Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Abban az esetben, ha egy pályakezdő jóhírű főiskolán vagy egyetemen végzett, folyékonyan beszél angolul és még egy európai nyelven, legalább néhány hónapot külföldi egyetemen töltött ösztöndíjjal, esetleg dolgozott külföldön, lehetőleg egy ismert cégnél, akkor egész jó esélyekkel indul, amikor eldördül a startpisztoly.
Ám az álláskeresők nagy része nem büszkélkedhet a fenti paraméterekkel, de talán jó hír, hogy a személyiségnek is döntő szerepe van az állás elnyerésénél.

Milyen személyiségjegyeket keresnek a cégek a fiatal szakemberekben?

- Motiváltság, lelkesedés, rugalmasság. Fontos, hogy lehessen érezni, hogy szükség esetén a zsebkendőjében is elhordja a hegyet 3 nap alatt.

- Sokat számít a jó problémafelismerő és -megoldó képesség. Hogyan reagál, ha felmerül egy probléma? Felismeri-e hogyan lehetne gyorsan és jól megoldani?

- Fontos a kommunikációs képesség. Megérti-e a környezetében levők gondolatait? Világosan képes-e a sajátjait megfogalmazni?

- Mennyire tud a csapattal haladni? Segít-e a többieknek, ha azok elúsznak a feladataikkal, azaz mennyire csapatjátékos?

- Meghatározó, hogy idegen nyelven mennyire tud folyékonyan és érthetően kommunikálni szóban és írásban egyaránt. A nyelvvizsga megléte nem számít, az élő nyelvtudáson van a hangsúly.

- A pályakezdőknél többször elhangzik, hogy nem használható és nem gyakorlati tudást kapnak az iskolában. Érdemes ezért utána nézni az adott terület szakmai újdonságainak, legújabb fejlesztéseinek, eredményeinek, mert így rögtön pozitívabb lesz az önről alakuló kép.

Fontos, hogy legyen tisztában azzal, hogy mit keres a piac. Optimális esetben már a középiskolából úgy tanulna tovább, hogy ismeri nagyjából a piac jellegzetességeit és a továbbtanulásnál ezeket is figyelembe veszi, még akkor is, ha 3-5 év alatt változhat a helyzet.

Ami most látszik: jelentős túlképzés van a bölcsészeknél és a jogászoknál, sok a kommunikáció, PR és HR szakos diploma, tehát ők nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni, sokszor nem is a végzettségüknek megfelelő munkakörben.

Mérnököket és informatikusokat viszont tárt karokkal fogadnak, de csak akkor, ha beszélnek angolul, esetleg németül.

    Mit tehet ma egy pályakezdő, ha szeretne munkához jutni?     

Ha nem sikerül végzés után állást találni, akkor felmerül a kérdés, hogy inkább tovább tanulna egy mesterdiplomáért, hátha akkor kapósabb lesz a munkaerőpiacon. Erről lebeszélnék mindenkit; újabb 2-3 tanulással eltöltött év és még mindig semmi szakmai tapasztalat nem javítja az elhelyezkedési esélyeket, sőt inkább rontja.

Érdemes szakmai gyakorlatot szerezni, mert jobb helyzetben van az a pályakezdő, aki már szerzett munkatapasztalatot. A legjobb, ha a saját szakterületén már értékelhető tapasztalata van, tehát vállalatnál dolgozott, tudja mit jelent a munkakörnyezet, a feladatok elkészítése határidőre, egy munkafázis elvégzése, egy adott projekt egy szeletjének a megoldása.

Bármilyen munkatapasztalat jobb a semminél. A gyerektábori ügyeletes és a gyorséttermi takarító is tapasztalat, lehet, hogy nem szakmai, de legalább azt sugallja, hogy nem láblógatással telt a nyár. Már a tanulmányi időszakban érdemes erre gondolni és szakmai gyakorlatra menni vagy részmunkaidőre munkát vállalni. Kevés a lehetőség, ezért érdemes időben elkezdeni a keresést.

Az érettségizettek munkaszerzési esélyei sokszor leszűkülnek, mert a diplomásokkal kell versenyezniük, és bizony jó néhány esetben a cégek inkább a diplomás munkavállalót fogják választani. Mégis azt javaslom, hogy nem feltétlenül kell diplomát szerezni: egy jó szaktanfolyam és nyelvtudás értéke vetekszik egy nem keresett diplomáéval. Az érettségi mellé mindenképen érdemes egy-két idegen nyelvet folyékonyan megtanulni és egy keresett OKJ-s végzettséget szerezni.

Nemcsak a gyakorlat hiánya miatt nem találnak állást a frissdiplomások >>

Állásbörzék és networking

Jó ötlet ellátogatni az állásbörzékre egy profin elkészített önéletrajzzal. A cégek egy része saját márkájának építése miatt van kinn, egy másik részük „csak” az adatbázisát szeretné bővíteni. Harmadik részük gyakornoki programra toboroz pályakezdőket.

Az állásbörzéken nézelődni kell, odamenni a standokhoz, szóba elegyedni, kérdéseket feltenni. Állásbörzén túl is időt kell szánni arra, hogy kiderítse, hol hirdetnek gyakornoki programot és hogyan lehet bekerülni. Általában 1-2 fordulós szűréssel választják ki azt a 10-20 főt, aki felvesznek a céghez. A bekerülés egy jó márkanevű cég gyakornoki programjába manapság felér egy főnyereménnyel.

Minél több embernek szól, hogy állást keress, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egyszer csak valakinek eszébe jut, amikor arról beszélnek, hogy valakinek a helyére kellene egy új kolléga. A fodrásztól a gondnokig mindenkinek érdemes szólni, mert hátha…. . Az állások jelentős részét ismeretségi alapon, ajánlásra töltik be, ezért jó, ha sokan tudnak arról, hogy most keresőben van. A közösségi oldalakat is lehet használni erre a célra, minél több embert szólít meg, annál jobb.

A pályakezdők előnyei

Miért jó pályakezdőket alkalmazni? A pályakezdők jól terhelhetőek, még nincsen családjuk, kevesebb az alkalmazkodási kötelezettségük, így rugalmasan tudnak túlórát is vállalni. Alacsonyabb bérrel is megelégszenek. Jobban alakíthatóak, könnyebben azonosulnak a vállalat értékeivel. Még lelkesek és motiváltak.