Naponta számtalan karrierdöntést kell meghoznunk, melyek befolyásolják szakmai életutunk további alakulását. Részt vegyek az induló új projektben? Kérjek fizetésemelést? Igent mondjak a túlórára? Ezeken őrlődve azonban gyakran szem elől tévesztjük a nagyobb képet, vagyis azokat a jelentősebb döntéseket, melyekre 20 év múlva visszatekintve büszkeséggel, elégedettséggel vagy megbánással fogunk gondolni. 

Íme azok a karrierdöntések, melyekbe oly gyakran belefutunk, de 20 év múlva garantáltan megbánjuk őket:

1. Valakinek tettetni magunkat, akik valójában nem vagyunk

Lehet, hogy kényszerűségből sportrajongónak állítjuk be magunkat, hogy lenyűgözzük a főnökünket, aki nagyon is otthon van ebben a témában. Az is előfordulhat, hogy egy-egy téma kapcsán nem merünk véleményt nyilvánítani, mert tudjuk, hogy munkatársaink nem értenének velünk egyet és a béke jegyében inkább hallgatunk.

Az egyik leggyakoribb hiba azonban az, amikor egy vélt vagy valós elvárásnak való megfelelés érdekében valamiben szakértőnek állítjuk be magunkat, valójában azonban egyáltalán nem áll közel hozzánk a terület. Folyamatosan valaki másnak állítani be magunkat azt jelenti, hogy nem vagyunk hűek valódi önmagunkhoz, és egy idő után kiüresedettnek és kiégettnek fogjuk érezni magunkat.

2. Döntéseket hozni csupán a pénz érdekében

Legyen szó akár személyes fizetésünkről vagy egy projekt költségvetéséről, csupán pénzügyi megfontolások alapján döntéseket hozni soha nem jó ötlet. A számokat természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, de ezen kívül több tucat szempont van még, melyeket nem árt megfontolni, a megérzéseinkről már nem is beszélve.

Munkahely: ezeket fogjuk megbánni 20 év múlva

3. Azt gondolni, hogy menet közben megváltoztathatjuk a munkát

Csakúgy, mint egy párkapcsolat esetében, tekintsük intő jelnek, ha a munkába állás kezdetén olyan gondolatok forognak a fejünkben, mint például: "Tökéletes lenne, de egy valamin változtatnék..." Ha csak nem csúcsvezetői pozícióról van szó, az állás betöltése után nagy valószínűséggel esélyünk sem lesz változtatni olyan dolgokon, melyeket már a kezdetek kezdetén rossznak gondoltunk. 

4. Lehorgonyozni

Sokan megelégszenek azzal, ha megtalálták a "megfelelő" állást, "megfelelő" fizetéssel és "megfelelő" juttatásokkal. Meg kell ugyanakkor értenünk, hogy egyáltalán nem teszünk magunknak szívességet azzal, ha megelégszünk a csupán "megfelelővel". Higgyünk magunkban annyira, hogy kiharcoljuk azt, amit valójában megérdemlünk, legyen az egy új pozíció, magasabb fizetés vagy egy szakmai lehetőség.

enlightened A magasabb fizetés kiharcolásáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja!

5. 50, 60, 80 órát dolgozni hetente

Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy ennyit kell dolgoznunk hetente, mert ez az elvárás, mert több pénzre van szükségünk, mert jók akarunk lenni a főnökünk előtt. Valójában azonban senki sem kívánja azt a halálos ágyán, hogy " Bárcsak többet dolgoztam volna!" A sok munkaóra önmagában még nem garantálja a sikert és a jó döntéseket, sem pedig a karrierben való előmenetelt.

6. A családot és a barátokat tenni a lista végére 

Sikeresnek lenni a karrierben azt jelenti, hogy támogató emberekkel vesszük körül magunkat. Ők gyakran nem a kollégák és feletteseink, hanem barátaink és családunk. Ha a munka oltárán feláldozzuk a velük való jó kapcsolatot, hamar azon vesszük észre magunkat, hogy karriersikereink nem kompenzálnak érte, sőt, az ő szeretetük nélkül már a karrier sem jelent sokat. 

7. Mindent "mikro menedzselünk" 

A csapatmunkára, a kollégákkal való kapcsolatra és az életre általánosságban is jellemző, hogy nem érdemes mindent személyesen intézni és felügyelni. A legegyértelműbb jele, hogy nem vagyunk képesek még a legapróbb dolgokban sem kiadni a kezünkből sem az irányítást, ha folyamatosan idegességgel és túlterheltséggel küszködünk. 

8. Rettegünk attól, hogy hibát követünk el

Ha attól félünk, hogy karrierünkben hibát követünk el, akkor nem vállalunk kockázatot. Ha pedig mindig biztosra akarunk menni és feltétlenül fenn akarjuk tartani a megszokott körülményeket, nem is lesz jutalomban részünk. Vállaljunk kockázatot, kövessük el a hibát és tanuljunk belőle!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Csak magunkra gondolunk!

A legjobb kapcsolatépítési stratégia, ha aktívan keressük a lehetőséget arra, hogy másokat segítsünk! Ha mindig saját magunkat és igényeinket helyezzük előtérbe, nem sokra jutunk karrierünkben!

10. Nem értékeljük saját boldogságunkat!

Szomorú igazság, hogy a munkavállalók a boldogságot és a boldog pillanatok átélését mindig egy későbbi időpontra halasztják. Legyen a boldogság első a listánkon! Ez lehet, hogy azt jelenti, hogy munkahelyet kell váltanunk, vagy egyszerűen csak meg kell próbálnunk boldogabbnak lennünk abban a pozícióban, amiben vagyunk.

Címkék: karrier, munkahely, főnök, kockázat, előléptetés, fizetés

Szemlézte: Fogas Krisztina