  

Középpontban a tekintet

A tekintetnek hatalmas ereje van. Ezt főleg stresszes helyzetekben tapasztaljuk meg, ilyenkor ugyanis nem mindenkinek álljuk jól a tekintetét. De szerencsére erre is van megoldás: kerülve a direkt szemkontaktust, nézzünk beszélgetőpartnerünk két szemöldöke közé, tehát pontosan a szemek magasságában, de középre. Így nem lesz ránk hatással a szemben ülő, akaratlanul sem veszünk fel alázatos tartást, vagy kezdjük el bámulni a cipőnk orrát. Ráadásul a tekintetünk is megváltozik a fókuszáltság miatt, az interjúztató úgy érzi majd, hogy jobban figyelünk rá, és mindemellett kiegyensúlyozottak is vagyunk. Ebben is ajánlott gyakorlatot szereznünk tét nélküli szituációkban, mivel a látszat ellenére eleinte sokkal nehezebb ilyenkor követnünk a másik mondandóját, ami bizony balul sülhet el.

+1 Nyugodt légzés

Az állásinterjú előtt egy néhány perces légző-gyakorlattal jelentősen csökkenthetjük a lámpaláz kellemetlen tüneteit. Érdemes még indulás előtt sort kerítenünk rá, de akár a tömegközlekedésen, vagy az autónkat leparkolva is megtehetjük. Üljünk kényelmesen, talpaink legyenek a talajon, kezeink a térdeken, tenyérrel fölfelé. Lassan, egyenletesen lélegezzünk a következők szerint: orrunkon lassan szívjuk be a levegőt, majd ugyanolyan lassan orrunkon keresztül fújjuk ki, háromszor ismételve. Ezután orron be, szájon ki lélegezzünk, majd szájon be, orron ki, végül szájon be, szájon ki – mindegyik gyakorlatot háromszor végezzük el. Ahogy figyelmünk tudatosan a légzésünkre irányul, fejünk kitisztul az aggódó gondolatoktól, képesek leszünk csak a jelenre koncentrálni – és szinte észrevétlenül a legjobb formánkat nyújtani.

Készüljünk fel tudatosan a következő állásinterjúnkra a fentiek szerint. Ha pedig még keressük a számunkra ideális munkát, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak! Nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, lámpaláz, felkészülés, siker