Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresési folyamatban egy bizonyos ponton biztosan megkér minket a leendő munkáltató, hogy adjuk meg a fizetési igényünket. Lehet, hogy bizonytalanná válunk a kérdés megválaszolásakor, de fontos, hogy körültekintően adjuk meg ezeket az információkat, hiszen nem akarjuk, hogy kiessünk a kiválasztásból vagy esetleg később alacsony fizetést kínáljanak.

Mi is pontosan a bérigény?

Ahogy azt már előzőleg megfogalmaztuk, a fizetési- vagy bérigény az a pénzösszeg, amelyet szükségesnek tartunk egy pozíció elfogadásához. A bérigényünk meghatározásához figyelembe kell vennünk néhány fontos szempontot:

- Milyen szektorban, iparágban dolgozunk?
- Milyen fizetéseket kaptunk korábban?
- Hány év tapasztalat van a hátunk mögött?
- Milyen juttatásokat kínálnak a cégnél?
- Milyen megélhetési költségekkel kell számolnunk?

Hogyan számoljuk ki a fizetési igényünket?

Ha még nem gondolkodtunk el azon, milyen összeget érdemes ilyenkor feltüntetni, vagy bizonytalanok vagyunk korábbi becslésünkben, a fenti szempontok mellett az alábbi lista is segítséget nyújthat abban, hogy összeszedjük, milyen költségeket, kiadásokat kell figyelembe vennünk, hogy meghatározzuk az anyagi szükségleteinket:

- Napi megélhetési költségek: bérleti díj, rezsi (gáz, villany, víz, szemétszállítás, internet, kábel TV) étkezések, benzinköltség, tömegközlekedés,
- Adósságok: autótörlesztés, diákhitel, hitelkártya,
- Biztosítások: pl. autó-, egészség-, életbiztosítás
- Szórakozás: pénz kirándulásokra, mozizásra, színházba járásra, könyvvásárlásra, koncertekre, előfizetésekre, egyéb hobbikra,
- Megtakarítás: havi félretett összeg házra, új autóra, esküvőre, utazásra, vészhelyzet esetére,
- Nyugdíjba vonulás: nyugdíjtakarék fizetése.

Ha ezeket egy táblázatban összegeztük, mindenképp számoljuk hozzá még a különböző adókat, függően attól, hogy nettó vagy bruttó bérigényt kérdeznek a cégek. Ezzel sikeresen meghatároztuk az azt a minimális összeget, amelyet már el tudunk fogadni, és amivel továbbra is eleget tudunk tenni minden kötelezettségünknek, valamint spórolhatunk is egy kicsit.

Miért fontos információ a bérigény már a kiválasztási folyamat elején?

A munkáltatók általában az alábbi okok miatt kérik, hogy már a jelentkezéskor adjuk meg az elvárt fizetésünket:

Fix költségvetéssel dolgoznak: A HR-esek meg akarnak győződni arról, hogy a javadalmazásunk összhangban van azzal, amit a pozícióra szántak. Ha túl magas a fizetési igényünk, előfordulhat, hogy nem veszik figyelembe a jelentkezésünket, mert nem szeretnének annyit fizetni, vagy azt gondolják, hogy nem fogunk kevesebb pénzért dolgozni. Másrészt, ha alacsonyabb bérigényt adunk meg, mint amit a cég hajlandó fizetni nekünk, akkor előfordulhat, hogy alacsonyabb fizetést kínálnak nekünk, mint amennyit megérdemelnénk.

Látni akarják, hogyan látjuk és kommunikáljuk értékünket: Egy jó jelölt tudja, mennyit érnek a képességei, készségei. A tapasztalatunk, a munkával eltöltött éveink és az elért eredményeink figyelembevételével határozzuk meg, hogy milyen összeget adunk meg a jelentkezéskor.

Már az elején tudni szeretnék, megfelelőek lehetünk-e a pozícióra: Ha a kért fizetésünk magasabb, mint a többi jelölté, akkor valószínű, hogy túlképzettnek fognak minket címkézni, és valaki mást fognak választani a következő körre. Azonban, ha azt látják, hogy a megadott fizetési igény meglehetősen alacsony a többihez képest, azt gondolhatják, hogy nem vagyunk elég képzettek az állás betöltéséhez.

A kérdés megválaszolásának kulcsa az arany középút megtalálása. Ne becsüljük le magunkat és ne akarjunk kevesebbet keresni, mint amennyit megérdemelnénk.

Hogyan válaszoljunk a bérigény-kérdésre?

- Végezzünk kutatást: Tudjunk meg minél többet a pozícióról, és hasonlítsuk össze a fizetéseket más cégekkel és hasonló munkakörökkel.
- Adjunk meg bérsávot: Miután megvizsgáltuk a fizetéseket, fontoljuk meg, milyen tartományban mozoghat a számunkra is kielégítő összeg. Ha válaszként egy sávot adunk meg, némi rugalmasságot adhatunk magunknak és a munkáltatónak is, ugyanakkor megóv minket attól, hogy túl alacsony fizetést ajánljanak fel.
- Tegyük magasra a lécet: A fizetési igény tartományában olyan magas fizetést kell megadnunk, amennyit végzettségünk, tapasztalatunk és képességeink alapján indokolni is tudunk. A trükk az, hogy a fentebb kiszámolt „célbérünket” a sávunk aljára helyezzük. Például, ha 320 000 Ft-ot szeretnénk keresni, akkor 320 000 Ft - 350 000 Ft közötti sávot adjunk meg. A munkáltató valószínűleg ennek a tartománynak az alsó részét kínálja majd nekünk, de ha beválik a módszerünk, csak hab lesz a tortán a plusz összeg.
- Maradjunk alkuképesek: Jelezzük a másik félnek, hogy fizetési igényeink rugalmasak, és nyitottak vagyunk az egyeztetésre. Ez segít abban, hogy ne essünk ki a jelentkezők köréből, és később több teret ad a bértárgyalásoknak is, ha végül megkapjuk az állást.

Hol kell jelezni a fizetési igényt?

A munkaadók gyakran az álláshirdetésben tüntetik fel, hogy hol szerepeltessük a bérigényünket és korábbi fizetéseinket – ez lehet a kísérőlevélben, a jelentkezési felületen vagy az első interjú során. Ha a munkáltató eltérő módon kéri a fizetési elvárásaink megadását, kövessük az utasításokat.

A fizetési igényünket a kísérőlevelünkben például az alábbi, egyszerű módon közölhetjük:  

"A fizetési igényem rugalmas, 320 000 és 350 000 forint között mozog, függően az ajánlott juttatási csomagtól."

Igyekezzünk röviden megfogalmazni az igényünket, hogy a munkáltató több időt fordíthasson kísérőlevelünkre és pályázatunkra, hiszen azt akarjuk, hogy lássák, miért vagyunk alkalmasak erre a pozícióra, és miért érdemeljük ki a kért fizetést.

Ahogy azt olvashattuk, fizetésünket sok szempont befolyásolhatja. Azt, hogy ezek milyen hatással vannak a bérigényekre, kideríthetjük egy gyors online kutatással, ahol megtekinthetjük, hogy a pozíciónkban mennyi az átlagos fizetés. Ebben segítségünkre lehetnek a Profession Prémium szolgáltatások is, amikkel akár már a jelentkezés előtt megtudhatjuk a többi jelentkező fizetési igényét, tapasztalatát, végzettségét.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala