Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Január 1-től minden másképp lesz - ígértük meg sokan magunknak vagy a környezetünknek. Az év eleji fogadalmak el is tartanak, de csak egy darabig. A statista.com felmérése szerint egészen pontosan február 17-én kezd meredeken zuhanni az újévi fogadalmak hatása. Ha belegondolunk, mindenkinek van olyan közeli ismerőse, aki sikertelenül próbált karriert váltani, lefogyni, tanulni, vagy valamilyen, a számára előnyösebbnek látszó szokást felvenni, más szóval: megváltoztatni a viselkedését.

Az örök kérdés: Hogyan változtathatjuk meg a szokásainkat? A válaszért Gerlei Bélához, a nyelvhasználat és viselkedés szakértőjéhez, a Karrier Intézet igazgatójához fordultunk.

„A tartós viselkedésváltoztatás kulcsa a motiváció. Először is, eléggé motiváltnak kell lennünk ahhoz, hogy belevágjunk; másodszor, elegendő motiváció szükséges az új állapot fenntartásához. Sokan nem jutnak tovább az ígéreteknél, és elképesztően kevesen képesek kitartani addig, míg az új szokás gyökeret nem ver.”

Csak ha már baj van

Gerlei Béla szerint egy-egy vészhelyzet sok esetben rákényszeríti az egyént (vagy a szervezetet), hogy másképpen csináljon dolgokat.

Amikor egy szervezet működése veszélybe kerül, amikor az iparágon negatív változások söpörnek végig, vagy amikor leépítési hullám van a munkahelyen, az gyakran segít a döntésben, hogy változtassunk a dolgokon. Ezt a gondolkodási mintát nevezzük „Valamitől El”-nek, mivel az egyén vagy a vállalat legfőbb motivációja, hogy el-, vagy kimozduljon abból a helyzetből, amiben éppen van. A „Valamitől El” minta meglehetősen motiváló, hiszen többnyire azonnali cselekvésre ösztönöz, minél hamarabb ki akarunk kerülni a számunkra valamilyen szempontból rossz helyzetből.”

Meddig tart az éveleji fogadalom?

Emlékeztető kell

A vészhelyzet ideig-óráig fenntarthatja a változást, de a veszéllyel együtt a motiváció is távozhat, és minden marad a régiben – hívja fel a figyelmet a szakértő. Mit tehetünk, hogy megmaradjon a kezdeti lendület?

„Például egy álláskereső motivációját igencsak emelheti, ha heti/havi kimutatásban látja, hogyan alakul az anyagi helyzete a fizetés nélküli időszakban, illetve egy pénzügyi nehézségekkel küzdő cég bejáratánál elhelyezett hatalmas „kintlévőség számláló” állandóan szem előtt lehet. A fenyegetettség, a félelem attól, amit nem szeretnénk, hogy történjen, hatásosan elindíthat a változtatás útján, de ugyanakkor a többség számára kellemetlen lelki állapotot jelent, amit nehéz önmagában hosszabb ideig fenntartani.”

Konkrét célok kitűzése

Gerlei Béla szerint továbbviheti a kezdeti lendületet, ha ugyanekkor célokat, olyan dolgokat keresünk, amik vonzóak, amik felé érdemes elindulnunk. Ilyenkor az úgynevezett „Valami Felé” gondolkodási mintát használjuk. Például, kijelölhetjük magunknak az időpontot, amikorra el kell, hogy helyezkedjünk, vagy heti (rövid) e-mailben emlékeztethetjük a kollégákat a megcélzott pénzügyi mutatókra – véli a szakértő.

Ez is – az is

A tapasztalatok szerint a fenti két minta egymást kiegészítve működik hatékonyan: a „Valamitől El” inkább rövidtávon fenntartható, a „Valami Felé” pedig nehezen indítja be az embereket. A működő modell az, ha tudjuk, mit nem akarunk, miközben szem előtt tartjuk mi az, amit szeretnénk helyette. A „Valamitől El” és a „Valami Felé” minták jól használhatóak, ha például a régiek helyett új szokásokat akarunk kialakítani – foglalta össze Gerlei Béla.

A fentieket alkalmazva az álláskeresést is sokkal tudatosabban végezhetjük. Gondoljuk át, mi az, ami elől „menekülünk” jelenlegi munkahelyünkön, mi az, amin változtatni szeretnénk, de fontos, hogy tudjuk: ez önmagában még nem fogja megoldani problémáinkat. Tudnunk kell azt is, mik a céljaink és milyen hellyel lennénk elégedettek. Ha motivációnkat felerősítettük, vágjunk bele az álláskeresésbe minden fronton:  kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

 

    Címkék: álláskeresés, motiváció, munka, karrier, szakma