Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Előző cikkeinkben már bemutattuk, hogyan juthatunk el a bérigénytől a kézhez kapott fizetésig, valamint a bérigény kalkulálásához is adtunk némi segítséget. Most a másik jelentős lépcsőfok, a bértárgyalás legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze.

A munkáltatók minden állásajánlat részeként fizetési javaslatot, valamint nagy eséllyel juttatási csomagot is felajánlanak számunkra. Ha nem vagyunk megelégedve a megajánlott összeggel és juttatásokkal, érdemes felvetni a bértárgyalás igényét. Ha tudjuk, hogyan kell a ezekről egyeztetni, könnyen biztosíthatunk egy méltányosabb összeget a munkánkért. A sikerhez azonban felkészülésre és gyakorlásra van szükségünk.

Kezdjük az alapokkal

Már a fizetésről való tárgyalás gondolatától is összeszorul a gyomrunk? A fizetésünk megvitatása az állásajánlat véglegesítése során ijesztő és kényelmetlen lehet, de emlékezzük arra, hogy nem vagyunk egyedül, sokan végigcsinálták már ezt a folyamatot.

Hosszútávú kereseti lehetőségeinket is negatívan érintheti, ha egyeztetés nélkül elfogadjuk a legelső ajánlatot. Tegyük fel, hogy elfogadunk egy olyan kezdő fizetést, amely néhány tízezer forinttal is, de elmarad az elvárásainktól. Még ha az átlagos vállalati fizetésemeléssel növekedik is évente az összeg, akkor is több évbe telhet, mire a várt szintre kerül a bevételünk.

Sok helyen a munkaadók is elvárják a jelöltektől, hogy tárgyalásokat folytassanak fizetésükről, hiszen ők azok, akik tudják, hogy a megajánlott összeg elégséges-e a megélhetésükhöz. Annak ellenére, hogy a beszélgetés gondolata is stresszes lehet, gondoljunk arra, hogy nem ördögtől valók ezek a tárgyalások és a legrosszabb esetben is (ha nem tudunk megegyezni a céggel) legalább tudjuk, hogy az adott vállalat előreláthatóan később sem becsülte volna meg a mi hozzáadott értékünket.

Mikor egyeztessünk a fizetésről?

A fizetésünkről általában az ajánlat megérkezése után a legjobb tárgyalni, nem pedig az interjú során. Ha az első interjún szóba kerülne a pontos fizetés (a korábban megadott bérigénysávon túl), igyekezzünk kibújni a válaszadás alól azzal, hogy még nem ismerjük pontosan a feladatkört, felelősségeket, további juttatási lehetőségeket. Ha már megmutattuk, hogy mi vagyunk a legjobb jelölt az állásra, és tudjuk azt is, mit vár el tőlünk a munkáltató, akkor leszünk a legjobb helyzetben ahhoz, hogy sikeresen tárgyaljunk a magasabb fizetésről, módosított juttatásokról, a szerződés egyéb pontjairól.

Általánosan elmondható, hogy egy ajánlattal szemben legfeljebb egyszer vagy kétszer „szokás” ellentmondani. Ezenkívül figyelnünk kell arra is, hogy lehetőleg ne módosítsuk azt, amiben már egyszer megállapodtunk.

Amint megkaptunk a kezdeti ajánlatot, kérjünk egy kis időt az információ átgondolására. Ha szükségesek érezzük, közöljük a munkáltatóval, hogy örülünk a lehetőségnek, és értékeljük ajánlatukat. Jelezzük feléjük, hogy egy meghatározott időn belül, ideális esetben legfeljebb 48 órán belül visszajelzünk a kapott információkkal kapcsolatban. A félreértések elkerülése érdekében a tárgyalásokat a legjobb személyesen vagy telefonon folytatni. Ha azonban nekünk kényelmesebb, előre, e-mailben is elküldhetjük a kéréseinket.

Tanácsok a felkészüléshez

1. Ismerjük fel, mikor kell nemet mondani
Vannak olyan esetek, amikor a munkáltató nem tudja megajánlani nekünk a szükséges fizetést vagy a további juttatásokat, amelyek miatt megérné a munkahelyváltás. Lehet, hogy kapunk tőlük egy újabb ajánlatot, amely magasabb összegű, mint az első volt, de mégsem éri el az általunk kért fizetést. El kell döntenünk, hogy ebben a helyzetben megéri-e a munka a kisebb összeget. Ha a pozíció például kevésbé stresszes, közelebb van az otthonunkhoz, vagy nagyobb rugalmasságot kínál, elgondolkodhatunk azon, hogy elfogadjuk-e az ajánlatot. Mindenesetre, ha úgy látjuk, hogy az adott összegért és a biztosított munkakörülményekért nem tudunk lelkesedni, akkor érdemes új lehetőségeket keresni.

