A munkahelyi közösségek egyik legfőbb jellemzője az is, hogy egy nyelvet beszélünk. Még ha néha furán hatnak, és legtöbb esetben semmi köze azokhoz a nyelvtani szabályokhoz, amelyet az iskolapadban megtanulnunk – akkor is azt mutatja, hogy ez a csapat összetartozik.

Cikkünkben utánaeredtünk a legtipikusabb munkahelyi szlengeknek, és a speciális, akár egyes munkakörökhöz kapcsolódó kifejezéseknek, rövidítéseknek. Közreadjuk eddigi gyűjteményünket, és egyúttal arra bátorítjuk olvasóinkat, hogy szóljanak hozzá, egészítsék ki ezt a listát saját információkkal, közkedvelt, bevett vagy éppen hajtépésre sarkalló szóhasználatokkal.

NÉZZÜK, HOGYAN FOGALMAZNAK ÉS RÖVIDÍTENEK A HR-ESEK ÉS A VEZETŐK!

- AC (Assessment Center): felvételi eljárás, egyfajta csoportos kiválasztási módszer

- All Employee Meeting: megbeszélés, eligazítás az összes munkatárs számára

- csekkolni: ellenőrizni

- CC (Call Center): ügyfélszolgálat

- CoE (Center of Excellence): bizonyos tevékenységi körre fókuszáló csapat vagy funkció

- Cross Training: féléves céges értekezlet, ahol a különböző ágazatok tájékoztatják egymás embereit az elmúlt időszakban történtekről

- D2D (door-to-door)ügynök: olyan személyes értékesítő, aki bekopogtat a leendő ügyfél ajtaján

- FT (full-time): teljes munkaidő

- General Manager: ügyvezető igazgató

- gentlemen agreement: olyan szóbeli megállapodás vagy ajánlat, mely egyenértékű az írott formában készítettel

Nagy munkahelyi szlengszótár II. - HR-eseknek és vezetőknek

- gyökér ok (az angol 'root cause' tükörfordítása): a probléma gyökere

- job description: munkaköri leírás

- KAM (Key Account Manager): kiemelt ügyfélkapcsolati munkatárs

- KPI (Key Performance Indicators): teljesítménymutatók

- MS Office programok ismerete: álláshirdetésekben találkozhatunk vele, tipikusan a Word, az Excel, a Powerpoint és az Outlook haladó szintű kezelése tartozik ide

- OT (overtime): túlóra

- PM: több jelentése lehet, pl. project manager vagy éppen product manager munkakörökre használják, de jelentheti a performance management-et is.

- SSC (Shared Service Center): központi szolgáltatási központ vagy üzleti támogató központ

- Team Leader: csoportvezető

- WE (weekend): hétvége

- workshop: gyakorlati műhelymunka

KÖZEL 400 ÁLLÁS HR-ESEKNEK ITT!

TÖBB MINT 50 CÉGVEZETŐI ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Egyúttal az esetleges helyesírási hibákért előre is elnézést kérünk, a gyűjtőmunka során nem volt könnyű dolga szerkesztőségünknek a többféle munkahelyen különböző helyesírással illetve bevett szokásokkal íródó kifejezések felett pálcát törni. Ahogy a szleng szóhasználat esetén általánosságban is megállapíthatjuk, itt nincsenek kőbe vésett szabályok, leginkább szokások és szájhagyomány útján terjednek. Vagyis egyetlen szabálya az, hogy nincs szabályozva. Éppen ezért van, akire üdítően hat és szórakoztatja, míg mások számára kifejezetten bosszantóak és irritálóak ezek a kifejezések.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akármelyik csoportba is tartozunk, azt javasoljuk, hogy legyünk toleránsak egymással szemben, hiszen a legfontosabb, hogy mi magunk a lehető legjobban végezzük a munkánkat, valamint alkotó, jó kedélyű csapatszellem és hangulat kísérje mindennapjainkat. És ehhez bizony rugalmasságra és megértésre is szükség van!

A PÉNZÜGYESEK SZÓHASZNÁLATÁRÓL SZÓLÓ CIKKÜNK ITT OLVASHATÓ!

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, nyelv, szleng, közösség, szociolingvisztika, szakmai nyelv, HR, vezető, menedzser