2. Próbáljunk mi is rugalmasak lenni
Előfordulhat, hogy a munkáltató nem tudja biztosítani a kívánt fizetést, de felajánl nekünk más kompenzációs formákat. Ebben az esetben például a hosszú ingázás elkerülése érdekében további szabadságnapokat, aláírási/belépési bónuszt vagy további home office napokat tudunk egyeztetni. Abban az esetben, ha a munkáltató azonnal közli velünk, hogy nem tudja emelni az ajánlott fizetésünket, kérjünk alternatívákat, egyéb juttatási lehetőségeket. Ezeknek az értéke bizonyos esetekben ugyanolyan magas (vagy még nagyobb is lehet), mint a több fizetésé.

3. Emlékeztessük magunkat a bérigénykalkulációnkra
Gondoljuk végig újra, hogy a korábban megadott, kiszámolt fizetési igényünk biztosan minden költségünket fedezi-e és párhuzamba állítható-e a kapott ajánlattal. A munka elvállalása további kiadásokkal is járhat, például költözéssel. Az otthonunktól távolabbi munkavégzés során figyelembe kell venni az ingázási költségeket is, menetjegyeket, bérleteket, benzin- és parkolási költségeket. Sok esetben a jelöltek arra kérik a munkáltatókat, hogy a fizetésüket egészítsék ki az állás elfogadásával kapcsolatos (egyszeri vagy rendszeres) költségekkel.

4. Legyünk végig magabiztosak
Ugyanolyan fontos, hogy magabiztosan folytassuk az egyeztetéseket, mint az, hogy megfelelően fejezzük ki az igényeinket. Fontos azonban különbséget tenni a magabiztosság, amely a saját képességeink és tulajdonságaink megbecsülése, és az arrogancia között, amely a személyünk fontosságának túlzott érzékeltetése.

Az önbizalom hiánya azt is eredményezheti, hogy túlmagyarázzuk vagy elnézést kérünk az igényeinkért, amelyek egyike sem kedvező a tárgyalás során. Inkább magabiztosan és egyszerűen fogalmazzuk meg fizetési igényünket, kiegészítve ezt egy rövid, tömör érveléssel. A munkaadónak a vállalat sikeréhez, működéséhez adott értékük alapján kell megfizetniük a dolgozóit. Magabiztosnak kell lennünk abban, hogyha magasabb fizetést kérünk, az azért van, mert a munkáltató eredeti ajánlata nem éri el a készségeinkhez és tapasztalatainkhoz igazodó összeget.

A bértárgyalási folyamat előtt tehát biztosnak kell lennünk abban, hogy a munkáltató és mi is világosan látjuk, milyen értéket képviselünk, mit tudunk nyújtani a vállalat számára. A legfontosabb tényezők, amik ezáltal meghatározhatják a fizetésünket, és amiket kiindulópontként, indoklásként is használhatunk a tárgyaláskor:
- Elhelyezkedés/lakóhely: Fontos figyelembe venni a megélhetési költségeket azon a területen, ahol élünk. Általánosságban elmondható, hogy drágább egy nagyvárosban élni, mint egy kisvárosban.
- Munkatapasztalat: A magasabb fizetést indokolhatja a munkatapasztalatunk is. Hasonlóan általánosság, hogy a többéves tapasztalattal rendelkező munkavállalók nagyobb összeget kérhetnek a bértárgyaláskor.
- További tapasztalat: Akkor is indokolt lehet a nagyobb fizetés, ha meghaladjuk a munkáltató által elvárt képességeket, például a vártnál jobb vezetői képességekkel, iparági szaktudással rendelkezünk.
- Végzettség: Sok helyen még ma is jelentős különbségek vannak az alap- és mesterdiplomás munkavállalók fizetései között, de a szakmunkás feladatkörökben is fontos a meglévő végzettség, szaktudás, így mindenképpen tüntessük fel és beszéljünk a megszerzett bizonyítványainkról.
- Tanúsítványok: Ugyanígy nagy szerepe lehet a munkakörhöz, iparághoz kapcsolódó egyéb, rövidebb idejű képzéseknek is, legyen ez egy vezetői tréning vagy munkajogi felkészítés.

Ha ezeket röviden összegezzük, máris megkaphatjuk azt a rövid, tömör indoklást, ami elegendő lehet ahhoz, hogy sikeresen fejezzük be a bértárgyalást a leendő munkahelyünkön.

Ha szeretnénk még magabiztosabbak lenni, segítségül hívhatjuk a Profession Prémium szolgáltatásokat is, amikkel akár már a jelentkezés előtt megtudhatjuk a többi jelentkező fizetési igényét, tapasztalatát, végzettségét, és információt kaphatunk arról is, hogy a saját pályázatunk milyen helyen szerepel a többihez képest.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala